Close
A világ tíz legjobb borvidéke, amit érdemes felkeresni

A világ tíz legjobb borvidéke, amit érdemes felkeresni

Függetlenül attól, hogy az év melyik szakaszában utaznánk, garantáltan találunk egy olyan borvidéket, amit érdemes felkeresni.

Világszerte vannal olyan borvidékek, amelyek valamilyen ok miatt hihetetlenül csábítóak. Csodálatos ültetvényeken kortyolhatjuk az isteni nedűt Afrikában, Dél-Amerikában, Észak-Amerikában és természetesen Európában is.

Összegyűjtöttük azt a tíz borvidéket, amiért tényleg megéri útnak indulni.

Cape Winelands, Dél-Afrika

Dél-Afrika jól ismert borvidéke az ország egyik legfőbb turisztikai vonzereje. Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően Fokvárosból kevesebb mint egy óra alatt elérhető, hogy aztán százharminc borbirtok közül válogassunk.

A borvidéket három település, Stellenbosch, Paarl és Franschhoek városai alkotják.

Szeptember és április között érdemes felkeresni.

Marlborough, Új-Zéland

A borkedvelők nem utazhatnak Új-Zélandra anélkül, hogy ne állnának meg egy borkóstolóra és néhány pohár Sauvignon Blanc-ra a Marlborough régióban.

A bortúrák ideális időpontja március és május között van.

Maipo-völgy, Chile

A Maipo-völgy Chile legfantasztikusabb borvidéke, mely a fővárostól, Santiagótól délre található.

Egyesek Dél-Amerika Bordeaux-jának nevezik,

hiszen a francia borvidékhez hasonlóan ez is vörösbor-termelő régió, amely különösen a Cabernet Sauvignonról híres. A Chilébe való látogatást érdemes márciusra vagy áprilisra időzíteni, mert a szüreti időszakban a szőlőültetvények a legszebb arcukat mutatják.

Mendoza, Argentína

Argentína borai közül kiemelkedik a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Syrah, az ország azonban leginkább a Malbecs nevű száraz vörösboráról híres.

Pontosabban, a Mendoza Malbecs-ről, mely kétségtelenül a világ legjobbjai közé tartozik.

Az őszi, szüreti időszak az ideális a borvidék felkeresésére, hiszen ekkor a szőlőt is meg lehet kóstolni és gasztrotúra keretében a szüretbe is be lehet csatlakozni.

Barossa-völgy, Ausztrália

Ausztrália a borkedvelők egyik földi paradicsoma, ahol

a Shiraz, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Chardonnay és a Sauvignon is megkóstolható.

A dél-ausztráliai Barossa-völgy Adelaide-tól északkeletre található, és kifejezetten a Shiraz-ra specializálódott. Az ottani szőlőültetvényeket áprilisban és májusban ajánlott felkeresni.

La Rioja, Spanyolország

A La Rioja egy észak-spanyolországi borvidék, amely elsősorban vörösboráról híres. Legkiemelkedőbb szőlője a Tempranillo.

A Rioja borok jellemzően édesek és nem túl szárazak, savasságuk magas.

A régióban júniusban borcsatát tartanak egy fesztivál keretében, szeptemberben pedig megkezdődik a szüret is, így a nyár és a kora ősz a legjobb alkalom a felkeresésére.

Douro-völgy, Portugália

A Douro-völgyi borvidék Portugália gyöngyszeme, amely autóval Portótól könnyen megközelíthető.

Az ott előállított portói borok édesek, gyakran desszertborként szolgálják fel őket.

A látogatást érdemes áprilisra vagy májusra időzíteni, hiszen ilyenkor nemcsak egy felejthetetlen borkóstolóra nyílik lehetőség, de tökéletes az időszak a környék felfedezésére is nyári hőség, valamint turistadömping nélkül.

Az Algarve régió is kedvelt úti cél azok számára, akik napsütésre, kulturális látnivalókra és remek borokra vágynak. A régió mérsékeltövi éghajlata és magas napos óráinak száma ideális helyet biztosít a szőlőtermesztésnek, így minden adott a csúcsminőségű borgyártáshoz.

Napa-völgy, Egyesült Államok

A Napa-völgy San Francisco-tól északra található, az Egyesült Államok nyugati partján. A terület méltán híres több száz szőlőültetvényéről és Michelin-csillagos éttermeiről. A Napa-völgy leginkább a Cabernet Sauvignon borairól ismert, amelyek a régió bortermelésének negyven százalékát adják.

A turisztikai szezon csúcspontja egybeesik az augusztustól októberig tartó szüreti időszakkal,

azoknak azonban, akik nyugodt körülmények között járnák be a területet, a márciustól májusig tartó időszakban érdemes odalátogatniuk.

Nem mindennapi módon csábítja a turistákat egy másik népszerű borvidék, a Santa Maria Valley. A Los Angelestől alig háromórányi autózásra lévő hely egy akció keretében százdolláros (harmincezer forintos) vouchert ad minden városba érkező látogatónak, aki legalább két éjszakára foglal szállást.

Bordeaux, Franciaország

Bordeaux a világ egyik legismertebb borvidéke,

a régió borainak több mint kilencven százaléka vörös, Merlot vagy Cabernet Sauvignon.

A májustól novemberig tartó időszak tökéletes a régió felfedezésére, a szüreti időszak pedig szeptemberben kezdődik. A Wine Cab különleges programjának keretében pedig a borvidék klasszikus brit taxikkal is bejárható.

Toszkána, Olaszország

Toszkána egy igazi álomcélpont azok számára, akik

romantikus estéken kortyolgatnának finom borokat és andalognának a látványos szőlőültetvényeken a naplementében.

A régióban elsősorban Sangiovese vörös szőlőt termesztenek, a tradicionális toszkán vörösborok közül pedig kiemelkedik a Vino Nobile di Montepulciano és a Brunello di Montalcino. Májustól októberig tart a gasztronómiai csúcsszezon Toszkánában, szeptember és október között azonban kisebb tömeg van a régióban, így jobban el lehet mélyülni a szőlőtermelés rejtelmeiben.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

bor | borvidék | bordeaux | ausztrália | argetina

FOLYTASD EZZEL

Három karácsonyi főétel, ami szinte magától elkészül

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram