Ezért hívnak hatszáz kocsmát ugyanúgy az Egyesült Királyságban

Angliában nem nehéz olyan helyet találni, ahol leguríthatunk egy korsó sört. Míg az alkoholos italból nincs hiány, a kocsmák nevei tekintetében annál szűkebb a kínálat. Az országban és az egész Egyesült Királyságban majdnem hatszáz hely ugyanazt a becenevet viseli. De miért?

A Red Lion, vagyis a Vörös Oroszlán név alatt több száz kocsma működik az Egyesült Királyságban. Csak Londonban több mint húsz ilyen nevű hely van a Google adatai szerint. Azért, hogy megtudjuk, mi ennek az oka, kicsit bele kell ásnunk magunkat a brit történelembe.

1603-ban a skót VI. Jakab örökölte a trónt, aki I. Jakab néven angol király lett. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem szerette Angliát, mert anyja, Mária skót királynő több mint tizennyolc évet töltött fogságban, mielőtt végül lefejezték. Az ellene felhozott vád I. Erzsébet királynő meggyilkolását célzó összeesküvés volt. Így amikor Jakab trónra lépett, elrendelte, hogy minden fontos épületen Skócia vörös oroszlánját jelenítsék meg.

A szabály a kocsmákra is érvényes volt.

Jakab célja ezzel az volt, hogy minden egyes angolt emlékeztessen arra, hogy skót királyt szolgálnak, akárhányszor betérnek inni egy pohárral.

Néhány évvel ezelőtt még összesen több mint hatszáz Red Lion kocsma volt szerte az országban, de a Crown nevű helyekből is közel ötszáz van. Royal Oak néven több mint négyszáz, White Hart néven pedig majd' háromszáz hely fut.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty)

egyesült királyság | ugyanaz | magyarázat | kocsma | történelem

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom