Close
Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, a Földközi-tenger Las Vegasának nevezték, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is; de még a közép- és kelet-európai, így a magyarországi üzleti és politikai szféra fontosabb alakjai is feltűntek időközönként.

Ez nem csoda, hiszen

a nyaralóhely tele volt szállodával, apartmanszállóval és üdülőközponttal, de a kulturális élet is virágzott a több tucat színháznak, mozinak és múzeumnak köszönhetően.

A török hadsereg azonban 1974-ben elfoglalta az észak-ciprusi régiót Varósziával együtt, amelynek a – főként görög ciprióta – lakóit kitelepítették, az üres város köré pedig falakat emeltek, a szellemvárossá degradálódott egykori paradicsomba azóta pedig csak a török hadsereg, valamint az ENSZ képviselői léphettek be.

Az elmúlt időszakban ehhez képest igencsak nagy fordulat történt, ugyanis a katonaság megnyitotta a város kapuit több száz civil előtt. A népszerű költő és egykori varósziai lakos, Kírjakosz Kharalambidesz is betette a lábát egykori lakhelyére:

„Remegtem, ahogy újralátogattam az ismerős helyeket. Ez egy olyan bánat, amelyre egyszerűen nincs vigasz. Varószia elveszett.”

Arról egyébként már hónapokkal ezelőtt is folyt tanácskozás, hogy a romvárossá silányódott egykori üdülőparadicsomba életet lehelnének – hogy miért pont most, az jó kérdés. A rossz nyelvek szerint a török ciprióta vezetőség gazdasági és kereskedelmi, valamint politikai hasznot lát az ügyben – vasárnap választást rendeznek az Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár államban –, de köze lehet a Földközi-tenger keleti medencéjében talált jelentős földgázmezőkhöz is, amelyért Törökország ismét ölre megy Görögországgal és Ciprussal.

Varószia a mai napig érzékeny pont a görög ciprióta lakosok számára, akiknek egy része még mindig reménykedik abban, hogy egy nap visszatérhet városába.

A ciprusi és nemzetközi szakértők – Níkosz Anasztasziádisz, Ciprus nemzetközileg elismert elnöke; Josep Borell EU-s külügyi főképviselő; António Guterres ENSZ-főtitkár; Simos Ioannou, Famagusta görög ciprióta polgármestere – is egyetértenek, hogy a város ily módon történő megnyitása és egyoldalú felhasználása felkorbácsolhatja a ciprusi török–görög konfliktust; ezt a kérdést még a török ciprióták elnöke, Mustafa Akinci sem gondolja másképp, aki szerint hibát követtek el, amivel nehéz helyzetbe hozták az észak-ciprusiakat a nemzetközi színtéren.

Ez pedig a kínai Houtouvan:

(Forrás: The Guardian, Getty Images)

európai unió | görögország | ciprus | Varószia | Észak-Ciprus

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram