Close
Vonattal az olasz riviérán: utazás a Cinque Terre expresszen

Vonattal az olasz riviérán: utazás a Cinque Terre expresszen

Az öt színes várost, Monterossót, Vernazzát, Cornigliát, Manarolát és Riomaggiorét legegyszerűbben a La Spezia és Levanto között suhanó Cinque Terre expresszel fedezhetjük fel, amely közvetlenül a tenger mellett halad, bámulatos kilátást nyújtva a nyílt vízre.

Genovából Levantóba körülbelül egy órás vonatúttal juthatunk el hét-nyolc eurós (2660-3040 forintos) áron, Levantóból pedig március 18-tól november 5-ig negyedóránként, télen óránként egyszer vagy kétszer indulnak a vonatok.

A jegy egy útra öt euróba (1900 forintba) kerül felnőtteknek 4-11 év közötti gyermekeknek pedig két és fél euró (950 forint).

Ha több településre utaznánk vonattal, akkor Cinque Terre-bérletet érdemes vennünk 18,20 euróért (6920 forintért), amellyel egy napon belül nemcsak korlátlanul vonatozhatunk, de beléphetünk a Cinque Terre Nemzeti Park túraútvonalaira is. Az egyes megállók között mindössze néhány perc az út, de gyalog is bejárhatjuk a környéket a Kék ösvényen.

Vonatjegyet bármelyik megállóban lehet venni, és ne felejtsük el felszállás előtt érvényesíteni a peronra vezető lépcsőkön található zöld lyukasztóknál. De lássuk, milyen programokkal érdemes terveznünk az egyes falvakban!

Strandolás Monterosso al Marében

Cinque Terre első állomása Monterosso al Mare, az öt város közül a legnagyobb, és az egyetlen, ahol homokos strandon süttethetjük a hasunkat, miközben felülről a Statua del Gigante, Arrigo Minerbi Neptunusz-szobra őrzi a nyugalmunkat. Ha szuveníreket vennénk, ott megtehetjük, és érdemes lehet beszereznünk egy vízi cipőt is a következő, köves tengerpartokra.

Vernazza, túra a Kék ösvényen

A festői Vernazza aprócska kikötőjében egy 14. századi templom fogad, a Santa Margherita di Antiochia, és ott lehet érdemes felmennünk az öt falut összekötő Kék ösvényre is.

A Monterosso felé vezető szakaszon naplemente előtt felejthetetlen kilátás nyílik Vernazzára.

Kerüljük el a tömeget Cornigliában

Öt perc vonatozással érkezhetünk meg a sziklák tetején fekvő Cornigliába, amely a környék egyik kevésbé látogatott városa, mivel a vízpartra csak a Lardarina lépcsősor közel négyszáz fokán keresztül lehet lejutni, amit nem minden utazó tesz meg könnyen. Cornigliában romantikus órákat tölthetünk egy hosszú ebéd mellett, egy aperitivo, pizza vagy fagyi kíséretében.

 

Kóstoljunk helyi bort Manarolában

Cornigliából vonattal mindössze két perc alatt már ott is vagyunk Manarolában, de gyalog is nekivághatunk a Kék ösvényen, amely a város gyönyörű kikötőjébe vezet.

Manarola talán Cinque Terre legszebb városa, ahol az utcákon és a környező dombokon bolyongva elmerülhetünk az atmoszférában és élvezhetjük a kilátást. Emellett borból is nagy választékot találunk, az albarolával és vermentinóval kevert, őshonos bosco szőlőből készült helyi italtól kezdve az édes desszertborig, a sciacchetráig.

Itt kezdődik a Kék út legkönnyebb és legromantikusabb szakasza, a Via dell’Amore, amely Manarolát a szomszédos Riomaggioréval köti össze, az ösvény azonban jelenleg földcsuszamlás miatt zárva tart, és csak valamikor 2024-ben nyit meg újra.

Búvárkodás Riomaggiorében

Riomaggiore talán a legmodernebb a falvak közül, de a varázsa így is ellenállhatatlan. A strandolást sznorkelezéssel vagy búvárkodással is összeköthetjük, és még egy búvárközpont is van, ahol mindent megkaphatunk, amire szükségünk lehet, kezdőként és profiként egyaránt, hogy felfedezzük Cinque Terre védett vizeit.

A Cinque Terre-i vonatozást a világ egyik legismertebb magazinja is ajánlja idei programnak. De vajon tényleg megéri megnéznünk a legendás halászfalvakat?

(Forrás: Thrillist, CinqueTerre.eu.com, képek: Getty Images)

vernazza | Monterosso | vonat | Levanto | cinque terre

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram