Close
Kisiklott vonatként elnyúlik az antarktiszi jégtakaró felett ez a rezidencia

Kisiklott vonatként elnyúlik az antarktiszi jégtakaró felett ez a rezidencia

Az Antarktiszon évtizedeken át csak egyszerűbb, de nagyon ellenálló menedékhelyeken húzták meg magukat a kíváncsi természetű embertársaink.

Ez mondjuk nem meglepő: az Antarktika a bolygó egyetlen olyan kontinense, ahol nem voltunk őslakosok, azonban

az elmúlt időszakban az antarktiszi építészet is egyre erőteljesebb, fejlettebb és markánsabb lett.

A régi masszív viskók helyére szépen lassan szemet gyönyörködtető, futurisztikus bázisok kerültek – valahogy ez az előtörténete a Comandante Ferraz Antarctic kutatóállomásnak és multifunkcionális rezidenciának is.

A sötét, karcsú épület kisiklott vonatként nyúlik el az antarktiszi jégtakaró felett,

mintha csak a jövőből érkezett volna vissza. Az állomás Antarktika partjainál fekszik az egyik szigeten, mintegy ezer kilométerre Dél-Amerikától. Nincsenek menetrend szerinti légi járatok, és messze esik a hajózási sávoktól is.

Az épület több egyszerű kutatóállomásnál, hiszen ez a szakemberek ideiglenes otthona, ahol a tudományos részleg mellett van közösségi tér, étkezde és hálószobarészleg is. Az alapterülete 3200 négyzetméter, és egyszerre hatvanöt embert lehet benne elszállásolni és kiszolgálni.

Az épületet a fenntartható fejlődés jegyében tervezték meg, ez valahol magától értetődő egy ennyire ember- és épületpróbáló vidéken.

A Comandante Ferraz Antarctic a nap- és szélenergiát is hasznosítani tudja – előbbiből félévig nincs semmi, szélből viszont nagyon is akad az év minden szakaszában –, de vészhelyzet esetén akár etanolon is elvan. Ráadásul nagyon ellenálló is, hiszen a -55-60 Celsius-fokokkal is elboldogul, és összességében kevés karbantartást igényel.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Archdaily)

déli sark | otthon | napenergia | ház | multifunkcionális rezidencia

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom