A Cosmopolitan koktél több mint egy szimpla alkoholos ital. Az 1990-es évek kulturális lenyomata, egy életstílus, egy korszak szimbóluma, ami talán most újra a figyelem középpontjába kerül.
Az élénk rózsaszínű koktél az elmúlt három évtizedben hatalmas utat járt be. Eredetét tekintve sok ellentmondásra bukkanhatunk: egyesek szerint az 1930-as években készített Cosmopolitan Daisy tekinthető az első Cosmopolitannek, de ezenkívül még vagy féltucatnyi mixer, illetve bár vallja sajátjának ezt az italt. Az biztos, hogy 1989-ben már a legkelendőbb koktél volt New Yorkban, az 1990-es évek közepére pedig meghódította a világot. Az évtized végére, úgy tűnik, kezd is leáldozni aranykorának, hiszen az Espresso Martini és a Mojito egyre népszerűbbé válik.
Aztán 1999. július 18-án bemutatták a Szex és New York 2. évadjának hetedik részét, amiben Samantha hódításainak erejét a Cosmopolitan koktélban látja, éppen ezért egy bárban ücsörögve újabb és újabb italt kér. A sorozat hatására ismét kitört a Cosmopolitan-láz, sőt, talán minden addiginál nagyobbra nőtt a rajongótábora, így Amerika leghíresebb és legnépszerűbb italai közé kerülhetett.
Aztán, ahogy minden felkapott trend, a Cosmo körüli vihar is lecsendesedett. Ennek magyarázatát pedig a 2008-ban bemutatott Szex és New York film adja meg. Az érett, felnőtt nőként megjelenő szereplők az utolsó jelenetben koccintanak egymással, és négy Cosmopolitan pohara cseng össze. – „Ezek finomak!” - kiáltja Charlotte. – „Miért hagytuk abba?” – kérdezi Miranda. – „Mert mindenki más elkezdte” – válaszolja Carrie.
És hogy most 2021-ben visszatér-e a Cosmopolitan a legnépszerűbb koktélok rangsorának az élére? Készítsük el, kóstoljuk meg, és döntsünk róla mi magunk!
Hozzávalók:
• 4 cl vodka
• 1,5 cl Cointreau
• 1,5 cl limelé
• 3 cl áfonyalé
A shakerbe jeget halmozunk, ráöntjük az összes hozzávalót, jól összerázzuk, majd koktélospohárba töltjük. Koktélcseresznyével és lime szelettel díszítjük.
koktél | gasztronómia | alkoholos ital | recept | alkohol
Szívószállal minden ital finomabb
Festői fine dining a háborítatlanságban – A Botanicában jártunk

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!