Megváltoztatják országuk nevét a csehek

Megunták a csehek, hogy nincs egy rövidített angol nevük, hamarosan azonban Czechia-ként kell hívni az országot, többek között a sporteseményeken.

Nem újdonság, hogy az országok megváltoztatják a nevüket, gondoljunk csak Zimbabwéra, ami egykor Rodézia volt, Thaiföld-re, amit Sziámként emlegettünk, vagy Mianmar korábbi nevére, Burmára. Az elmúlt években is történtek változások, az Izlandi Köztársaság 2022-ben lerövidítette a nevét Izlandra, míg idén Mikronézia a Mikronéziai Szövetségi Államok nevet vette fel.

Most Csehországon a sor.

Az elmúlt években a Czechia és a Czech Republic, vagyis Csehország és a Cseh Köztársaság használatos kifejezés volt, a jövőben azonban ez utóbbit csak hivatalos kormányzati dokumentumokban, jogi levelezésben és nagykövetségi ügyekben használják majd.

A Czechia rövidített elnevezést kevésbé formális helyzetekben alkalmazzák majd, így például irodalmi művekben, újságokban és sporteseményeken.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty)

cseh köztársaság | cseh | csehország | névváltoztatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom