Bravúros kisfilmmel ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaságot (BFT) 1853-ban Erkel Ferenc indítottja útjára, mely Magyarország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató hivatásos szimfonikus együttese. Első koncertjüket 1853. november 20-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg. Az idei ünnepi hangverseny elmarad, a társaság az online térben jubilál.

A társaság 167 éves történetében mindig kiemelt jelentőséggel bírt az adott kor zeneszerzőinek bemutatása. Ma már jól ismerjük Brahms, Mahler, Kodály, Bartók és Dohnányi művészetét, de az ő népszerűségüknél is elengedhetetlen volt, hogy új műveiket bemutassák és minél többször tűzzék őket műsorra. A BFT a kezdetektől élen járt e kezdeményezésben és mindmáig missziója a mai kortárs – későbbi „klasszikus” – szerzők támogatása.

A társaság az elmúlt évben célul tűzte ki, hogy olyan különleges, minőségi online tartalmakat hozzon létre, mely az új digitális világban segítheti a klasszikuszenei kultúra népszerűsítését. A Társaság YouTube-csatornáján találhatunk dokumentumfilmet Csáth Gézáról, valamint koncertszínházi felvételt Mosonyi Mihály zeneszerzőről. A KameraZene sorozat Mona Dániel zenetörténész segítségével szórakoztató módon enged bepillantást a zene világába, az ősszel indult ZeneHorizont sorozat kortárs zeneszerzők műveihez társít izgalmas vizuális tartalmat.

A Budapesti Filharmóniai Társaság 2020-ban ünnepli alapításának 167. évfordulóját; november 18-án, a Müpa nagytermében tartotta volna ünnepi hangversenyét, ami a járványhelyzet okán elmarad. Ezért a BFT az online térben jubilál, egy különös hangulatú művészfilmmel világít rá a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére. A film – mely november 20-án, az együttes első koncertje évfordulójának napján debütál – mottója az egyén és a közösség összetett viszonyára reflektál: Egyéniségek összhangban 1853 óta. A BFT még januárban forgatta az imázsfilmet Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével.

A képkockákon az együttes tagjait láthatjuk különböző élethelyzetekben, melyek egy szimfonikus zenekar életének kulisszái mögé engednek betekintést. A film zenéje Schubert f-moll fantáziájának felejthetetlen dallamai, melyet Dohnányi Ernő – a társaság történetének egyik legfontosabb elnökkarnagya – írt át zenekarra.

Az Egyéniségek összhangban 1853 óta című film premiere november 20-án, pénteken követhető ezen a linken.

film | maygar filharmóniai társaság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom