A friss salátazöldségek, az illatos zöldfűszerek és az olajosmagvak tökéletes társai lehetnek a zöldborsónak, így ezek segítségével a megszokottól merőben eltérő, igazán frissítő és egészséges krémleveseket készíhetünk.
Rukkolás, tejföl borsókrémleves
Hozzávalók:
- 4 ek sótlan vaj
- ½ vöröshagyma apróra vágva
- 3 ág kakukkfű leszedett levele
- 1 kisebb burgonya megpucolva, felkockázva
- 1 l alaplé
- 1 zacskó rukkola
- 1½ csésze zöldborsó
- 1 tk cukor
- só, frissen őrölt bors
- tejföl és apróra vágott, friss metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítése:
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a vöröshagymát és a kakukkfüvet, üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a rukkolát és a cukrot.
- Amikor a zöldségek megfőttek, turmixgépbe tesszük vagy botmixerrel homogén állagúra pürésítjük. Sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint.
- Tálaláskor egy evőkanálnyi tejfölt halmozunk a közepébe, és frissen aprított metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Grillezett kukoricás borsóleves
Hozzávalók:
- ¼ csésze olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 zellerszár, apróra vágva
- 4 fokhagymagerezd, vékonyra szeletelve
- só, frissen őrölt bors
- 2 csésze kesudió
- 2 ek barnacukor
- 1 tk pirospaprika
- 60 dkg zöldborsó
- 1 ek malátaecet
- 1 cső kukorica
Elkészítése:
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a borsót, a zellert, a fokhagymát, és felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a zúzott kesudiót, a cukrot és a pirospaprikát. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- A leves háromnegyedét a turmixgépbe tesszük és pürésítjük, majd visszakeverjük a maradékhoz. Ha túlságosan sűrűnek érezzük, hozzáadunk még egy kevés vizet.
- Belekeverjük a malátaecet, és kóstolást követően szükség esetén tovább ízesítjük.
- Egy cső kukoricát vajjal megkenünk, és a sütőben vagy grillen megsütjük. Levágjuk róla a grillezett szemeket, és tálaláskor a leves közepére szórjuk.
Mentás borsóleves
Hozzávalók:
- 3 ek sótlan vaj
- 1 fej közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 l alaplé
- 60 dkg zöldborsó
- 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 kis csokor mentalevél
- só, frissen őrölt bors
- 1 kis doboz tejföl és egy marék kesudió a tálaláshoz
Elkészítése:
- Megolvasztjuk a vajat egy lábasban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Felöntjük az alaplével, beletesszük a borsót, és alacsony lángon puhára főzzük.
- Levesszük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a petrezselymet, a mentát, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor a levesre halmozunk egy kevés tejszínt, néhány friss mentalevelet és egy kis marék zúzott kesudiót.
A főzelék sokaknál még mindig szitokszó, pedig nagyon szerethető műfaj, és a variációk is végtelenek. Rengeteg zöldségből más és más fűszerrel lehet magas szintre emelni ezt a fogást, vagy éppen nemzeti étket kreálni belőle. Ez a recept főzelék is és nem is, rendkívül egyszerűen készíthető, laktat, igazi comfort food. Ráadásul vegetáriánus, de vegán módra is elkészíthető.
(Fotók: Getty Images)
tavaszi | három | krémleves | recept | gasztronómia
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!