A croissant olyan, mint a legtöbb francia kreáció: egyszerre tartalmas és stílusos. A népszerűsége pedig olyannyira töretlen, hogy a TikTokon a #croissant címke 7,5 milliárdos nézőszámmal dübörög.
Félig kiürült eszpresszós csésze, narancslé és egy tökéletes croissant, amin látszik, hogy a külseje roppan, a belseje pedig szépen foszlik. Mindez lehetőleg egy márványlapos asztalon, ami alatt felsejlik egy szép balerinacipő – meg is van a tökéletesen komponált Instagram-fotó, a lájkok pedig garantáltan ömleni fognak.
De miért rajongunk ennyire ezért a vajas péksüteményért?
Bár a croissant-t a francia esztétikával párosítjuk, valójában osztrák származása van.
Állítólag már a 13. században is létezett, élesztős tésztából készült, és kipferi néven ismerték. Az eredettörténetek különbözőek, de valószínűleg egy osztrák tüzértiszt hozta a süteményt a 19. században Párizsba, ahol végül félhold alakja miatt "croissant"-nak nevezték el. 1915-ben egy Sylvain Claudius Goy nevű pék a sűrűbb briós-szerű tészta helyett rétegelt élesztős tésztát használt, és ezzel elkészítette az első ma ismert, könnyű, hullámos és vajas francia változatot.
Sok pék számára a mai napig a legnagyobb presztízs az, ha kifogástalanul készíti el a croissant-t, ami nem meglepő, hiszen a folyamat közismerten munka- és időigényes. A laminálás során újra és újra vajat (lehetőleg francia vajat) kell a tésztába hajtogatni, hogy a tészta belsejében több réteg jöjjön létre, amelyek beleharapva összeomlanak.
A Vogue több sztárpéket is meginterjúvolt a croissant-hoz való viszonyáról. Sophie Smith, a San Francisco-i Butter & Crumble pékség tulajdonosa azt a vonalat képviseli, amit a cronut megalkotója, Dominique Ansel indított útjára pár évvel ezelőtt, amikor a fánkot keresztezte a croissant-nal. Ők úgy fejezik ki rajongásukat a francia klasszikusért, hogy új formákkal ötvözik, töltik, szendvicset készítenek belőle és így tovább. Akadnak azonban olyanok is, akik szentségtörésnek veszik a hagyományostól eltérő Nora Allen a Mel the Bakery díjnyertes tulajdonosa például azt mondja, nem kér a trendekből: számára csak az a fontos, hogy mindig prémium minőséggel állítsa elő a klasszikus és időtlen croissant-t.
"A cukrászok és pékek ma bátran szakítanak a hagyományokkal, és így fantasztikus dolgok jönnek létre. De azt hiszem, csak azért készíteni valami formabontót, hogy trend legyen belőle, az nem vezet jóra, ez igaz a croissant túlgondolására is” – nyilatkozta Dominique Allen a cronut már említett feltalálója, ezzel sugallva, hogy a croffin, a crookie és a többi croissant-hibrid már nem biztos, hogy annyira sikkes, mint egy szimpla eredeti.
(Forrás: Vogue, fotók: Getty Images)
népszerű | történet | trendi | croissant | péksütemény
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Inspirál, feltölt, felszabadít – a W by Roadster magazin egy olyan univerzumba kalauzol, amiben szívesen létezünk. Magával ragadó egyéniségeket és sztorikat mutat be és kínál inspirációt a világ minden tájáról. Szofisztikált, könnyed és elegáns, akárcsak az olvasói.
Az 2024/1. szám tartalmából:
Ha nyár, akkor irány a mediterráneum: különböző alkotókon, helyeken és élményeken keresztül járjuk be a Mediterrán térség legvágyottabb helyeit. Gyönyörű enteriőröket mutatunk be a Balaton-felvidéktől Puglián át egészen Marokkóig, valamint elkalauzolunk a régió leggyönyörűbb hoteljeibe is. Izgalmas, kreatív nőkkel beszélgetünk művészetről, alkotásról és az élet művészetéről. Divatanyagunkban pedig a szabad, korlátok nélküli létezésre inspirálunk.