Close
Ezért ragyogja be a portugál borvidék Európát

Ezért ragyogja be a portugál borvidék Európát

Az Atlanti-óceán gyönyörű vizeire néző Algarve régió a világ egyik legjobb – és legszebb – borvidékének otthona, ahol számos neves pincészet működik. A régió mérsékeltövi éghajlata és magas napos óráinak száma ideális helyet biztosít a szőlőtermesztés számára, így minden adott a csúcsminőségű borgyártáshoz.

Az Algarve régió kedvelt úti cél azok számára, akik napsütésre, kulturális látnivalókra és remek borokra vágynak.

A terület négy különálló DOC-ra, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkező területre osztható: Lagosra, Portimãóra, Lagoára és Taviára. A tengerpart mentén több mint kétezer szőlőültetvény sorakozik, melyeken mintegy harminc borászat osztozkodik.

A tökéletes időjárási körülmények nemcsak a turistákat vonzzák mágnesként, hanem ideális körülményeket teremtenek a szőlőtermesztéshez is, amely magas gyümölcshozamot és dinamikus ízeket eredményez.

A területen fehér- és vörösborokat egyaránt előállítanak, de a borvidék elsősorban vörösborairól ismert, melyek magas cukortartalmú gyümölcsökből készülnek, így igazán édesnek mondahatók. A régióban nagymúltú családi pincészetek mellett új, modern technológiát alkalmazó nedűket előállító bortermelők is megvetették a lábukat. A bio borokról legismertebb Monte da Castalaja első szőlőjét 2004-ben szüretelte, az Algarve nyugati részén fekvő Quinta Dos Santos pincészet és sörfőzde pedig 2019-ben készítette el első évjáratait.

A régió egyik legnépszerűbb pincészete, a Quinta Dos Vales, amely az elmúlt tizenegy évből hét alkalommal is el tudta nyerni az Algarvé legjobb bora címet, holott a pincészet is csupán tizennégy éves múltra tekint vissza.

Igazi kuriózumnak számít a Quinta De Matas-Mouros, a 2000-ben alakult pincészet, amely a 12. századi Nossa Senhora do Paraíso kolostor helyén épült. Az épületkomplexum nagy része a 19. században tönkrement, de a fő épület ma is megmaradt, és azóta is csábítja a turistákat egy pohár borral kísért történelmi túrára. Az ízig-vérig borrajongókra pedig az algarvei borösvény vár, amely Lagostól Albufeiráig a parttal párhuzamosan halad, hogy az új, innovatívan gondolkodó borászatok működésébe engedjen bepillantást.

A bolíviai Tarijában munkálkodó bortermelők pedig évszázados hagyományt követve egyedülálló és potenciálisan egészséges boraikkal szeretnének bejutni a világelitbe.

(Fotók: Getty Images)

borvidék | bor | portugália | algarve | pincészet

FOLYTASD EZZEL

Már a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram