A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest áprilisban egy esős délutánon?
Míg a magyar konyhában a hideg leveseket többnyire gyümölcsből tudjuk elképzelni, ha a nemzetközi konyhát nézzük, látható, hogy nagyon változatos alapanyagokból is készülhetnek.
Gazpacho
A hideg levesek közül messze az egyik legnépszerűbb és legismertebb a gazpacho, Spanyolország ikonikus étele, amely tökéletes példája annak, mi történik akkor, amikor a zöldségeket gazdagon fűszerezik, majd pürésítik.
A receptje is pofonegyszerű. Vegyél némi paradicsomot, uborkát, egy kevés fokhagymát, kaliforniai paprikát és apróra vágott zöldfűszereket! Adj hozzá egy pici ecetet, a tüzes ízekért pedig egy kevés jalapenót! Tálald frissen, edd évszaktól függetlenül!
Borscs
A szláv gyökerekkel rendelkező levesnek már a színe is vonzó, köszönhetően a cékla átütő vörösségének.
Az alapvetően édes-savanyú étel attól lesz harmonikus ízvilágú, hogy a céklát és az ecetet jókora adag sárgarépával és egyéb gyökérzöldségekkel egészítik ki.
Naengmyeon
A naengmyeon egy egészen különleges leves, mivel nem csak hűtve, hanem gyakran jéggel is tálalják. A koreai fogás hajdina tésztával készül, amely önmagában is intenzív ízt ad az ételnek, de ezt az uborka, az ecet és az újhagyma még magasabb szintre emeli.
A ramenhez hasonlóan a levest gyakran gazdag feltétekkel kínálják, ezért nemcsak finom, de rendkívül tartalmas is.
Hűtött meggyleves
A hazai hideg levesek koronázatlan királya minden kétséget kizáróan a meggyleves.
Készíthetjük habarással vagy anélkül, sok fahéjjal vagy egy kevés bor hozzáadásával, tehetünk rá extra adag tejszínhabot és egy kevés mandulaforgácsot, a végeredmény garantáltan megdobogtatja a szívünket, hiszen az év bármelyik napján egyetlen pillanat alatt meg tudja idézni számunkra a nyár hangulatát.
Uborkaleves
Az uborka és a kapor nyerő kombinációján alapuló ételek biztos sikerek – nem véletlenül vált a tzatziki a világ egyik legnépszerűbb salátájává.
Ha pedig ezt leves formájában készítjük el és alaposan behűtjük, jobban felfrissít majd bennünket, mint egy tavaszi zápor.
A friss salátazöldségek, az illatos zöldfűszerek és az olajosmagvak tökéletes társai lehetnek a zöldborsónak, ezek segítségével a megszokottól merőben eltérő, igazán frissítő és egészséges krémleveseket készíhetünk. Itt pedig eláruljuk, hogyan készítsünk remek tavaszi spárgalevest!
(Fotók: Getty Images, Pixabay)
nagy sztori | öt | tavasz | leves | gazpacho
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!