Close
Találtak egy múlt századi festményt az Antarktiszon

Találtak egy múlt századi festményt az Antarktiszon

Egy papírhalom alatt bukkantak rá az Antarktiszon arra a képre, amelyen egy apró énekesmadár látható. A kunyhót, ahol az értékes alkotást találták, még a norvég felfedezők építettek 1899-ben az Adare-foknál, később pedig Robert Falcon Scott, a Brit Királyi Haditengerészet tisztjének kutatócsapata használta a déli-sarki expedíciók során.

Az Antarktisz legöregebb épületében felfedezett, de nagyon sokáig titokban tartott festményről úgy vélik, hogy

Edward Wilson brit tudós munkája, aki a tragikusan végződött 1912-es déli-sarki expedíción vesztette életét.

Az Edward Wilson által megfestett énekesmadár

A Déli-sark örökségét felügyelő Antarctic Heritage Trust munkatársa, Josefin Bergmark-Jimenez pályafutása legjelentősebb pillanatának nevezte az akvarell felfedezését.

A Terra Nova expedíció 1910-től 1913-ig tartott

A szakember Wilson egyéb műalkotásainak elemzését követően állapította meg, hogy az 1872-ben, az angliai Cheltenhamben született brit tudós festette a képet, amelyen az 1899-es dátum, a fakúszfélék felirat és egy nagy T betű is látható. Bergmark-Jimenez szerint az, hogy az alkotás szinte tökéletes állapotban maradt fenn, annak köszönhető, hogy

egy csomó papírlap közé szorulva, teljes sötétségben és hidegben töltötte az elmúlt több mint száz évet,

ami ideális környezet a fényre kifejezetten érzékeny vízfestmények számára.

Robert Falcon Scott 1912-ben az Antarktiszon

Robert Falcon Scott 1912 januárjában érte el a Déli-sarkot, egy hónappal elmaradva Roald Amundsentől, aki elsőként hódította meg az Antarktiszt. Scott négy társával együtt a jégmezőn vesztette életét, visszaúton a bázisuk felé. A leveleik, naplóik felfedezését követően nemzeti hősökként ünnepelték az expedíció tagjait.

Ez is érdekelhet:

Antarctic Heritage Trust | déli sark | antarktisz | festmény | kutatás

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram