Főzni – különösen együtt – jó. Legyen szó baráti társaságról, családról, vagy akár egymást alig ismerőkről, a közös feladat és az azt előidéző beszélgetések összehozzák a résztvevőket. Kiváló csapatépítő is egyben, úgyhogy egy hideg januári hétköznap estére meghívtuk ügyfeleinket egy laza élményfőzésére a Bosch Home óbudai otthonába.
Maga a környezet egy high-tech bemutatóterem, tele a legkorszerűbb konyhai technológiát felvonultató Bosch-gépekkel, ami egyrészt inspirálóan hat, másrészt egy alapból is emlékezetes élményfőzést még könnyebbé és jobbá tesz.
A Bosch Home rutinos házigazdának számít, merthogy rendszeresen szervez ilyen élményfőzéssel, sütéssel kapcsolatos programokat és workshopokat. Most februárban foszlós kelt tésztát vagy hajtogatott omlós tésztát lehetett alkotni a Péklánnyal, illetve Valentin-napi élményfőzést is gründoltak Nagy Eszterrel és Erdélyi Imrével.
A mi esténk sztárja az őriszentpéteri Pajta étterem korábbi ismert arca, az ott öt és fél évet lehúzott Farkas Richárd volt, aki a welcome prosecco elkortyolgatása és a köszöntő után az előétel elkészítését bízta rá a lelkes megjelentekre.
Zeller veloutét, fenyőt, és szarvasgombát kellett harmóniába költöztetni, majd a bemelegítés után következhetett a kiválóan előkészített főétel, méghozzá mangalicapofa pörkölt, tejfölös-túrós savanyú káposztás tarhonya rizottóval. Nem tűnt egyszerűnek, főleg a köztudottan „bajos” tökéletes rizottó-állag eltalálása miatt, de hát a résztvevők szakszerű segítséget kaptak ehhez (is) és elleshettek ezt-azt az ország egyik legjobb vidéki éttermének korábbi vezérevezősétől. Desszertként csicsóka, szőke csokoládé, alma, kakukkfű négyese édesítette meg a jó hangulatú estét.
Kizárólag Bosch-készülékeket használtak a meghívottak, elsősorban sütő- és főzőlapokat, köztük a márka vadiúj, itthon tavaly ősszel bemutatott, prémium kategóriás Serie 8 családjának tagjait. Különleges kialakítású, letisztult, modern kezelőfelületű, fekete üveg dizájnú gépek ezek, melyekbe egy ún. digitális kezelőgyűrűt integráltak. Funkcióikat tekintve az elképzelhető összes sütési mód megtalálható bennük, amikre csak vágyhatunk, de ezeken túl bizonyos készülékek további ételkészítési módokra is képesek, tudnak például sütés közben gőzölni, ami által jóval szaftosabb étel landol a tányéron. És ez még mindig nem minden, mert akadnak olyanok is, amelyek önállóan tudnak párolni, hőáramlás nélkül a gőz erejével főzni.
A kifinomult rendszerre épülő készülékek képesek ételeket automatikusan elkészíteni, de ezt ne úgy képzeljük el, hogy egy előre betáplált programot futtatnak le, hanem szenzorok jóvoltából folyamatosan monitorozzák a sütőben lévő ételt, legyen az mondjuk hús, vagy hal, maghőmérő segítségével pedig belső hőmérsékletről vezérelve sütik. Némelyik meg kamerát bevetve vizuálisan elemzi a készülő ételt és ennek megfelelőlen vezérli a programot.
– Jó volt közelről látni, hogyan dolgozik egy olyan komoly séf, mint amilyen Farkas Richárd – mondta Izing Róbert, a Roadster magazin főszerkesztője. – Életemben nem sütöttem még forró olajban káposztát, de most fél órán keresztül kipróbálhattam, milyen. Annyit tudok mondani, hogy jó társaságban egy ilyen relatíve monoton feladat is tud szórakoztató lenni. Azért is jó ilyen minőségű ételeket ilyen kiváló eszközökkel készíteni, mert ezentúl otthon kicsit bátrabb leszek, szóval a Bosch-sal közös eseményünk abszolút tágította a kulináris horizontomat.
bosch | élményfőzés | bemutatóterem | nagy sztori | séf
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!