A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest áprilisban egy esős délutánon?
Míg a magyar konyhában a hideg leveseket többnyire gyümölcsből tudjuk elképzelni, ha a nemzetközi konyhát nézzük, látható, hogy nagyon változatos alapanyagokból is készülhetnek.
Gazpacho
A hideg levesek közül messze az egyik legnépszerűbb és legismertebb a gazpacho, Spanyolország ikonikus étele, amely tökéletes példája annak, mi történik akkor, amikor a zöldségeket gazdagon fűszerezik, majd pürésítik.
A receptje is pofonegyszerű. Vegyél némi paradicsomot, uborkát, egy kevés fokhagymát, kaliforniai paprikát és apróra vágott zöldfűszereket! Adj hozzá egy pici ecetet, a tüzes ízekért pedig egy kevés jalapenót! Tálald frissen, edd évszaktól függetlenül!
Borscs
A szláv gyökerekkel rendelkező levesnek már a színe is vonzó, köszönhetően a cékla átütő vörösségének.
Az alapvetően édes-savanyú étel attól lesz harmonikus ízvilágú, hogy a céklát és az ecetet jókora adag sárgarépával és egyéb gyökérzöldségekkel egészítik ki.
Naengmyeon
A naengmyeon egy egészen különleges leves, mivel nem csak hűtve, hanem gyakran jéggel is tálalják. A koreai fogás hajdina tésztával készül, amely önmagában is intenzív ízt ad az ételnek, de ezt az uborka, az ecet és az újhagyma még magasabb szintre emeli.
A ramenhez hasonlóan a levest gyakran gazdag feltétekkel kínálják, ezért nemcsak finom, de rendkívül tartalmas is.
Hűtött meggyleves
A hazai hideg levesek koronázatlan királya minden kétséget kizáróan a meggyleves.
Készíthetjük habarással vagy anélkül, sok fahéjjal vagy egy kevés bor hozzáadásával, tehetünk rá extra adag tejszínhabot és egy kevés mandulaforgácsot, a végeredmény garantáltan megdobogtatja a szívünket, hiszen az év bármelyik napján egyetlen pillanat alatt meg tudja idézni számunkra a nyár hangulatát.
Uborkaleves
Az uborka és a kapor nyerő kombinációján alapuló ételek biztos sikerek – nem véletlenül vált a tzatziki a világ egyik legnépszerűbb salátájává.
Ha pedig ezt leves formájában készítjük el és alaposan behűtjük, jobban felfrissít majd bennünket, mint egy tavaszi zápor.
A friss salátazöldségek, az illatos zöldfűszerek és az olajosmagvak tökéletes társai lehetnek a zöldborsónak, ezek segítségével a megszokottól merőben eltérő, igazán frissítő és egészséges krémleveseket készíhetünk. Itt pedig eláruljuk, hogyan készítsünk remek tavaszi spárgalevest!
(Fotók: Getty Images, Pixabay)
tavasz | gasztronómia | hideg | öt | nagy sztori | recept
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!