Close
Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, a Földközi-tenger Las Vegasának nevezték, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is; de még a közép- és kelet-európai, így a magyarországi üzleti és politikai szféra fontosabb alakjai is feltűntek időközönként.

Ez nem csoda, hiszen

a nyaralóhely tele volt szállodával, apartmanszállóval és üdülőközponttal, de a kulturális élet is virágzott a több tucat színháznak, mozinak és múzeumnak köszönhetően.

A török hadsereg azonban 1974-ben elfoglalta az észak-ciprusi régiót Varósziával együtt, amelynek a – főként görög ciprióta – lakóit kitelepítették, az üres város köré pedig falakat emeltek, a szellemvárossá degradálódott egykori paradicsomba azóta pedig csak a török hadsereg, valamint az ENSZ képviselői léphettek be.

Az elmúlt időszakban ehhez képest igencsak nagy fordulat történt, ugyanis a katonaság megnyitotta a város kapuit több száz civil előtt. A népszerű költő és egykori varósziai lakos, Kírjakosz Kharalambidesz is betette a lábát egykori lakhelyére:

„Remegtem, ahogy újralátogattam az ismerős helyeket. Ez egy olyan bánat, amelyre egyszerűen nincs vigasz. Varószia elveszett.”

Arról egyébként már hónapokkal ezelőtt is folyt tanácskozás, hogy a romvárossá silányódott egykori üdülőparadicsomba életet lehelnének – hogy miért pont most, az jó kérdés. A rossz nyelvek szerint a török ciprióta vezetőség gazdasági és kereskedelmi, valamint politikai hasznot lát az ügyben – vasárnap választást rendeznek az Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár államban –, de köze lehet a Földközi-tenger keleti medencéjében talált jelentős földgázmezőkhöz is, amelyért Törökország ismét ölre megy Görögországgal és Ciprussal.

Varószia a mai napig érzékeny pont a görög ciprióta lakosok számára, akiknek egy része még mindig reménykedik abban, hogy egy nap visszatérhet városába.

A ciprusi és nemzetközi szakértők – Níkosz Anasztasziádisz, Ciprus nemzetközileg elismert elnöke; Josep Borell EU-s külügyi főképviselő; António Guterres ENSZ-főtitkár; Simos Ioannou, Famagusta görög ciprióta polgármestere – is egyetértenek, hogy a város ily módon történő megnyitása és egyoldalú felhasználása felkorbácsolhatja a ciprusi török–görög konfliktust; ezt a kérdést még a török ciprióták elnöke, Mustafa Akinci sem gondolja másképp, aki szerint hibát követtek el, amivel nehéz helyzetbe hozták az észak-ciprusiakat a nemzetközi színtéren.

Ez pedig a kínai Houtouvan:

(Forrás: The Guardian, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Ezekre az úti célokra vágyik most a legtöbb fiatal
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom