Close
Ha ezt a koktélt iszod, úgy érezheted, a Szex és New Yorkból léptél ki

Ha ezt a koktélt iszod, úgy érezheted, a Szex és New Yorkból léptél ki

A Cosmopolitan koktél több mint egy szimpla alkoholos ital. Az 1990-es évek kulturális lenyomata, egy életstílus, egy korszak szimbóluma, ami talán most újra a figyelem középpontjába kerül.

Az élénk rózsaszínű koktél az elmúlt három évtizedben hatalmas utat járt be. Eredetét tekintve sok ellentmondásra bukkanhatunk: egyesek szerint az 1930-as években készített Cosmopolitan Daisy tekinthető az első Cosmopolitannek, de ezenkívül még vagy féltucatnyi mixer, illetve bár vallja sajátjának ezt az italt. Az biztos, hogy 1989-ben már a legkelendőbb koktél volt New Yorkban, az 1990-es évek közepére pedig meghódította a világot. Az évtized végére, úgy tűnik, kezd is leáldozni aranykorának, hiszen az Espresso Martini és a Mojito egyre népszerűbbé válik.

Aztán 1999. július 18-án bemutatták a Szex és New York 2. évadjának hetedik részét, amiben Samantha hódításainak erejét a Cosmopolitan koktélban látja, éppen ezért egy bárban ücsörögve újabb és újabb italt kér. A sorozat hatására ismét kitört a Cosmopolitan-láz, sőt, talán minden addiginál nagyobbra nőtt a rajongótábora, így Amerika leghíresebb és legnépszerűbb italai közé kerülhetett.

Aztán, ahogy minden felkapott trend, a Cosmo körüli vihar is lecsendesedett. Ennek magyarázatát pedig a 2008-ban bemutatott Szex és New York film adja meg. Az érett, felnőtt nőként megjelenő szereplők az utolsó jelenetben koccintanak egymással, és négy Cosmopolitan pohara cseng össze. – „Ezek finomak!” – kiáltja Charlotte. – „Miért hagytuk abba?” – kérdezi Miranda. – „Mert mindenki más elkezdte” – válaszolja Carrie.

És hogy most 2021-ben visszatér-e a Cosmopolitan a legnépszerűbb koktélok rangsorának az élére? Készítsük el, kóstoljuk meg, és döntsünk róla mi magunk!

Hozzávalók:

• 4 cl vodka
• 1,5 cl Cointreau
• 1,5 cl limelé
• 3 cl áfonyalé

A shakerbe jeget halmozunk, ráöntjük az összes hozzávalót, jól összerázzuk, majd koktélospohárba töltjük. Koktélcseresznyével és lime szelettel díszítjük.

gasztronómia | alkohol | koktél | recept | alkoholos ital

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram