Close
Ciprus vadiúj, víz alatti múzeuma még a tengeri élővilágot is védi

Ciprus vadiúj, víz alatti múzeuma még a tengeri élővilágot is védi

Ayia Napa partjainál hozott létre egy vadonatúj víz alatti múzeumot Jason deCaires Taylor szobrász, környezetvédő és fotós.

Az Ayia Napa Víz alatti Szobrok Múzeuma (MUSAN) kilencvenhárom műalkotást vonultat fel, amelyek kiváló minőségű rozsdamentes acél és a víz alatti életet elősegítő, pH-semleges beton kombinációjából készültek. A nyolc-tíz méter mélyen elhelyezett alkotásokat úgy tervezték, hogy egyrészt vonzzák a tengeri élővilágot, másrészről mind a búvárok, mind pedig a snorkelezők számára látogatható legyen.

A MUSAN azonban nemcsak múzeumként, hanem környezetvédelmi projektként is példamutató. A tengerfenéknek körülbelül tíz-tizenöt százaléka rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek lehetővé teszik a zátonyok természetes kialakulását, így azok megőrzése érdekében mesterséges zátonyok létrehozására is szükség van.

A tengerfenéken elhelyezett szobrok texturált felülettel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a korallok, szivacsok és más mikroszkopikus élőlények megtapadását és növekedését, így a tengeri élőlények számára otthont és táplálékforrást is jelent, később pedig lélegző, mesterséges zátonyokként is működnek majd.

A művész célja ugyanakkor az is volt, hogy felhívja a figyelmet az emberiség felelősségére a folyamatok pozitív irányú befolyásolásában.

A víz alatti múzeum üzemeltetői arra számítanak, hogy a következő években a szobrok turisták százezreit vonzzák majd, miközben szemléletmódjuk, a tengeri környezet védelméhez való hozzáállásuk véglegesen megváltozik.

(Forrás: Euronews, fotók: MUSAN)

szobrok | múzeum | ciprus | víz alatti múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezeken az európai síterepeken emelkedtek a legnagyobbat az árak

Kiderült, hogyan lehetne vonzóvá tenni télen a Balatont

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram