Close
Balatonszőlősre költözött egy darab Toszkánából – Vendégségben Krisztáéknál

Balatonszőlősre költözött egy darab Toszkánából – Vendégségben Krisztáéknál

A legjobb vállalkozások mindig szerelemből születnek, nem volt ez másként Krisztáékkal sem, amikor az első balatonszőlősi telek megvásárlását további tizenegy követte. Lett egy egész domboldaluk, de nem irigy típusok, megosztanák másokkal is a páratlan élményt: már foglalható a Casa Christa!

Kopott, düledező présházak a Tótvázsony felé vezető főút bal oldalán, Balatonszőlős határában. A talaj gazos, bokros, erdős, már-már átláthatatlan lombokkal. Az erdei állatmaffia gátlástalan, de imádnivaló vadjai tartják épp karmaikban-mancsaikban-patáik alatt a környéket. Szarvasok, rókák, nyulak és fácánok garázdálkodtak itt, mindenféle szabály nélkül, mikor egy májusi hajnalon, két évvel ezelőtt egyszer csak kipattant autójából egy ősz borostás fickó csinos szőke feleségével az oldalán, és leszúrták a csapatzászlót a Kis Gella dombra.

Kriszta és Miki több mint tíz éve ismerik egymást, kapcsolatukra a koronát pedig három éve tették fel, azóta papírjuk is van róla, hogy egymással képzelik el a jövőt. Kriszta a média és a turizmus izgalmas szerpentinjeiről, míg Miki a gasztronómia illatos ösvényeiről érkezik a történetünkbe, mindketten vállalkozó természetű, kedves emberek, sok jó ötlettel, tettre készen, egy közös álommal: szeretnének egy Balaton-felvidéki nyaralót. Ha két ilyen erős ember találkozik, ott általában nem állnak meg a folyamatok az ötletek fázisában. Pláne, ha mindketten évek óta vágynak a Balaton-felvidékre, ahol elbújhatnak a munkával túlzsúfolt hétköznapok elől.

Egy telek lesz. Még tizenegy lett, maradhat?

A páros azonnal beleszeretett a környékbe, látták maguk előtt a felújított présházat, és a nyugodt szombat délutánokat, amikor egy üveg fehér bort kinyitva gyönyörködnek majd a szemük elé táruló dombokban, a távoli vitorlások lassú mozgásában a Balatonon. Aztán egyszer csak kiderült, hogy más is eladná a telkét a dombon, így másfél év alatt az egy telekből tizenkettő lett, az elvonulós szerelmi fészekből pedig egy izgalmas, új vállalkozás ötlete kezdett kirajzolódni.

Hozzávalók:
  • 45 ezer négyzetméter egy gyönyörű domboldalban
  • gasztró- és turisztikai múlt
  • egy jó terv
  • elszántság
  • szerelem
  • egy nyerő páros

Gyakorlatilag pillanatok alatt arra eszméltek, hogy a Balaton-felvidék egyik legszebb domboldalán állnak, egy tisztességes méretű birtok közepén. Miki akkor már óvatosan elkezdte puhítani az eleinte kevéssé nyitott Krisztát,

mi lenne, ha itt bizony vállalkoznának arra, hogy közelebb hozzák Olaszországot, a határon belülre, egészen pontosan maguknak, erre a domboldalra?!

Kriszta sem az a döntésképtelen típus, úgyhogy gyorsan beleszeretett Miki szándékaiba, megvolt az egyetértés, ettől kezdve már csak a feladatokat látták maguk előtt.

Roskadozó, régi présházak, kezeletlen táj, és rengeteg szőlő

Innen indulunk, amikor a páros kicsit több mint egy évvel ezelőtt nekiállt építeni, tereprendezni és megvalósítani a csupán fejben létező terveket, és 2020 júniusára ott járunk, hogy a nyolcházasra tervezett birtokból három teljesen kész és működik, és heteken belül nyitja kapuit a többi is. A készültségi szintek már nagyon biztatóak, az eddigi eredmények és a helyszíni látogatásunk alapján teljesen reálisnak tűnik.

A nyolc egykori présház egymástól diszkrét távolságra található a fantasztikus panorámával rendelkező domboldal különböző pontjain, egymástól hol szőlővel, hol rengeteg mandulafával, kisréttel elválasztva. A cél egyértelmű: az elvonulás, a csend és az összeolvadás a természettel.

A présházakat toszkán stílusban keltették életre, következetes arculattal, így a házak egy jól érthető koncepció részei, színekben, anyaghasználatban és felszereltségben is. Igényes elemekkel és átgondolt tervezéssel állunk szemben, az egész birtokon érezni a jó ízlést és a minőségi szolgáltatásra törekvést. Biztos lehetett volna egy közeli tüzépről is tetőcserepeket hozni, de mégis Toszkánából érkeztek a különleges színek a házak tetejére.

Kétezer

A birtokon kétezer mandulafát ültettek el, ha megindul a virágzás, nem marad majd szárazon a lányok szeme, az biztos. A kisházakat pont olyan széles, fehér murvás út köti össze a domboldalon, ahol egy golfkocsi kényelmesen elfér, a fogadtatás része ugyanis, hogy csomagjainkat a parkoló és a házak között ezzel a hangulatos kis járművel segítik be.

A házak különböző méretűek, így legyen szó akár egy romantikus hétvégére vágyó párról, akár egy öttagú családról, akik két hetet szeretnének ott tölteni, egyaránt jó célpont lehet a Casa Christa. De mivel nyolc épület lesz pár héten belül, akár sokkal nagyobb társaságok érkezésére is felkészültek. Külön jó hír, hogy jöhetnek kisállatok is, így együtt lehet a család, nem kell panzióba adni a kutyát sem.

Pincewellness, papok és golf

A rusztikus képet izgalmasan fűszerezi a házak aljában, az egykori pincehelyiségekben található kis wellnessrészleg. Ahol egykoron a hordók álltak, most szaunák és fürdőzési lehetőségek elérhetőek, minden házban külön-külön, nem kell nagy közös wellnessközpontba átsétálni, másokkal együtt lenni, itt magunkban lehetünk.

A nyitás pillanataiban vagyunk, sőt, inkább a soft opening perceiben, hétről hétre bekerül valami új a képletbe. A csomag része lesz a reggeli is, és hetente egyszer különleges vacsorára is benevezhetünk. A házak között, a birtokon lesz egy hintaágy, könyvekkel és gyümölcsfákkal körbevéve, ahogy tűzrakóhely és kemence is, így esténként, ha nagyobb társaság érkezne, ott lehet majd közösen vacsorát készíteni. Az épületeket inkább a hideg étkezésekre tervezték, de talán nem is cél, hogy a pihenésünk alatt ezekben a kedves présházakban álljunk neki egy marhapörköltnek, pláne, amikor három perc sétára található a szomszéd telken a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámájával rendelkező étterme, a Papok borozója.

Szintén a közelben találjuk a Szőlősi kocsmát, ahonnan házhoz rendelhetünk, ha nem szeretnénk pár kilométert autózni vissza a faluba, bár megéri, mert egy igazán szerethető étterem fogad minket, hozzáértő gasztronómiával, finom borokkal és jó hangulattal.

Mindössze pár percre vagyunk Balatonfüredtől, a város minden előnye testközelségben van, ha vitorláznánk egyet, vagy sétálnánk a parton, nem kell órákig pakolni hozzá, egy gondolat és lent is vagyunk, pont úgy, ahogy a balatonudvari golfpálya is egy közepes kőhajításnyira vár minket. Tényleg csak akkor telik lassabban az idő, ha menet közben megállunk az út szélén levendulát, epret vagy mézet vásárolni a helyiektől.

A birtok mindenhez közel van, de mégis elég távol ahhoz, hogy magunk lehessünk, feltöltődjünk és élvezzük a természetet. Minimum két éjszakát kell tervezzünk, ha megyünk, de inkább az a kérdés, nem akarunk-e két hete maradni akár?!

A Casa Christa olyan, mint egy tükörüveg mögüli titkos kis szobából figyelni az életet; senki nem lát minket, csak mi tudjuk, hol vagyunk, de ha úgy van, bármikor kiléphetünk a fényre, és bekapcsolódhatunk a körforgásba.

(Fotó: Donkó Péter)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom