Close
Kisiklott vonatként elnyúlik az antarktiszi jégtakaró felett ez a rezidencia

Kisiklott vonatként elnyúlik az antarktiszi jégtakaró felett ez a rezidencia

Az Antarktiszon évtizedeken át csak egyszerűbb, de nagyon ellenálló menedékhelyeken húzták meg magukat a kíváncsi természetű embertársaink.

Ez mondjuk nem meglepő: az Antarktika a bolygó egyetlen olyan kontinense, ahol nem voltunk őslakosok, azonban

az elmúlt időszakban az antarktiszi építészet is egyre erőteljesebb, fejlettebb és markánsabb lett.

A régi masszív viskók helyére szépen lassan szemet gyönyörködtető, futurisztikus bázisok kerültek – valahogy ez az előtörténete a Comandante Ferraz Antarctic kutatóállomásnak és multifunkcionális rezidenciának is.

A sötét, karcsú épület kisiklott vonatként nyúlik el az antarktiszi jégtakaró felett,

mintha csak a jövőből érkezett volna vissza. Az állomás Antarktika partjainál fekszik az egyik szigeten, mintegy ezer kilométerre Dél-Amerikától. Nincsenek menetrend szerinti légi járatok, és messze esik a hajózási sávoktól is.

Az épület több egyszerű kutatóállomásnál, hiszen ez a szakemberek ideiglenes otthona, ahol a tudományos részleg mellett van közösségi tér, étkezde és hálószobarészleg is. Az alapterülete 3200 négyzetméter, és egyszerre hatvanöt embert lehet benne elszállásolni és kiszolgálni.

Az épületet a fenntartható fejlődés jegyében tervezték meg, ez valahol magától értetődő egy ennyire ember- és épületpróbáló vidéken.

A Comandante Ferraz Antarctic a nap- és szélenergiát is hasznosítani tudja – előbbiből félévig nincs semmi, szélből viszont nagyon is akad az év minden szakaszában –, de vészhelyzet esetén akár etanolon is elvan. Ráadásul nagyon ellenálló is, hiszen a -55-60 Celsius-fokokkal is elboldogul, és összességében kevés karbantartást igényel.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Archdaily)

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom