Ezért ragyogja be a portugál borvidék Európát

Az Atlanti-óceán gyönyörű vizeire néző Algarve régió a világ egyik legjobb – és legszebb – borvidékének otthona, ahol számos neves pincészet működik. A régió mérsékeltövi éghajlata és magas napos óráinak száma ideális helyet biztosít a szőlőtermesztés számára, így minden adott a csúcsminőségű borgyártáshoz.

Az Algarve régió kedvelt úti cél azok számára, akik napsütésre, kulturális látnivalókra és remek borokra vágynak.

A terület négy különálló DOC-ra, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkező területre osztható: Lagosra, Portimãóra, Lagoára és Taviára. A tengerpart mentén több mint kétezer szőlőültetvény sorakozik, melyeken mintegy harminc borászat osztozkodik.

A tökéletes időjárási körülmények nemcsak a turistákat vonzzák mágnesként, hanem ideális körülményeket teremtenek a szőlőtermesztéshez is, amely magas gyümölcshozamot és dinamikus ízeket eredményez.

A területen fehér- és vörösborokat egyaránt előállítanak, de a borvidék elsősorban vörösborairól ismert, melyek magas cukortartalmú gyümölcsökből készülnek, így igazán édesnek mondahatók. A régióban nagymúltú családi pincészetek mellett új, modern technológiát alkalmazó nedűket előállító bortermelők is megvetették a lábukat. A bio borokról legismertebb Monte da Castalaja első szőlőjét 2004-ben szüretelte, az Algarve nyugati részén fekvő Quinta Dos Santos pincészet és sörfőzde pedig 2019-ben készítette el első évjáratait.

A régió egyik legnépszerűbb pincészete, a Quinta Dos Vales, amely az elmúlt tizenegy évből hét alkalommal is el tudta nyerni az Algarvé legjobb bora címet, holott a pincészet is csupán tizennégy éves múltra tekint vissza.

Igazi kuriózumnak számít a Quinta De Matas-Mouros, a 2000-ben alakult pincészet, amely a 12. századi Nossa Senhora do Paraíso kolostor helyén épült. Az épületkomplexum nagy része a 19. században tönkrement, de a fő épület ma is megmaradt, és azóta is csábítja a turistákat egy pohár borral kísért történelmi túrára. Az ízig-vérig borrajongókra pedig az algarvei borösvény vár, amely Lagostól Albufeiráig a parttal párhuzamosan halad, hogy az új, innovatívan gondolkodó borászatok működésébe engedjen bepillantást.

A bolíviai Tarijában munkálkodó bortermelők pedig évszázados hagyományt követve egyedülálló és potenciálisan egészséges boraikkal szeretnének bejutni a világelitbe.

(Fotók: Getty Images)

bor | portugália | borvidék | pincészet | algarve

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom