Budapest egyik legszebb étterme újjászületett – Urban Tiger 2.0

Őszintén mondjuk, sokáig nem értettük, miért nyílik ázsiai étterem egy budapesti szálloda aljában, miközben kevés az igazán jó, izgalmas, szofisztikált, kreatív magyar konyha a városban.
Ennek ellenére is szerettük az Urban Tigert, mert elérhető árú, ízletes, dél-kelet ázsiai fogásokat kínált, ráadásul olyan környezetben, ami a világ bármelyik magazinjának címlapjára kerülhetne.

Nem rég viszont hallottuk, hogy új szelek fújnak, és új séf, a Costest, Maaemot, ZONA-t is megjárt Krizmanics Norbert főz a Tiger konyháján, és kimozdulni látszik a klasszikus ázsiai irányból az ázsiai fúziós, nemzetközi konyha felé.

Úgyhogy újra adtunk egy esélyt, hogy a remek koktélok mellé pár jó kajával ismét felkerüljön a hely az „erősen ajánlott“ listánkra. Bejött!

Amikor nem szakács, és nem is sztárséf kell, hanem konyhafőnök

Furának tűnhet, hogy egyetlen emberen múlik egy hely sikere. Pedig az élet már nem először igazolta a tézist.

Ha valaha készült volna egy „Hogyan nyiss éttermet“ kézikönyv, tuti a „Végy egy jó szakácsot“ a nulladik pontja. De néha még az is kevés, ha nincs, aki összetartsa a csapatot.

Krizmanics Norbert cirka két hónapja érkezett az Urban Tiger konyhájára. Pofátlanul fiatal, de még annál is kreatívabb, precízebb és céltudatosabb.

Van még egyáltalán valaki, aki 25 évesen több Michelin-csillagos helyen is főzött? Norbi ennek ellenére nem sztárséfként, inkább konyhafőnökként akar helytállni, aki mindennap tolja a szekeret, és igazi vezetője a csapatnak.

Pár hét alatt ütős konyhai csapatot szervezett maga köré, aztán új, ténylegesen ázsiai-fúziós menüt rakott össze, hogy meggyőzze a tulajdonosokat is a helyes csapásirányról.

Így került az új étlapra ráktempura hideg articsókasalátával...

...thai tyúkhúsleves...

...és pazarul elkészített, ropogós kacsamell, vietnámi káposztasalátával.

És az igazság az, hogy az izgalmas és finom fogások sorát majdnem a végtelenségig tudnánk folytatni. Mert a Tiger új étlapja annyira színes, modern, populáris és az alapanyagok miatt mégis különleges, hogy nem tudnánk kedvencet választani.

„Az Urban Tiger az a hely, amiért megérte maradni“

Onnan tudni, hogy a főzés művészet, hogy egy jó séfnek is vannak korszakai. Norbinál a nagy favorit sokáig a francia konyha volt, aztán jött az olasz, de talán most, az ázsiai-fúziós vonallal révbe ért.

Azt mondják, minden séfnek egyedi stílusa van. Ránézel a tányérra, és tudod, ki csinálta – hát az övét, felülnézetből azonnal felismerni.

Persze, a feladat nem ennyire egyszerű egy állóvízben veszteglő étterem újrahúzásakor.

Egyszerre vagy hr-es, marketinges, food stylist, árubeszállító, hentes, cukrász és pszichológus – mondja Norbi.

Pécsett tanulta a szakmát, a jól megszokott egy hét iskola, egy hét gyakorlat rendszerben‚ 90-es évekbeli könyvekből tanulva az alapokat.

Az első hely, ahol főzött, egy bevásárlóközpont gyorsétterme volt.

Én voltam egyedül séfkabátban, a többiek foltos, univeres pólóban nyomták. Tudtam, hogy ez nem az én helyem...

Úgyhogy fogta magát, és keresett egy menő éttermet a városban, ahol hirtelen több ezer fős rendezvényeken kellett bizonyítania.

Mikor már kezdett unalmassá válni a nagyüzem, pont képbe került a villányi Halasi Pincészet étterme. Nyolc hónap kőkemény tanulás vette kezdetét, itt már voltak textúrák, játékok, jó állagok és egy jó séf, akitől leshetett.

Aztán egy barátjával átvettek egy pécsi konyhát, majd nem sokkal később egy londoni étteremben találta magát, ahol főleg a húsok tökéletes elkészítéséről tanult – volt gyenge pont, nincs gyenge pont. Visszatérve már Pécs sem volt kihívás, jöhetett egy nagyobb falat – irány Budapest.

Nagyot álmodva, aki mer az nyer alapon jelentkeztem a Costesbe, az első hazai Michelin-csillagos helyre. Bejött! – meséli.

Egy szép, szerdai napon érkezett Pestre – előtte talán kétszer, ha járt itt –, egy héttel később már dolgozott. Ráadásul annak a Miguel Rocha Vieirának a keze alatt, akit pár évvel korábban, a TV Paprikán még áhítattal nézett.

Itt másfél év molekuláris konyha, húsz kiló mínusz és sok-sok tapasztalat jött.

Ennek ellenére az egy hónap szabadságát is azzal töltötte, hogy Norvégiába ment tanulni, a két Michelin-csillagos Maaemóba (ami ma már egyébként három Michelin-csillagos...).

Ott értettem meg, mit jelent a két csillag. A szalvéta is megvan, hogy áll, és semminek nem élsz, csak annak.

Aztán mikor visszatért, újra lépett, következett a ZONA, majd egy tulajdonosváltást követően saját helyet nyitott. Bukás lett belőle – úgy tűnt, még az égiek is ellenük vannak.

Újlipótváros még nem állt készen az Odúra, Norbi és Barbi (Norbi barátnője) vagány, innovatív take-away helyére. Hamarosan be kellett zárniuk, viszont valamire mégis jó volt ez az időszak: egy életre megtanulta, milyen a tulajdonosi szemlélet, mi a fontos, ha van egy saját helyed.

Ezután jött a Bestia, ahol a ZONA-ból már ismert barátjával, Krausz Gáborral főzött. Nem sokkal később aztán majdnem Koppenhága lett a befutó – ilyen referenciával tárt karokkal várták.

Végül az Urban Tiger lett a nyerő. A hely azóta szinte minden este tele van, a konyha hatalmasat változott, és rengeteg a pozitív visszajelzés, miközben egyre több a visszajáró vendég is.

Azt szeretném, hogy a Tiger egy laza bisztró legyen, amire ha az emberek napokkal később visszaemlékeznek, azt mondják: ebből kell még!

Mit érdemes kóstolni?

Ha az italokkal akarjuk kezdeni a sort, akkor bármit. Ugyanis nem csak a konyha frissült fel, hanem Tarjányi Zsolt érkezésével a bár is.

Talán nincs még egy hely Budapesten, ahol annyi gint – a gin tonikot például klassz fűszerekkel és gyógynövényekkel illesztették össze –, vagy whiskyt lehet kóstolni, mint itt, de az eddig is erős koktélkínálat is sokat változott.

A személyes kedvenceink a P.I.M.P. (ami gránátalmás barackpürével, pillecukorral fúzionált, érlelt rummal és proseccóval készül),

és a Take away coffee (Unicum Riserva, kávé, kávélikőr, vanília és csoki bitter alkotja), amelyek totálisan mutatják, milyennek kell lennie egy kreatív, menő koktélbárnak. Ha az aktuális kínálat mégse lenne szimpatikus, jó koktélos helyhez méltón elég az ízlésedet vagy pár gyümölcsöt felsorolnod, hogy egy egészen egyedi koktélt kreáljanak neked percek alatt.

De ugyanígy tökéletes a hely egy spontán borkóstolóra is, hiszen a balatoni rizlingtől a legmenőbb champagne-okig több mint harminc különböző tétel szerepel a borlapon.

Ha pedig ennél egy jót, szerintünk érdemes megkóstolni:

  • a Tiger bécsi szeletét, azaz az ötfűszeres csirkemellet, amit sültkrumpli helyett szójás hagymapürével, tejfölös uborkasaláta helyett pedig thai uborkasalátával tálalnak (3250 FT)
  • a currys garnélát, koriander pestós rizzsel (3450 Ft)
  • a szezámmagos tonhalat currys zöldborsóval és bok choyjal (5650 Ft)
  • közelgő hűvösebb napokon az ázsiai marhahúslevest (1850 Ft) vagy a thai, kókuszos tyúkhúslevest (1750 Ft)
  • édesszájúaknak pedig a maracujás csokitortát (1100 Ft).

A Tiger akkor is példás, ha csak az új, friss, lendületes, kreatív konyhát és ételeket nézzük. Hát még, ha a csapatot és a tulajdonosokat, akik ahelyett, hogy bezártak volna egy huzamosabb ideid rosszul üzemelő helyet, az utolsó pillanatokban húztak zseniálisat és élesztettek újra egy igazán menő, kozmopolita éttermet és bárt...
Mi szorítunk, hogy így is maradjon!

(Fotók: Gyana Dániel)

urban tiger | budapest | ázsiai fúziós konyha | krizmanics norbert | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom