Seje. Copoazú. Acai. Ponsigué. Túpiro. Merey. Semeruco. Mondanak valamit ezek a szavak? Ha nem, akkor még nem ismered a világ egyik legkülönlegesebb prémium ginjét, amely egyenesen az amazóniai esőerdőből jön el hozzád. Bemutatkozik a Canaïma, kóstold meg és ültess egy fát Amazóniában!
Képzeljük el, ahogy Venezuela vadregényes dzsungelében járunk: az érintetlen esőerdőkben, ahol helyi törzsek élnek 390 milliárd fa között egy olyan helyen, mely a Föld teljes állat- és növényvilágának tíz százalékát adja. Ebben a misztikus és titokzatos rengetegben bújik meg Bolívar régióban lélegzetelállító vízeséseivel és szikláival a Canaïma Nemzeti Park; ez a gyönyörű hely ihlette az Andok lábainál fekvő La Mielben lévő DUSA lepárló prémium ginjét, a Canaïmát.
Érintetlen esőerdők gyermeke
Az amazóniai esőerdőkben található háromezer gyümölcs közül jó, ha olyan kétszázat ismerünk: a Canaïma lepárlójába ezekből a titokzatos és izgalmas gyümölcsök közül hat érkezik, nem is beszélve a további ismeretlen növényekről és fűszerekről, hogy végül egy olyan ginben egyesüljön, mely minimum párját ritkító és elképesztően egzotikus.
A nehezen elérhető növényi összetevők adják a Canaïma hihetetlenül gazdag ízét: a lepárlóüstökbe kerülő gyümölcsöket mind külön-külön áztatják semleges gabonaszeszbe, majd külön párolják le őket egy kis szériás rézüstben, hogy végül egy isteni, sokdimenziós ginben egyesüljenek.
A Canaïma fő összetevői közt találhatunk kesudiót, azaz merey-t, az acait, a dél-amerikai manaca pálmafa lila gyümölcsét (a helyi törzsek jó energetizáló hatása miatt szeretik), az abszolút vörös sárkánytojásra emlékeztető uva de palmát (egyenesen a moriche pálmafáról), az ízletes és ásványi anyagokban gazdag túpirót, a bársonyos ízű sejét, melynek leveleiből a helyi törzsek házakat építettek, és a június és szeptember között leszedett copoazút, melynek héjából lekvárt, magjából csokoládét készítenek.
Az, hogy végül ezek lettek ennek az izgalmas ginnek a fő hozzávalói, nem a véletlen műve: a DUSA lepárlójában (ahol a rumok koronázott királya, a Diplomático is készül), több száz növényt és gyümölcsöt tanulmányoztak a tökéletes aromák megleléséig.
A gyümölcsök mellett a lepárlómester – aki nem mellesleg egy hölgy – összesen tizenkilenc különböző gyógynövény és gyümölcs kombinációjából készíti a Canaïmát, melynek minden kortyában visszaköszön az amazóniai vadon:
buja, intenzív, gyümölcsös és komplex ital, ahol a citrusok és a trópusi jegyek friss és herbális ízvilágban egyesülnek.
Koktélok az amazóniai esőerdőért
Ha az összetevők önmagában nem lennének elég rendhagyóak, a Canaïma gin különlegessége még az is, hogy az eladásainak tíz százalékát a Saving the Amazon alapítványnak ajánlja fel, amely célja Amazónia erdeinek megóvása.
Az Amazonas-medence a világ egyik legnagyobb trópusi erdeje és az emberiség fő ökológiai oltára.
Itt található a bolygó édesvizének közel húsz százaléka, a világ trópusi esőerdőinek harmincegy százaléka, illetve a Föld biodiverzitásának tíz százaléka is.
Amazónia több mint négyszáz ősi törzsnek ad otthont, mindegyiknek saját nyelve, kultúrája és területe van. Sajnos annak ellenére, hogy a világ egyik leggazdagabb természeti környezetében élnek, ezekben a közösségekben az egyik legmagasabb a többdimenziós szegénység aránya. Ennek a helyzetnek az egyik fő oka az a kár, amelyet a modern társadalom okoz az esőerdőkben.
Az erdők és az őslakosok védelme az egyik dolog, amit tehetünk az éghajlatváltozás megelőzése érdekében.
Ezért támogatja a Canaïma gin is azokat a szervezeteket, amelyek az őslakosok életminőségének javításán és élőhelyük megőrzésén dolgoznak, melyekhez most mi is csatlakozhatunk, méghozzá a lehető legélvezetesebb módon: csupán egy isteni gin-tonikot kell elfogyasztanunk!
Idén szeptemberben ugyanis minden pazar Canaïma ginkoktél vásárlása után a márka ültet egy fát az Amazonas-medencében! Jól hangzik, ugye? Akkor mutatjuk, hova is kell betérni szeptemberben egy tökéletes gin-tonikért, amiből aztán messze Dél-Amerikában kinő egy fa:
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar (1053 Budapest, Veres Pálné u. 7.)
- Hotsy Totsy Budapest (1075 Budapest, Síp u. 24.)
- LEO Rooftop (1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.)
- MÚZSA Bar (1051 Budapest, Széchenyi István tér 5-6.)
- White Raven Skybar & Lounge (1014 Budapest, Hess András tér 1-3.)
Úgyhogy igyunk mindannyian egy csodás gin-tonikot a fenti bárok egyikében, és ültessünk egy (vagy amilyen finom, lesz az több is!) fát az esőerdőben!
(Fotók: DUSA - Canaïma)
gin | amazónia | gin-tonik | venezuela | nagy sztori
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!