Parfümös tiramisuval robbantja be a tavaszt a legendás budapesti kávéház

Avagy így figyel egyszerre egy nagykávéház a hagyományokra és a progresszivitásra. 

A napokban ünnepli újranyitásának harmadik évfordulóját a patinás budapesti Centrál, de az április esetükben nem csupán a születésnapé, hanem a menün felbukkanó újdonságoké is. Amiből akad bőven.

Mielőtt az étlap újoncai közül szemezgetnénk, érdemes megemlíteni a kávéház által tavaly ősszel meghirdetett Irodalmi Zsúrt, merthogy az konkrétan minden idők legsikeresebb kávéházi középiskolai irodalmi programja lett. Mivel a debütálását követő két hétben valamennyi elérhető időpont betelt, ezért már megnyitják a 2025-26-os tanév foglalási ablakát, immár heti három időpontban. Foglalni itt lehet.

A sajtónapon bemutatott gasztronómiai újítások közül nyitányként máris izgalmasnak tűnt a cappuccino menü, amiben egészen vagány párosítások akadnak. Ilyen a crème brûlée cappuccino, melyre előttünk "frissen" égetik rá a karamellréteget, de van még irodalmi kikacsintásként fehér csokoládés cappuccino rózsavíz permettel (Léda könnye), aztán jeges, pisztáciás-mandulás, valamint a mai igényekre reflektáló, abszolút energikus superfood kávé gyömbérrel és kurkumával. Maradva még az italoknál, új nyári spritzek érkeztek (Limoncello Spritz, Hendricks Bodza Spritz, Grapefruit Lichi Spritz), így a mostaninál melegebb idő esetén (vagy épp annak hiányában) akár meg is lehet kezdeni a ráhangolódást a következő évszakra.

A külön menülap azt tükrözi, hogy akadnak olyan ételeink, amelyek úgy 50-80-100 éve velünk vannak és talán már méltatlanul elfeledtük őket. A Centrál ezeket az ételeket karolja fel, hogy aztán akár több formában, húsos és húsmentes módon elérhetővé tegye. Ide tartozik a stroganoff, ami mindkét verzióban kérhető (a húsmentes változatban gombával), valamint a klasszikus hortobágyi.

Utóbbiból a világon egyedülálló módon három variáns, a húsos (csirkecomb filé, paprikás mártás tejföl), a vega (pirított gombákkal) és a halas (harcsa filével) választható. A nemzetközi mezőnyből a kijevi csirkemell, a Boeuf Bourguignon, továbbá a leginkább figyelemfelkeltőnek tűnő Centrál & Cheese mutatja meg magát – ebben kemencében sült cheddar sajt, szószos gnocchi, és bacon morzsa költözik össze. Megragadó fogás.

A tavaszi-nyári desszertek között ugyancsak bőséggel találni izgalmakat. A francia levendulás krémes, a brownie kehely és a Centrál képviselő fánk (üdítő citromos choux-ban) mind látványosak és nehéz rájuk nemet mondani, az egyedülálló tiramisu-kollekcióra pedig hatványozottan igaz ez.

A nagyon nyári és intenzív sárgabarackos-maracujás, aztán az édes ízeket némileg kompenzáló igazi pisztáciás egyaránt ellenállhatatlan, és akkor még nem beszéltünk a lényegről, az elsőre némileg meghökkentő módon parfümös szervírozással tálalt klasszikusról.

Nem elírás: kávés parfümöt (egészen pontosan a világ első, kifejezetten ételekhez és italokhoz gyártott parfümjét, a Santo Domingót) fújnak rá, szóval a kávéimádóknak nem nagyon kell gondolkodniuk, kérjék-e, ráadásul ez a simogató édesség nemcsak illatában, hanem ízében is erős (ebben alighanem segít picit a rum is).

 

kávéház | magyar | hagyományos | progresszív | tiramisu | nemzetközi

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mutatjuk mit csinálj Horvátországban, ha elered az eső!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom