Ezért hívnak hatszáz kocsmát ugyanúgy az Egyesült Királyságban

Angliában nem nehéz olyan helyet találni, ahol leguríthatunk egy korsó sört. Míg az alkoholos italból nincs hiány, a kocsmák nevei tekintetében annál szűkebb a kínálat. Az országban és az egész Egyesült Királyságban majdnem hatszáz hely ugyanazt a becenevet viseli. De miért?

A Red Lion, vagyis a Vörös Oroszlán név alatt több száz kocsma működik az Egyesült Királyságban. Csak Londonban több mint húsz ilyen nevű hely van a Google adatai szerint. Azért, hogy megtudjuk, mi ennek az oka, kicsit bele kell ásnunk magunkat a brit történelembe.

1603-ban a skót VI. Jakab örökölte a trónt, aki I. Jakab néven angol király lett. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem szerette Angliát, mert anyja, Mária skót királynő több mint tizennyolc évet töltött fogságban, mielőtt végül lefejezték. Az ellene felhozott vád I. Erzsébet királynő meggyilkolását célzó összeesküvés volt. Így amikor Jakab trónra lépett, elrendelte, hogy minden fontos épületen Skócia vörös oroszlánját jelenítsék meg.

A szabály a kocsmákra is érvényes volt.

Jakab célja ezzel az volt, hogy minden egyes angolt emlékeztessen arra, hogy skót királyt szolgálnak, akárhányszor betérnek inni egy pohárral.

Néhány évvel ezelőtt még összesen több mint hatszáz Red Lion kocsma volt szerte az országban, de a Crown nevű helyekből is közel ötszáz van. Royal Oak néven több mint négyszáz, White Hart néven pedig majd' háromszáz hely fut.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty)

történelem | Anglia | név | magyarázat | red lion

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom