Close
Egy csodás kisváros, ahol megélhető az olasz Riviéra varázsa – ráadásul tömegek nélkül

Egy csodás kisváros, ahol megélhető az olasz Riviéra varázsa – ráadásul tömegek nélkül

Az olaszok és a jól értesült külföldiek már évtizedek óta “csendben özönlenek” Santa Margherita Ligure városába, hogy mindenféle felhajtás nélkül élvezzék a napsütötte mediterrán hangulatot és mindazokat a finom ételeket, gyönyörű strandokat, no meg a meleg vendégszeretetet, amelyek egy ottani pihenés vonzatai.

Az egykori halászfalu manapaság elbűvölő építészetével, strandjaival, vásárlási és étkezési lehetőségeivel hódítja meg a szíveket. Santa Margherita Ligure emellett biztosítja Genova városának, egy kikötőnek és egy vasútállomásnak a közelségét is, vagyis remek kiindulópont a régió többi részének felfedezéséhez (nem beszélve a szintén közeli és népszerű Cinque Terréről).

Santa Margherita Ligure Genovától körülbelül harmincöt kilométerre, délkeletre található. A nagyváros repülőterétől busszal és taxival könnyedén elérhető, de Rómából, Firenzéből, vagy Nápolyból induló és Genovában megálló vonattal is simán megközelíthető – onnan csak egy regionális járatra kell átszállni.

Időzítés

Az olasz Riviéra, mint az sejthető, nyáron elevenedik meg igazán, amikor a helyiek és a turisták a homokban napoznak, a meleg vízben lubickolnak, és a szabad ég alatt vacsoráznak.

Az évnek ezen időszakában a kompok is gyakran közlekednek Santa Margherita Ligure és Portofino, valamint a kevésbé ismert Camogli és San Fruttuoso között. Mindez azt jelenti, hogy ez számít a legforgalmasabb és egyben a legdrágább időszaknak Liguriában,

éppen ezért érdemes késő tavasszal vagy kora ősszel ellátogatni oda, amikor az időjárás még kellemes, de a főszezonosok már rég kicsekkoltak a hotelekből.

Santa Margherita Ligure története egészen a római korig nyúlik vissza. Népszerűsége az 1800-as évek második felében ugrott nagyot, miután az Európa különböző részeiből érkező nemesek felfedezték maguknak. A turizmus a 20. század közepén indult be igazán, ma pedig a város igazi kvintesszenciáját jelenti Liguriának.

A látnivalók

A nyüzsgő tengerparti üdülőhely gazdag történelmi örökséggel, izgalmas kultúrával és hihetetlen tájakkal büszkélkedhet. A régió egyedülálló módon olyan homokos partszakaszokat kínál, ahol a törülközőt is bátran le lehet teríteni. Kihagyhatatlan látnivaló a tér fölé magasodó festői Chiesa di Santa Margherita és maga a tér is, amely a piac házigazdája. A történelem szerelmeseinek érdemes felírni a listára a Villa Durazzót is, ami egy kiterjedt birtok szépen gondozott kertekkel, macskaköves utakkal és egy, ma már múzeumként működő 17. századi kúriával. Nem messze onnan található a San Giacomo di Corte templom, plusz ajánlott ellátogatni a Cervara apátságba és megnézni a Santa Margherita Ligure kastélyt.

A város egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen megközelíthetőek onnan Paraggi és Portofino strandjai, ahol nagyokat és finomakat lehet enni vagy csak általában véve a hangulatot élvezni. Kényelmesen elhajózhatunk Camogliba és San Fruttuoso városába, vagy egynapos kirándulást tehetünk Cinque Terrébe.

A legjobb helyek

Santa Margherita Ligure nem tobzódik a szállodákban. A környék egyik legnagyszerűbb pihenőhelye a szecessziós stílusú Grand Hotel Miramare, tele elegáns szobákkal és prémium szolgáltatásokkal, köztük ívelt tengervizes medencével, kifinomult étteremmel, gyógyfürdővel és strandklubbal.

Kiemelhető még a felújított villaként ismert Hotel Sant’Andrea vidám, mégis történelmi örökségben gazdag hangulata, vagy a modernebb Blu di Te House, ami egy rejtett wellness-menedékhely tetőtéri teraszos medencével, és a Tigullio öböl csillogó látványával.

Gasztronómiai szempontból parádés opció a környék, tudniillik Liguriát tartják számon a pesto szülőhelyeként, és állítólag ott sütik Olaszország egyik legjobb focacciaját.

Számos elsőrangú étterem – nevezetesen a Trattoria da Pezzi és az Angolo 48 – kínál hagyományos liguriai ételeket, ráadásul elfogadható áron. Népszerű helynek számít a Ristorante Antonio, a DuCoq és a Pizzeria Il Delfino, vagy a felsőbb kategóriás Zi’ Ninella Ristorante. Santa Margherita Ligure tehát hibátlan hely a régió ízeinek megkóstolására. Is.

Akár csoportos, akár egyéni utazóként fedezzük fel Olaszországot, a festői domboktól és szőlőültetvényektől, a gazdag történelemen és művészeten át a csodálatos tengerparti városokig szinte lehetetlen bejárni az egészet. Ráadásul a közkedvelt városok a turistaszezon csúcsidőszakában és a nyári melegben hihetetlenül zsúfolttá válhatnak. Most négy olyan gyönyörű olasz várost mutatunk, amiért érdemes repülőre, vonatra, kompra vagy autóba szállni.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

olaszország | Santa Margherita Ligure | látnivalók | utazás | gyöngyszem

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram