Close
Titkos összetevőből egy borvidék új üdvöskéje lett a kalderában termő szőlő

Titkos összetevőből egy borvidék új üdvöskéje lett a kalderában termő szőlő

A cabernet szerelmeseinek a Napa-völgy a megbízható forrás védjegye és a kivételes borkarakter garanciája. 

A borvidék tizenhat eredetvédett területet tartalmaz, amelyek közül a legutóbb, 2011-ben védettséget kapott Coombsville képviselheti az idők szavát és változtathat a trendeken.

A Napa városától keletre, a völgy déli részén található termőterület egy ősi vulkáni kalderában fekszik a Vaca-hegység tövében, három oldalról dombokkal körülvéve. A klímát a közeli San Pablo-öbölből érkező tengeri szél és köd határozza meg, a hőmérséklet akár tíz vagy több fokkal hűvösebb lehet, mint az északabbi területeken.

A betakarítás így későbbre csúszik, a szőlőszemek pedig komplex és érett, tanninokban gazdag ízvilággal rendelkeznek. Az eredmény irigylésre méltó egyensúly az érettség és a vitalitás között gyümölcsös-ásványos összetettséggel, ami trendet is teremthet a környék szőlőiben.

A vidék története egészen az 1850-es évekig nyúlik vissza, amikor Nathan Coombs hatalmas földeket vásárolt és megalapította Napa városát. Az 1870-es években aztán a liguriai Carbone fivérek mourvèdre és zinfandel tőkéket telepítettek, és 1886-ban felépítették a pincéjüket, amely ma a Favia borászatnak ad otthont.

Száz évvel később már a régióból származó szőlő adta azt a

titkos összetevőt” a völgy leghíresebb boraihoz,

amely azoknak világosabb, frissebb jegyeket kölcsönzött vagyis olyan karaktert, amely felé manapság egyre inkább eltolódik a borászok és borkedvelők ízlése a hedonisztikusan érett és alkoholos cabernet-től és más bordeaux-i vörösektől.

Nem meglepő, hogy a Napa-völgy a világ tíz legjobb borvidékének listáján is helyet kapott.

(Forrás: Robb Report, képek: Unsplash, Getty Images)

bor | eredetvédett | Napa-völgy | borvidék | kalifornia

FOLYTASD EZZEL

Tényleg finomabb a bor, ha a nyaraláson korytolgatod? Hamarosan kiderülhet

Hatalmasat bukott Gordon Ramsay

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom