Ha ezt a koktélt iszod, úgy érezheted, a Szex és New Yorkból léptél ki

A Cosmopolitan koktél több mint egy szimpla alkoholos ital. Az 1990-es évek kulturális lenyomata, egy életstílus, egy korszak szimbóluma, ami talán most újra a figyelem középpontjába kerül.

Az élénk rózsaszínű koktél az elmúlt három évtizedben hatalmas utat járt be. Eredetét tekintve sok ellentmondásra bukkanhatunk: egyesek szerint az 1930-as években készített Cosmopolitan Daisy tekinthető az első Cosmopolitannek, de ezenkívül még vagy féltucatnyi mixer, illetve bár vallja sajátjának ezt az italt. Az biztos, hogy 1989-ben már a legkelendőbb koktél volt New Yorkban, az 1990-es évek közepére pedig meghódította a világot. Az évtized végére, úgy tűnik, kezd is leáldozni aranykorának, hiszen az Espresso Martini és a Mojito egyre népszerűbbé válik.

Aztán 1999. július 18-án bemutatták a Szex és New York 2. évadjának hetedik részét, amiben Samantha hódításainak erejét a Cosmopolitan koktélban látja, éppen ezért egy bárban ücsörögve újabb és újabb italt kér. A sorozat hatására ismét kitört a Cosmopolitan-láz, sőt, talán minden addiginál nagyobbra nőtt a rajongótábora, így Amerika leghíresebb és legnépszerűbb italai közé kerülhetett.

Aztán, ahogy minden felkapott trend, a Cosmo körüli vihar is lecsendesedett. Ennek magyarázatát pedig a 2008-ban bemutatott Szex és New York film adja meg. Az érett, felnőtt nőként megjelenő szereplők az utolsó jelenetben koccintanak egymással, és négy Cosmopolitan pohara cseng össze. – „Ezek finomak!” - kiáltja Charlotte. – „Miért hagytuk abba?” – kérdezi Miranda. – „Mert mindenki más elkezdte” – válaszolja Carrie.

És hogy most 2021-ben visszatér-e a Cosmopolitan a legnépszerűbb koktélok rangsorának az élére? Készítsük el, kóstoljuk meg, és döntsünk róla mi magunk!

Hozzávalók:

• 4 cl vodka
• 1,5 cl Cointreau
• 1,5 cl limelé
• 3 cl áfonyalé

A shakerbe jeget halmozunk, ráöntjük az összes hozzávalót, jól összerázzuk, majd koktélospohárba töltjük. Koktélcseresznyével és lime szelettel díszítjük.

recept | alkoholos ital | alkohol | koktél | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom