Ilyen lenne Budapest, ha még mindig kupolák díszítenék a házetőit

Újabb időutazással folytatja Eltűnt Budapest című sorozatát az Animatiqua Stúdió.

Újra különleges kalandra hív minket az alkotócsoport,  és ezúttal azt mutatja meg, hogy milyen is lehetett élni a háborúk és a szocializmus előtti Magyarországon, milyen utcakép volt jellemző a fővárosra fókuszban a kupolákkal. Nem titkolt céljuk, hogy felkeltsék mind a hazai, mind a nemzetközi célközönség érdeklődését Budapest múltjának és jelenének egyetemes épített öröksége iránt.

Ehhez ugyanazt a kevert filmes technikát alkalmazták, ami a sorozat korábbi részeinél már kiválóan bevált, azaz első körben archív képeket digitalizálták be, melyek főleg a Fortepan gyűjteményéből származnak, majd ezután a legmodernebb 3D-megoldásokkal mozgósították azokat.

Mint közleményükben írják, az első világháborút követően drasztikus változások történtek az építészet terén, a második világháború bombázásai nem kímélték Budapest díszes épületeit.

A szocialista építészet tetődíszmentesítő programja pedig mindent megpróbált eltüntetni, aminek csupán dekoratív funkciója volt.

E két korszak súlyos károkat okozott Budapest látképében és a kupolák a legfőbb "áldozatok" listáján szerepelnek.

A modern és régi filmes módszerek ötvözésével született film elkészítése csaknem fél évet vett igénybe, és alapos kutató- és terepmunka előzte meg. A filmben szereplő harminc képet különleges technikával keltették életre, sok épületet például újra befotóztak. Mint Kondacs András, a film rendezője elmondta: a kiválasztott képeket rétegekre bontják, majd animálják, megmozgatják a kiemelt elemeket. A fővárosi kupolákról három részes sorozatot terveznek.

Ha az Animatiqua videóitól még nem szerettél bele újra Budapestbe, ettől az építészeti könyvtől biztosan utolérnek az érzelmek.

(Forrás: MTI, Youtube, képek: Getty Images)

animatiqua | kupolák | budapest

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom