Ott jártunk az eseményen, ahol eldől, milyen bort rendelünk idén nyáron

A Bortársaság által megrendezett BORtavasz a hazai borászszakma egyik legfontosabb eseménye, ahová ritkán léphet be szakmán kívüli földi halandó. A Roadster viszont most bepillantást nyerhetett ebbe a különleges és szakmaiságával együtt is hihetetlenül vidám és vibráló világba, ahol egy bor- és életigenlő nap során nem kisebb kérdések dőlnek el, mint egy-egy hazai fine dining étterem tavasz-nyári borlapja.

Szikrázóan csillognak a napsugarak a legistenibb champagne-okkal töltött poharakban a kőbányai úti Eiffel Műhelyházban, ahol először rendezik meg a legnagyobb hazai borkereskedő, a Bortársaság rangos szakmai eseményét, a BORtavaszt. Az 1886-ban épült, óriási indusztriális csarnokban közvetlen és mégis ünnepi a hangulat:

a koronavírus miatt két év után először ölelkezik össze újra a hazai gasztronómiai- és borászszcéna legjava egy olyan eseményen, ami egy kóstolónyit szól a kereskedelemről, de egy sokkal nagyobb pohárral a barátságról és a szakmaiságon is túlmutató emberi kapcsolatokról.

Az úgymond borlapíró esemény elképesztően nagyszabású: több, mint hatvan borász megszámolhatatlan tétellel várja a séfeket, sommelier-ket, üzlettulajdonosokat  és magánvásárlókat, a helyszín pedig egyszerre vagány és ünnepi – tökéletes választás azután, hogy az előző helyszínt kinőtték.

“Évekkel ezelőtt egy külföldi borkereskedőnél láttuk, hogy a saját raktárának a kapuit nyitotta ki a szakma előtt, és annyira megtetszett az ötlet, hogy mi is megszerveztünk ilyen módon egy első BORtavaszt a Bortársaság raktárában” – meséli Tálos Attila, a Bortársaság társalapítója.

Napsütés, csodás borok és izgalmas koccintások: balra Homola Szabolcs borász, középen Tálos Attila társalapító, jobbra Izing Róbert, a Roadster főszerkesztője

“Elképesztően izgalmas volt hét-nyolcszáz embert meghívni magunkhoz, de be kellett látnunk, hogy mostanra kinőttük a saját raktárunk kereteit. Persze bevált dologból kilépni mindig furcsa, de mikor ma megérkeztem ide és megláttam kívülről az épületet, éreztem, hogy nagyon jól döntöttünk.

Sokféleképp lehet borászokkal találkozni, azonban az, hogy a vendéglősökhöz is eljussanak, elég bonyolult dolog. A BORtavasz erről a szakmai találkozásról szól, méghozzá kötetlenül: ott ismerkedsz és oda sétálsz, ahová szeretnél, azokat a pultokat látogatod meg, akikről hallottál vagy esetleg akikkel régen találkoztál. Nem az üzlet itt a legfontosabb, hanem a benyomások, a személyesség és a hosszútávú barátságok."

Ahogy telnek az órák és a délelőtti pezsgők és champagne-ok helyét lassan átveszik a fehérek, rozék, majd vörösek, a hangulat is egyre emelkedettebbé és lazaságával együtt valahogy mégis ünnepivé válik, majd például olyan eseményeken tetőzik is, mint a kézi degorzsálással nagyon látványosan kinyíló, mennyei Kreinbacher pezsgőspalackok.

Az istenibbnél istenibb tételek kortyolgatása közben a BORtavaszon egyszerre életre kelnek a sokszor látott boroscímkék és két lábon járó emberekké válnak:

az egy négyzetméterre jutó Bott Frigyesek, Demeter Zoltánok, Gilvesy Róbertek, Márkvárt Jánosok, Heimannok és Szászi Endrék száma legalább kettő, mellyel a jó borért rajongó laikusként azt érzem, valami nagyon varázslatos dolog részesévé válok.

“Ennyire koncentráltan alig van itthon olyan esemény, ahol a borász és a gasztronómiai szakma így találkozna. A borlapok és a szakmai kapcsolatok Magyarországon itt szövődnek – ezt már Rozsnyói Krisztián, a Bortársaság kereskedelmi igazgatója mondja.

A BORtavasz igazából impulzusgyűjtés egy születendő borlap vázának összetételére, ahol a gasztroszcéna képviselői megnézhetik, milyen borász milyen újdonsággal rukkolt elő. A borlapok összeállításának jelentős, második része ezután az éttermek konyhájában zajlik, fehér asztalnál kóstolva a különböző tételeket. A BORtavaszon a séfek és sommelier-k izgalmas, új dolgokat találhatnak itt és egyáltalán nem ritka, hogy egy étterem teljesen lefoglal egy-egy tételt.

Szerintem az a törődés, ami egy-egy ilyen esemény által is benne van egy borlap kialakításában, tudat alatt is érezhető, mikor egy étteremben vacsorázunk: érezzük benne a személyességet, azt, hogy foglalkoztak, törődtek ezzel. A BORtavasz sikeressége nem mérhető közvetlenül kereskedelmileg, sokkal inkább érzelmi szempontokból lesz egy ilyen esemény sikeres: hogy mindenki jól érezze magát és jó kapcsolatok születnek, valamint ápoljuk és erősítjük a régi kapcsolatokat is.”

A csodás borok mámorának ínycsiklandó szilárd kompenzálásaképp az eseményen pazar street food truckok vártak mindenkit; az egri Macok Bisztró és az isteni pizzáiról híres Anyukám mondta étterem kitelepülése, ahol Dudás Szabolcs séfet is elkaptuk pár szóra.

“Nagyon jó évre készülünk most, a Covid után, rengeteg kitelepülésünk lesz a Gourmet fesztiváltól kezdve Noszvajon át Egerig csodás nyarunk lesz, valamint szerintünk már jártak nálunk mostanában Michelin-guide inspektorok is, úgyhogy ezen szintén nagyon izgulunk.

A BORtavasz számunkra az idei év első kitelepülős eseménye. Mindig nagy izgalommal jövünk, sok borász barátunk van itt és a kocsinál igyekszünk minél többet kóstolni is.”

A BORtavaszt végigkóstolni határos a lehetetlennel, de azért igyekeztünk a lehető legtöbb borászatnál eltölteni egy kispohárnyi időt: a hangulat végig fesztelen, érdeklődő és kedves, az italok pedig egészen változatosak, a francia champagne-októl az izgalmas, kisebb termelők és a biodinamikus gazdálkodások borain át a nagyon klasszikus tételekig, minden csorgott a poharunkba, amiért imádjuk a Bortársaságot.

Úgyhogy személyes tapasztalatból mondjuk, hogy ha valóban itt dőlt el, milyen borokat fogunk az elkövetkezendő hetekben, majd hónapokban rendelni egy-egy nívós hazai étteremben – márpedig így történt –, akkor semmi ok az aggodalomra, a Bortársaság partnerei egészen fenomenális tételekkel bizonyították a Bortársaság örökérvényű mottóját, miszerint

Minden rendben, a bor finom!

(Fotók: Hartyányi Norbert)

szászi | gasztronómia | anyukám mondta | étterem | bor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom