Close
Minimalista eleganciában született újjá Brooklyn központi könyvtára

Minimalista eleganciában született újjá Brooklyn központi könyvtára

Toshiko Mori New York-i építész páratlan módon ötvözte a terrazzót, a letisztult tölgyet és az elegáns bronzot Brooklyn központi könyvtárának átalakítása során.

A projekt a Brooklyn Central Library többlépcsős revitalizálásának első szakaszában valósult meg.

Az art deco stílusú épület 1941-ben nyílt meg, a létesítmény évente több mint 1,3 millió látogatót vonz.

A felújítási munkálatok kiterjedtek a meglévő elemek megújulására, az adminisztratív területek átalakítására.

A tölgy meleg árnyalata, a padló világos színe tökéletes harmóniába kerül a fém kiegészítők csillogásával a megújult terekben.

– A könyvtár küldetése, hogy mindenki számára tudást biztosítson, az erőforrásokhoz való fizikai és vizuális hozzáférés fokozásával pedig ez a funkciója csak fokozódik – nyilatkozta Toshiko Mori építész, aki szerint a könyvtár átalakulása már akkor egyértelművé válik a látogatók számára, amikor belépnek az épületbe.

A könyvtár előcsarnokába új terazzo padló fektettek le, de megújult a világítás és újjászületett a tölgyfa burkolat is. A szintén tölgyfa, illetve sárgaréz íróasztallal ellátott fogadóközpont Owens őrnagyról, az egykori kongresszusi képviselőről kapta a nevét, aki az 1950-es és 1960-as években Brooklyn könyvtárosaként dolgozott.

Egy feltűnő, egyedi tervezésű, speciális világítású fém mennyezeti installáció arra csábítja az könyvtárakat látogatókat, hogy minél több időt töltsenek a helyiség gyűjteményének felfedezésével. A műalkotást az utcáról és az előcsarnokból is jól lehet látni.

A könyvtár további funkciókkal is gazdagodott; négy tárgyalót, két szemináriumi termet és hét beszélgetősarkot is kialakítottak benne, de megújultak a mellékhelyiségek, a liftek, a tűzjelző rendszerek, valamint korszerűbbé váltak a fűtési és hűtési rendszerek is.

Méreteit tekintve hatalmas, de amúgy bensőséges hangulatú a norvég főváros új intézménye. Ahol pedig korábban mozdonyok parkoltak, ott most könyvek, munkaállomások és közösségi terek találhatók. A Civic Architects építészei zseniálisan értelmezték újra a rendelkezésre álló teret.

(Fotók: Gregg Richards)

könyvtár | brooklyn | new york | dizájn | kortárs

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram