Megnyitott a sci-fi rajongók paradicsoma és látványosabb lett, mint azt bárki képzelte volna

A Zaha Hadid Architects által tervezett épület elképesztően látványos, olyan hatást kelt, mintha egy tó felett lebegne. De nem csupán ezért figyelemre méltó. A Chengdu Science Fiction Múzeummal mindössze tizenkét hónap alatt jutottak el az ötlettől a befejezésig.

A Zaha Hadid Architects által megálmodott és megvalósított Chengdu Science Fiction Múzeum láttán a sci-fi és a futurisztikus történetmesélés mesterei is elégedetten csettintenek.

A tervezőgárdának egy olyan szerkezet kidolgozása és felépítése volt a feladata, amelynek elkészítéséhez általában öt évre van szükség.

Most azonban egyetlen esztendő leforgása alatt kellett végezniük mindennel.

A kínai Csengtuban található épület felépítésének hírét 2022-ben egy nagyon konkrét cél érdekében jelentették be:

2023-as Worldcon néven is ismert sci-fi világtalálkozónak lesz a helyszíne.

Rendkívül szoros határidőkkel kellett dolgozni, azonban a tervekből valóság lett. Az elmúlt hétvégén több százan gyűltek össze, hogy a Zaha Hadid által tervezett épületben egy interaktív esemény során adják át az elismeréseket.

Satoshi Ohashi, a Zaha Hadid Architects projektigazgatója szerint az épület tervezése és kivitelezése nem valósulhatott volna meg a csúcstechnológiás szoftverek, a digitális modellezési elemzési eljárások nélkül. Az a tény szintén hihetetlen, hogy az építkezés mindössze két héttel azután el tudott kezdődni, hogy a ZHA megnyerte a projektet.

Az épület megjelenése pedig igazán futurisztikusra sikerült.

A sci-fi mindig is nagyon fontos inspirációs forrást jelentett a terveink elkészítése során – mondta Paulo Flores, projektigazgató. Hozzátette, az az aszimmetrikus hétágú csillag formájú épület olyan hatást kelt, mintha a vízen úszna.

A látványos épület belső terében kiállítóterek, konferenciatermek, többfunkciós szobák, kávézók és kiegészítő helyiségek találhatók.

Különlegessége az úgynevezett „időalagút”, egy pszichedelikus kék átjáró, amely a múzeum különböző részeit szolgálja ki.

A helyiségek változatos módon kapcsolódnak a természettel, az átriumban az égbolt jelenik meg, az ablakokból a kilátás a Xiling-hegységre néz, maga az épület pedig egy tóparton helyezkedik el

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Zaha Hadid)

futurizmus | sci-fi | épület | Zaha Hadid | múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom