Három tavaszi borsókrémleves egy kis trükkel

A friss salátazöldségek, az illatos zöldfűszerek és az olajosmagvak tökéletes társai lehetnek a zöldborsónak, így ezek segítségével a megszokottól merőben eltérő, igazán frissítő és egészséges krémleveseket készíhetünk.

Rukkolás, tejföl borsókrémleves

Hozzávalók:

  • 4 ek sótlan vaj
  • ½ vöröshagyma apróra vágva
  • 3 ág kakukkfű leszedett levele
  • 1 kisebb burgonya megpucolva, felkockázva
  • 1 l alaplé
  • 1 zacskó rukkola
  • 1½ csésze zöldborsó
  • 1 tk cukor
  • só, frissen őrölt bors
  • tejföl és apróra vágott, friss metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a vöröshagymát és a kakukkfüvet, üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a rukkolát és a cukrot.
  3. Amikor a zöldségek megfőttek, turmixgépbe tesszük vagy botmixerrel homogén állagúra pürésítjük. Sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint.
  4. Tálaláskor egy evőkanálnyi tejfölt halmozunk a közepébe, és frissen aprított metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Grillezett kukoricás borsóleves

Hozzávalók:

  • ¼ csésze olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 zellerszár, apróra vágva
  • 4 fokhagymagerezd, vékonyra szeletelve
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 csésze kesudió
  • 2 ek barnacukor
  • 1 tk pirospaprika
  • 60 dkg zöldborsó
  • 1 ek malátaecet
  • 1 cső kukorica

Elkészítése:

  1. Egy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a borsót, a zellert, a fokhagymát, és felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a zúzott kesudiót, a cukrot és a pirospaprikát. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  2. A leves háromnegyedét a turmixgépbe tesszük és pürésítjük, majd visszakeverjük a maradékhoz. Ha túlságosan sűrűnek érezzük, hozzáadunk még egy kevés vizet.
  3. Belekeverjük a malátaecet, és kóstolást követően szükség esetén tovább ízesítjük.
  4. Egy cső kukoricát vajjal megkenünk, és a sütőben vagy grillen megsütjük. Levágjuk róla a grillezett szemeket, és tálaláskor a leves közepére szórjuk.
Mentás borsóleves

Hozzávalók:

  • 3 ek sótlan vaj
  • 1 fej közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 1 l alaplé
  • 60 dkg zöldborsó
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 kis csokor mentalevél
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kis doboz tejföl és egy marék kesudió a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Megolvasztjuk a vajat egy lábasban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Felöntjük az alaplével, beletesszük a borsót, és alacsony lángon puhára főzzük.
  2. Levesszük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a petrezselymet, a mentát, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Tálaláskor a levesre halmozunk egy kevés tejszínt, néhány friss mentalevelet és egy kis marék zúzott kesudiót.

A főzelék sokaknál még mindig szitokszó, pedig nagyon szerethető műfaj, és a variációk is végtelenek. Rengeteg zöldségből más és más fűszerrel lehet magas szintre emelni ezt a fogást, vagy éppen nemzeti étket kreálni belőle. Ez a recept főzelék is és nem is, rendkívül egyszerűen készíthető, laktat, igazi comfort food. Ráadásul vegetáriánus, de vegán módra is elkészíthető.

(Fotók: Getty Images)

recept | krémleves | gasztronómia | borsó | tavaszi | három

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A hely, ahonnan nem akarsz hazamenni – Spirit Hotel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom