Nem mindennapi minőségellenőr teszteli egy skót whiskygyár italait

Nem véletlenül tartja azt a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. A Grant's Whisky egy csodaszép és igen képzett kutyát alkalmazott minőségellenőrzési szakértőként, hogy segítsen a szeszfőzdének még jobb italokat készíteni.

Rocco, a mindössze egy éves cocker spániel a skóciai Grant’s Whisky-nél kezdett el dolgozni minőségellenőri pozícióban.

Feladata, hogy kiszűrje az esetleges hiányosságokat a fahordókban, és jelentse közvetlen felettesének, Chrisnek az érzékelt problémát.

–  A fa természetes anyag, a whisky lepárlása pedig szerves folyamat, ezért fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy miden feltétel adott ahhoz, hogy tökéletes whisky készüljön a tölgyfahordóban – nyilatkozta Chris Wooff. Hozzátette: a Roccóhoz hasonló kutyák szaglása negyvenszer erősebb, mint az emberé, ezért rendkívül jól tudják detektálni a megváltozó körülmények miatt átalakuló illatokat.

A kutyát egy többkörös interjúztatást követően választották ki és képezték ki a feladatra. Az orrával minden olyan illatot érzékel, ami a whisky érlelésével kapcsolatban nem megfelelő, azaz rossz folyamatokra vagy nem ideális körülményekre enged következtetni. Rocco szuperereje, hogy rövid idő alatt nagyon sok hordót analizálni tud a szaglásával, így igen hatékony tagjává vált a csapatnak.

Rocco munkakörülményeit sokan megirigyelhetnék, hiszen teljes ellátást és lakhatást is biztosított számára munkáltatója. A spániel a szeszfőzde mellett él egy egyedi kialakítású kennelben, ahol meg tud piheni két műszak között.

Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek – állapította meg a kutyák háziasítását vizsgáló új kutatás, amit többek között azért is osztunk meg, mert ennél remekebb alkalom ritkán adódik, hogy rengeteg kutyás fotót tehessünk egy cikkbe, kérjük, hogy nézd el nekünk.

(Fotók: Scot Richmond)

szeszgyár | ellenőr | Skócia | teszt | whisky | minőség

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom