A cabernet szerelmeseinek a Napa-völgy a megbízható forrás védjegye és a kivételes borkarakter garanciája.
A borvidék tizenhat eredetvédett területet tartalmaz, amelyek közül a legutóbb, 2011-ben védettséget kapott Coombsville képviselheti az idők szavát és változtathat a trendeken.
A Napa városától keletre, a völgy déli részén található termőterület egy ősi vulkáni kalderában fekszik a Vaca-hegység tövében, három oldalról dombokkal körülvéve. A klímát a közeli San Pablo-öbölből érkező tengeri szél és köd határozza meg, a hőmérséklet akár tíz vagy több fokkal hűvösebb lehet, mint az északabbi területeken.
A betakarítás így későbbre csúszik, a szőlőszemek pedig komplex és érett, tanninokban gazdag ízvilággal rendelkeznek. Az eredmény irigylésre méltó egyensúly az érettség és a vitalitás között gyümölcsös-ásványos összetettséggel, ami trendet is teremthet a környék szőlőiben.
A vidék története egészen az 1850-es évekig nyúlik vissza, amikor Nathan Coombs hatalmas földeket vásárolt és megalapította Napa városát. Az 1870-es években aztán a liguriai Carbone fivérek mourvèdre és zinfandel tőkéket telepítettek, és 1886-ban felépítették a pincéjüket, amely ma a Favia borászatnak ad otthont.
Száz évvel később már a régióból származó szőlő adta azt a
titkos összetevőt” a völgy leghíresebb boraihoz,
amely azoknak világosabb, frissebb jegyeket kölcsönzött – vagyis olyan karaktert, amely felé manapság egyre inkább eltolódik a borászok és borkedvelők ízlése a hedonisztikusan érett és alkoholos cabernet-től és más bordeaux-i vörösektől.
Nem meglepő, hogy a Napa-völgy a világ tíz legjobb borvidékének listáján is helyet kapott.
(Forrás: Robb Report, képek: Unsplash, Getty Images)
bor | eredetvédett | Napa-völgy | borvidék | kaliforniaTényleg finomabb a bor, ha a nyaraláson korytolgatod? Hamarosan kiderülhet
Hatalmasat bukott Gordon Ramsay
