Ezekben a kókuszházakban gond nélkül átvészelnénk a kánikulát

Majmokat és tukánokat figyelhetsz meg közvetlenül az ágyból, a trópusi viharoktól speciális vitorla véd meg Costa Ricán, ahol az óceán és az őserdő mellett különleges házakat is találni.

„Használjatok helyi anyagot, alkalmazzatok egyszerű megoldásokat, ebből legyen egy luxus, mégis kalandos lakóhely a dzsungelben!” – ezzel a többszörösen ellentmondásos kéréssel fordult a megrendelő, bizonyos Filip az építészekhez. Mondjuk legalább az adottságok jók voltak:

Costa Rica, az Uvita város melletti Hermosa Beach, pontosabban fölötte egy 2,5 hektáros lejtős, Csendes-óceánra néző dzsungeles terület.

Aztán a megrendelő még megfejelte a kérését azzal, hogy faházak legyenek, az Art Villas üdülőhely domboldalán, de frissen kialakított kertben. Ja, és legyen olyan dizájn, amilyet még senki sem látott.

A cseh építészek – talán mert macerás lett volna mindjárt hazáig menekülniük – vállalták a kihívást: négy épületet terveztek egy völgyre néző vízesés mellé, és elnevezték őket Cocónak. Azért nem volt ennyire egyszerű a dolog: három házat tervezett három különböző iroda, más-más attitűddel, mégis egységesen, plusz terveztek egy negyedik, multifunkciós épületet is.

Így született meg a Coco villacsoport, a tojásdad épületekből álló névadó villa (tervező: Archwerk.cz) mellett az Art Villa (Refuel), az Atelier Villa (Formafatal), no meg a multifunkciós Wing (szintén Archwerk). Az egységes belsőépítészetért és a koncepció összefogásáért a Formafatal felelt.

Nem meglepő módon a fő építőanyag a helyi trópusi fa lett, amelyet sátorvászon és fémelemek egészítenek ki. „Racionális építés” lett a terv alapja, ami „önmagában, bármiféle hozzáadott díszítés nélkül megteremti a formát és a hangulatot.” Az építési elv lehetővé tette, hogy a nehézkes terepen hasonló, mégis egyedi méretű és formájú házat alakítsanak ki.

„A természet évmilliók óta ugyanezt a teremtő elvet használja”

– mondta az egyik építész, Martin Kloda. – A természet olyan környezet kialakítására inspirál, amit szeretünk és biztonságosnak tartunk. Ezeket a természetes építészeti elveket követtük mi is.”

Tiszta vonalvezetésű, minimalista gyalogoshidak és lépcsősorok kötik össze az épületeket – ahogy az üdülőközpont többi épületét is. A platformok pihenőhelyek és kilátók is, illetve az egyikről egy trambulinra lehet ugrani. A két magassági szint két főterasza a dzsungel közvetlen közelében helyezkedik el, és panorámát kínál a Csendes-óceánra.

A belsőépítészet minimalista és játékos, ahol semmi sem felesleges, de semmi nem hiányzik. Mindegyik épületben az emelvényen álló franciaágy van a középpontban, és mindegyik tájolását a lehető legjobb kilátáshoz igazították.

Majmokat és tukánokat figyelhetnek meg az ágyban heverésző vendégek, ezért a szúnyogháló minden hálószobában nélkülözhetetlen.

Mindegyik ház berendezése önálló színvilágot kapott, és mindenhol jellegzetes elem a szőtt fejvég, nem véletlenül. Dagmar Štěpánová a Costa Ricában nagyon népszerű lombkoronatúrákból indult ki, amikor a Cocóhoz illő motívumot keresett: „Ahogy a Coco, ezek az ösvények és drótkötélpályák is magasan a föld felett, a fák lombkoronájában haladnak – ezért használtam a mászókötél motívumát.”

A konyhában két-két hűtő és fagyasztó mellett sok tároló hely is van, az étkezőasztal pedig vizuális folytatása a szigetnek – ez a hosszanti tengely a Csendes-óceánra kínál kilátást. A konyhát ezenkívül helyi fonott bútorokkal rendezték be.

Az egyedi tervezésű kapszulák elkészítéséhez sok kísérletezés kellett; mindegyik mélyen a dzsungelbe ágyazódik, és miután erősen kitett a természetnek, csak a bátraknak ajánlott igazán.

Drámai és felejthetetlen élmény, amikor lecsap egy-egy vihar.

A belteret átlátszó és fehér redőnyök védik az esőtől és a széltől, miközben még mindig beengedik a napfényt. Fény-árnyék játékok szűrődnek át a dzsungel vadállataitól védelmet nyújtó nagy szúnyoghálón. Az építészek eleinte azt gondolták, Costa Ricában az óceán és a vad tengerpart lesz a meghatározó, de „mostanra rájöttünk, hogy a sűrű, zöld trópusi erdővel vagyunk szimbiózisban. A dzsungel az otthonunk, de nem a miénk. Olyan körülményeket teremt, ahol kihívás jelen lenni, és megköveteli, hogy tudatában legyünk a természet törvényeinek.”

 

COCO Art Villas
Helyszín: Costa Rica, Bahia Ballena, Playa Hermosa
Megrendelő: Filip Žák
Átadás éve: 2020. június
Belső alapterület: 140 m²
Teraszok területe: 204 m²
Telek területe: 25 000 m²

(Forrás: Linka news, fotó: Boys Play Nice)

nagy sztori | őserdő | Costa Rica | óceán | kisház

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom