Close
Ciprus vadiúj, víz alatti múzeuma még a tengeri élővilágot is védi

Ciprus vadiúj, víz alatti múzeuma még a tengeri élővilágot is védi

Ayia Napa partjainál hozott létre egy vadonatúj víz alatti múzeumot Jason deCaires Taylor szobrász, környezetvédő és fotós.

Az Ayia Napa Víz alatti Szobrok Múzeuma (MUSAN) kilencvenhárom műalkotást vonultat fel, amelyek kiváló minőségű rozsdamentes acél és a víz alatti életet elősegítő, pH-semleges beton kombinációjából készültek. A nyolc-tíz méter mélyen elhelyezett alkotásokat úgy tervezték, hogy egyrészt vonzzák a tengeri élővilágot, másrészről mind a búvárok, mind pedig a snorkelezők számára látogatható legyen.

A MUSAN azonban nemcsak múzeumként, hanem környezetvédelmi projektként is példamutató. A tengerfenéknek körülbelül tíz-tizenöt százaléka rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek lehetővé teszik a zátonyok természetes kialakulását, így azok megőrzése érdekében mesterséges zátonyok létrehozására is szükség van.

A tengerfenéken elhelyezett szobrok texturált felülettel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a korallok, szivacsok és más mikroszkopikus élőlények megtapadását és növekedését, így a tengeri élőlények számára otthont és táplálékforrást is jelent, később pedig lélegző, mesterséges zátonyokként is működnek majd.

A művész célja ugyanakkor az is volt, hogy felhívja a figyelmet az emberiség felelősségére a folyamatok pozitív irányú befolyásolásában.

A víz alatti múzeum üzemeltetői arra számítanak, hogy a következő években a szobrok turisták százezreit vonzzák majd, miközben szemléletmódjuk, a tengeri környezet védelméhez való hozzáállásuk véglegesen megváltozik.

(Forrás: Euronews, fotók: MUSAN)

múzeum | ciprus | víz alatti múzeum | szobrok

FOLYTASD EZZEL

Rangos turisztikai elismeréseket kapott Magyarország Kínából

Életveszélyesen meleg van, harmadfokú hőségriadót rendeltek el az egész országban mától

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom