Hatalmas siker, budapesti a világ legjobb városnegyed-fejlesztése

Három évtized után először díjaztak magyar városnegyed-fejlesztést a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n.

Elindult a városi parkfejlesztés következő üteme, melynek keretében három hektár zöld felülettel bővül a mindenki által elérhető BudaPart városnegyed – jelentette be a Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

Schrancz Mihály elmondta, büszkék arra, hogy a világ legnagyobb, ingatlanfejlesztőket és -befektetőket tömörítő szervezete, a Fiabci világ legjobbjának választotta a BudaPart projektet. A Fiabci World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat legjobb városrész fejlesztésnek járó díját csütörtök este adták át Párizsban.

Az elismerés nagyban köszönhető a Magyarországon egyedül itt alkalmazott tizenöt perces város koncepciónak,

ami a közlekedés hangsúlyát az autókról a gyalogos és a biciklis forgalomra helyezi át. Ezzel mintaként szolgál a nagyvárosok emberközpontú, fenntartható, élhető átalakításához.

A Property Market beruházása az magyar első városrész-fejlesztés a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatának három évtizedes történetében, amely díjat hozott Magyarországnak. Az ingatlanos Oscarnak számító Fiabci zsűrije kimagasló pontszámot adott a BudaPart környezeti kihívásokra adott válaszaira, az ökotudatosságra, amelynek része a még idén elinduló új fejlesztési is.

Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás új elemeiről elmondta: megindul a BudaPart projekt zöldfejlesztéseinek harmadik fázisa. Ennek keretében három hektárral bővül a városi park területe, amely a fejlesztés végére eléri majd a húsz hektárt és ezzel

az ötödik legnagyobb közpark lesz Budapesten.

Eddig összesen 13,5 hektár megújítása, illetve minőségi karbantartása valósult meg a projekt keretében, amelynek eredményeként száztíz darab fát és ezer négyzetméternyi cserjét telepítettek. A szintén a beruházó tulajdonában lévő

Lágymányosi öböl további tíz hektárral növeli a teljes természetesen felületet.

A Property Market Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a nemzetközi megmérettetésen a pályázatuk egyik jelentős pontja volt a fő környezetvédelmi kihívás bemutatása, az, hogy a Kopaszi-gátat is magában foglaló terület növény- és állatvilágának nemcsak megőrzése, hanem bővítése is feladat volt.

A domborzati viszonyokat megőrizték, így ma egy rendezett, sokszínű, vízhez kapcsolódó park található a BudaParton, és a meglévőkön túl két új tájegységgel is bővül a terület.

A teljes projekt egy olyan határozott zöld stratégia mellett valósul meg, amelynek egyedisége aranyérmet jelentett az idei Fiabcin.

A rangos nemzetközi elismerés kapcsán hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés, és ingatlanfejlesztői tevékenységük legmagasabb szintű elismerése, hogy a BudaPart városnegyed-fejlesztésünket a világ legjobbjának választotta harminckét ország hatvanhárom tekintélyes szakemberéből álló szakmai zsűri.

Külön öröm számunkra, hogy projektünk a díj történetében az első olyan magyar városrészfejlesztés, amely díjat hozott Magyarországnak

– tette hozzá.

A BudaPartot fejlesztő Property Market ügyvezetője kiemelte, hogy az irodai fejlesztéseknél is megjelennek a zöld szempontok, a fenntarthatóság, ökotudatosság, amely nélkül ma már nem érdemes fejleszteni, tervezni. Az egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanfejlesztő cég vezetője ide sorolta többek között az energiahatékony megoldásokat, a víztakarékos öntözést és berendezéseket, az elektromosautó-töltők telepítését, valamint az újrahasznosított tartalmú beépített anyagok magas arányát.

A lakóépületekben az intelligens megoldások, a beépített okosotthon rendszer, a mennyezeti fűtés és hűtés, az intelligens aljzatok és a távvezérelhető termosztátok is a fenntartható szemléletet tükrözik – emelte ki. Megemlítette az egészségtudatos fejlesztési irány megjelenését, amelyre jó példa a városrész déli pereme, ahol sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas dombos területet alakítanak ki.

A terület nagysága, vízparti elhelyezkedése, a meglévő zöldfelületek, a Duna és a belváros közelsége

olyan potenciálkoktélt teremt, amely önmagában is új városközponttá teheti a fejlesztést.

"A Duna menti terület Budapest történelmi, gazdasági és kulturális fejlődése révén kiemelkedő jelentőséggel bírt. Ez a város fő ökológiai és zöld folyosója" – emlékeztetett Schrancz Mihály.

Kiemelte azt is, hogy a BudaPart városnegyed kialakítása során a legjobb lakókörnyezet megteremtésére összpontosítottak, a „tizenöt perc város” elvek szerint. A területen nincs földfelszíni parkoló, hurkos utcarendszerrel elkerülhető a szükségtelen bejövő forgalom, és igyekeznek megőrizni, bővíteni a zöld részeket, a sétálóterületeket minél zöldebbé tenni.

Egy nyugodt, rekreációs környezetet szeretnénk létrehozni

– mondta.

Schrancz Mihály felidézte, a vállalat első projektje a BudaPart 2016-ban indult, a különleges városrészként fejlesztett területből tíz hektár a Lágymányosi Öböl vízfelülete, és 20 hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is.

A megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás – ötvennégy hektáron épül, itt tizenöt lakóépületben háromezer lakás, tizenkét irodaházban kétszázötvenezer négyzetméter irodaterület és tizenötezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre –, ahol mintegy huszonöt-harmincezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

FIABCI | FIABCI World Prix d’Excellence | Property Market Kft | városfejlesztés | budapart

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom