Mintha idegen civilizációk építették volna ezeket a brutalista templomokat

Sokan meglepődnek, amikor ráébrednek a brutalista építészet gondolatébresztő erejére – mondja Jamie McGregor Smith fotós, aki öt év alatt száz brutalista épületet keresett fel Európában.

Brutalista és modernista templomokat keresett fel Európa-szerte Jamie Smith az elmúlt öt évben. A túra végére száz templomról 139 képet készített, ebből állt össze a Sacred Modernity – The Holy Embrace of Modernist Architecture (Szakrális modernizmus – A modernista építészet szent ölelése) című könyve, amelyben feltárul a második világháború utáni időszakban épült templomok jellegzetes, geometrikus, szoborszerű formavilága.

A 208 oldalas könyvbe Jonathan Meades és Ivica Brnic írt szövegeket a képekhez, de a fotósra is erős hatást gyakorolt a téma, ahogy a Dezeennek nyilatkozta:

„Sokan meglepődnek, amikor felfedezik a brutalista építészet gondolatébresztő erejét, és vonzódnak a kihívást jelentő, szokatlan tulajdonságaihoz.”

Smith szerint aki elmerül a témában, sokszor szkeptikusból elfogadó lesz, ahogy szembesül ezen épületek egyedülálló szépségével és innovatív építészetével. Smith érdeklődését a bécsi Wotruba templom keltette fel, ott határozta el, hogy újabb gyöngyszemeket fedez fel, de motiválta a felismerés is, hogy ezeket az épületeket még az építészközösség sem mindig értékeli igazán, a helyi lakosság pedig gyakran nem is ismeri. „Ezek az építészeti csodák erős félelmet és kíváncsiságot ébresztenek bennem a mesteri forma- és fényhasználatuk révén” – összegzett.

És bőven van tartalék a témában, hiszen nemhogy csupán Európában, de azon belül is mindössze hat országban (Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország, Nagy-Britannia) fotózott Smith. A könyv 50 euróért rendelhető a fotós honlapján, de már ott helyben is megéri belelapozni a további fantasztikus képekért.

(Forrás: Dezeen, fotók: Jamie McGregor Smith / Dezeen)

Jamie McGregor Smith | szakrális épület | építészet | nagy sztori | brutalizmus

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom