Close
Világhírű galériába világszínvonalú kávézót terveztek Milánóban

Világhírű galériába világszínvonalú kávézót terveztek Milánóban

A milánói Palazzo di Brera ad otthont az Olaszország legjelentősebb festménygyűjteményét felvonultató, méltán világhírű Brera-képtárnak, melynek bejáratánál egy olyan kávézót alakítottak ki, ami egyrészt tiszteleg az intézmény öröksége előtt, másrészt megújulásra törekszik.

A Caffé Fernanda a képtár egy korábbi igazgatójáról kapta a nevét. Fernanda Wittgensnek köszönhető ugyanis, hogy a második világháború alatt alaposan megrongálódott galéria újranyithatta kapuit.

A Palazzo épületét egy kolostor maradványain a 17. században kezdték el felépíteni, majd a jezsuiták rendjének felszámolása után kibővítették, és 1773-tól kezdve Milánó legfőbb tudományos, illetve kulturális intézményeinek otthona lett. A Brera-képtár (Pinacoteca di Brera) megalapítása Napóleon nevéhez köthető, a császár itt kívánta összegyűjteni a meghódított olasz területekről származó művészeti alkotásokat.

Mivel a palota épületében súlyos károk keletkeztek egy légicsapás következtében a második világháborúban, kemény munkára és eltököltségre volt szükség ahhoz, hogy 1950-ben ismét megnyithassák.

Ebben a munkában vállalt óriási szerepet Fernanda Wittgens, és egy tehetséges építész, Piero Portaluppi, akik előtt az új kávézó is tisztelegni kíván.

A kávézó belső dizájnját három dolog határozza meg: a neoklasszikus építészet nagyszerűsége, a háború utáni renováció stílusjegyei, és a művészetek modernista megközelítése.

Tulajdonképpen az egész tér sokkal inkább egy múzeum, semmint hagyományos kávéház, hiszen a középpontban mindenfelé szobrok és festmények láthatóak.

A kékre festett falak remekül harmonizálnak a kiállított művészeti tárgyakkal, valamint az ötvenes évekből megmaradt márványpadlóval és ajtókeretekkel is. Ezenfelül nagyszerű hátteret biztosít a sárgarézből és diófából készült, bordázott stílusával szintén az ötvenes éveket idéző bárpulthoz. A diófa és sárgaréz kombinációja a bárpulton kívül az asztalok esetében is megjelenik, míg a puha fotelek rózsaszín kárpitozása a padló színvilágával harmonizál.

Akár a fotelekben ücsörögve, akár a pultnál álldogálva egy dolog biztos: itt nemcsak eszpresszóval, hanem olasz kultúrával is feltöltődhetünk. A művészeteket pedig valóban érdemes magunkba szívni, ezért még az egészségünk is hálás lesz.

Még az is elképzelhető, hogy:

(Fotók: Yatzer)

FOLYTASD EZZEL
Így néz ki a Google új campusa, amelyet a BIG és a Heatherwick Studio tervezett
Ilyen belülről a világ egyik legnépszerűbb komikájának New York-i lakása
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom