Close
Három tavaszi borsókrémleves egy kis trükkel

Három tavaszi borsókrémleves egy kis trükkel

A friss salátazöldségek, az illatos zöldfűszerek és az olajosmagvak tökéletes társai lehetnek a zöldborsónak, így ezek segítségével a megszokottól merőben eltérő, igazán frissítő és egészséges krémleveseket készíhetünk.

Rukkolás, tejföl borsókrémleves

Hozzávalók:

  • 4 ek sótlan vaj
  • ½ vöröshagyma apróra vágva
  • 3 ág kakukkfű leszedett levele
  • 1 kisebb burgonya megpucolva, felkockázva
  • 1 l alaplé
  • 1 zacskó rukkola
  • 1½ csésze zöldborsó
  • 1 tk cukor
  • só, frissen őrölt bors
  • tejföl és apróra vágott, friss metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a vöröshagymát és a kakukkfüvet, üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a rukkolát és a cukrot.
  3. Amikor a zöldségek megfőttek, turmixgépbe tesszük vagy botmixerrel homogén állagúra pürésítjük. Sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint.
  4. Tálaláskor egy evőkanálnyi tejfölt halmozunk a közepébe, és frissen aprított metélőhagymával megszórva kínáljuk.

Grillezett kukoricás borsóleves

Hozzávalók:

  • ¼ csésze olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 zellerszár, apróra vágva
  • 4 fokhagymagerezd, vékonyra szeletelve
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 csésze kesudió
  • 2 ek barnacukor
  • 1 tk pirospaprika
  • 60 dkg zöldborsó
  • 1 ek malátaecet
  • 1 cső kukorica

Elkészítése:

  1. Egy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a borsót, a zellert, a fokhagymát, és felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a zúzott kesudiót, a cukrot és a pirospaprikát. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  2. A leves háromnegyedét a turmixgépbe tesszük és pürésítjük, majd visszakeverjük a maradékhoz. Ha túlságosan sűrűnek érezzük, hozzáadunk még egy kevés vizet.
  3. Belekeverjük a malátaecet, és kóstolást követően szükség esetén tovább ízesítjük.
  4. Egy cső kukoricát vajjal megkenünk, és a sütőben vagy grillen megsütjük. Levágjuk róla a grillezett szemeket, és tálaláskor a leves közepére szórjuk.

Mentás borsóleves

Hozzávalók:

  • 3 ek sótlan vaj
  • 1 fej közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 1 l alaplé
  • 60 dkg zöldborsó
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 kis csokor mentalevél
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kis doboz tejföl és egy marék kesudió a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Megolvasztjuk a vajat egy lábasban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Felöntjük az alaplével, beletesszük a borsót, és alacsony lángon puhára főzzük.
  2. Levesszük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a petrezselymet, a mentát, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Tálaláskor a levesre halmozunk egy kevés tejszínt, néhány friss mentalevelet és egy kis marék zúzott kesudiót.

A főzelék sokaknál még mindig szitokszó, pedig nagyon szerethető műfaj, és a variációk is végtelenek. Rengeteg zöldségből más és más fűszerrel lehet magas szintre emelni ezt a fogást, vagy éppen nemzeti étket kreálni belőle. Ez a recept főzelék is és nem is, rendkívül egyszerűen készíthető, laktat, igazi comfort food. Ráadásul vegetáriánus, de vegán módra is elkészíthető.

(Fotók: Getty Images)

krémleves | három | tavaszi | borsó | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram