Csaknem másfél évtizede ünnep a champagne világnapja, és Magyarországon is egyre több pezsgőrajongó csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. Idén október 27-én, pénteken lesz a francia buborékok ünnepe, hazánkban pedig a Hello Buda gasztro-udvar fesztivált is szervez az ínyenc fogyasztóknak.
A Champagne Day 2009-ben indult el egy kaliforniai boroktató és blogger, Chris Oggenfus kezdeményezésére. Az évek során világszerte egyre több borbarát csatlakozott a Champagne Day-hez, amely a pezsgő szerelmeseinek egyetemes eseményévé vált. A pezsgő, pontosabban
a champagne napját minden év október negyedik péntekjén tartják.
Ezen a napon az eredetvédett, kizárólag Champagne régióban termesztett, meghatározott szőlőfajtákból (chardonnay, pinot noir és pinot meunier) palackba kerülő buborékokat ünnepeljük. A champagne esetében nemcsak a terroir és a fajta, hanem a készítési metódus is szigorúan szabályozott.
Kizárólag hagyományos módszerrel (Méthode Traditionelle) készíthető, ami azt jelenti, hogy a másoderjesztés palackban történik, élesztő és cukor hozzáadásával. A palackoknak törvényileg védetten legalább tizenöt hónapos érlelési időt kell eltöltenie a francia Champagne régió valamelyik pincéjében ahhoz, hogy a champagne elnevezést viselhesse.
Champagne a street food mellé is
Október 27-én számos étterem, borbár és kereskedés szervez akciókat világszerte, itthon pedig a Hello Buda ad otthont a legnagyobb közösségi rendezvénynek. A népszerű budai találkozóhely és evőkomplexum kora délutántól késő estig várja a vendégeket, akik a világhíres champagne-házak kínálatát kóstolhatják meg.
Több mint húszféle pincészet ötven különböző pezsgője lesz nyitva,
melyből harmincfélét pohárral is kínálnak a pultok mögött dolgozó szakemberek, beavatva az érdeklődőket a champagne-ok kifinomult világába. Az igazán elhivatottak vezetett kóstolóval egybekötött mesterkurzuson mélyülhetnek el a nemes francia buborékok tanulmányozásában, természetesen pohárral a kézben.
Kísérőfalatokból sem lesz hiány, hiszen a Hello Buda gasztro-helyei sokféle ínyencséggel készülnek. Bebizonyosodik, hogy a street food éppúgy passzol a champagne-hoz, mint az osztriga, és egy igazán laza környezetben is fenséges ízélmény champagne-t kortyolgatni, akár barbecue szendvics vagy Bíró Lajos legendás rántotthúsa mellé.
(Fotók: Hello Buda és Getty)
champage | pezsgő | Hello Buda | hello piac
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!