Close
Ilyen lenne Budapest, ha még mindig kupolák díszítenék a házetőit

Ilyen lenne Budapest, ha még mindig kupolák díszítenék a házetőit

Újabb időutazással folytatja Eltűnt Budapest című sorozatát az Animatiqua Stúdió.

Újra különleges kalandra hív minket az alkotócsoport,  és ezúttal azt mutatja meg, hogy milyen is lehetett élni a háborúk és a szocializmus előtti Magyarországon, milyen utcakép volt jellemző a fővárosra fókuszban a kupolákkal. Nem titkolt céljuk, hogy felkeltsék mind a hazai, mind a nemzetközi célközönség érdeklődését Budapest múltjának és jelenének egyetemes épített öröksége iránt.

Ehhez ugyanazt a kevert filmes technikát alkalmazták, ami a sorozat korábbi részeinél már kiválóan bevált, azaz első körben archív képeket digitalizálták be, melyek főleg a Fortepan gyűjteményéből származnak, majd ezután a legmodernebb 3D-megoldásokkal mozgósították azokat.

Mint közleményükben írják, az első világháborút követően drasztikus változások történtek az építészet terén, a második világháború bombázásai nem kímélték Budapest díszes épületeit.

A szocialista építészet tetődíszmentesítő programja pedig mindent megpróbált eltüntetni, aminek csupán dekoratív funkciója volt.

E két korszak súlyos károkat okozott Budapest látképében és a kupolák a legfőbb “áldozatok” listáján szerepelnek.

A modern és régi filmes módszerek ötvözésével született film elkészítése csaknem fél évet vett igénybe, és alapos kutató- és terepmunka előzte meg. A filmben szereplő harminc képet különleges technikával keltették életre, sok épületet például újra befotóztak. Mint Kondacs András, a film rendezője elmondta: a kiválasztott képeket rétegekre bontják, majd animálják, megmozgatják a kiemelt elemeket. A fővárosi kupolákról három részes sorozatot terveznek.

Ha az Animatiqua videóitól még nem szerettél bele újra Budapestbe, ettől az építészeti könyvtől biztosan utolérnek az érzelmek.

(Forrás: MTI, Youtube, képek: Getty Images)

kupolák | budapest | animatiqua

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram