Minimalista eleganciában született újjá Brooklyn központi könyvtára

Toshiko Mori New York-i építész páratlan módon ötvözte a terrazzót, a letisztult tölgyet és az elegáns bronzot Brooklyn központi könyvtárának átalakítása során.

A projekt a Brooklyn Central Library többlépcsős revitalizálásának első szakaszában valósult meg.

Az art deco stílusú épület 1941-ben nyílt meg, a létesítmény évente több mint 1,3 millió látogatót vonz.

A felújítási munkálatok kiterjedtek a meglévő elemek megújulására, az adminisztratív területek átalakítására.

A tölgy meleg árnyalata, a padló világos színe tökéletes harmóniába kerül a fém kiegészítők csillogásával a megújult terekben.

– A könyvtár küldetése, hogy mindenki számára tudást biztosítson, az erőforrásokhoz való fizikai és vizuális hozzáférés fokozásával pedig ez a funkciója csak fokozódik – nyilatkozta Toshiko Mori építész, aki szerint a könyvtár átalakulása már akkor egyértelművé válik a látogatók számára, amikor belépnek az épületbe.

A könyvtár előcsarnokába új terazzo padló fektettek le, de megújult a világítás és újjászületett a tölgyfa burkolat is. A szintén tölgyfa, illetve sárgaréz íróasztallal ellátott fogadóközpont Owens őrnagyról, az egykori kongresszusi képviselőről kapta a nevét, aki az 1950-es és 1960-as években Brooklyn könyvtárosaként dolgozott.

Egy feltűnő, egyedi tervezésű, speciális világítású fém mennyezeti installáció arra csábítja az könyvtárakat látogatókat, hogy minél több időt töltsenek a helyiség gyűjteményének felfedezésével. A műalkotást az utcáról és az előcsarnokból is jól lehet látni.

A könyvtár további funkciókkal is gazdagodott; négy tárgyalót, két szemináriumi termet és hét beszélgetősarkot is kialakítottak benne, de megújultak a mellékhelyiségek, a liftek, a tűzjelző rendszerek, valamint korszerűbbé váltak a fűtési és hűtési rendszerek is.

Méreteit tekintve hatalmas, de amúgy bensőséges hangulatú a norvég főváros új intézménye. Ahol pedig korábban mozdonyok parkoltak, ott most könyvek, munkaállomások és közösségi terek találhatók. A Civic Architects építészei zseniálisan értelmezték újra a rendelkezésre álló teret.

(Fotók: Gregg Richards)

belsőépítészet | dizájn | brooklyn | kortárs | new york

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom