Close
Világhírű galériába világszínvonalú kávézót terveztek Milánóban

Világhírű galériába világszínvonalú kávézót terveztek Milánóban

A milánói Palazzo di Brera ad otthont az Olaszország legjelentősebb festménygyűjteményét felvonultató, méltán világhírű Brera-képtárnak, melynek bejáratánál egy olyan kávézót alakítottak ki, ami egyrészt tiszteleg az intézmény öröksége előtt, másrészt megújulásra törekszik.

A Caffé Fernanda a képtár egy korábbi igazgatójáról kapta a nevét. Fernanda Wittgensnek köszönhető ugyanis, hogy a második világháború alatt alaposan megrongálódott galéria újranyithatta kapuit.

A Palazzo épületét egy kolostor maradványain a 17. században kezdték el felépíteni, majd a jezsuiták rendjének felszámolása után kibővítették, és 1773-tól kezdve Milánó legfőbb tudományos, illetve kulturális intézményeinek otthona lett. A Brera-képtár (Pinacoteca di Brera) megalapítása Napóleon nevéhez köthető, a császár itt kívánta összegyűjteni a meghódított olasz területekről származó művészeti alkotásokat.

Mivel a palota épületében súlyos károk keletkeztek egy légicsapás következtében a második világháborúban, kemény munkára és eltököltségre volt szükség ahhoz, hogy 1950-ben ismét megnyithassák.

Ebben a munkában vállalt óriási szerepet Fernanda Wittgens, és egy tehetséges építész, Piero Portaluppi, akik előtt az új kávézó is tisztelegni kíván.

A kávézó belső dizájnját három dolog határozza meg: a neoklasszikus építészet nagyszerűsége, a háború utáni renováció stílusjegyei, és a művészetek modernista megközelítése.

Tulajdonképpen az egész tér sokkal inkább egy múzeum, semmint hagyományos kávéház, hiszen a középpontban mindenfelé szobrok és festmények láthatóak.

A kékre festett falak remekül harmonizálnak a kiállított művészeti tárgyakkal, valamint az ötvenes évekből megmaradt márványpadlóval és ajtókeretekkel is. Ezenfelül nagyszerű hátteret biztosít a sárgarézből és diófából készült, bordázott stílusával szintén az ötvenes éveket idéző bárpulthoz. A diófa és sárgaréz kombinációja a bárpulton kívül az asztalok esetében is megjelenik, míg a puha fotelek rózsaszín kárpitozása a padló színvilágával harmonizál.

Akár a fotelekben ücsörögve, akár a pultnál álldogálva egy dolog biztos: itt nemcsak eszpresszóval, hanem olasz kultúrával is feltöltődhetünk. A művészeteket pedig valóban érdemes magunkba szívni, ezért még az egészségünk is hálás lesz.

Még az is elképzelhető, hogy:

(Fotók: Yatzer)

képtár | kávé | olaszország | brera-képtár | kultúra

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram