Close
Megváltoztatják országuk nevét a csehek

Megváltoztatják országuk nevét a csehek

Megunták a csehek, hogy nincs egy rövidített angol nevük, hamarosan azonban Czechia-ként kell hívni az országot, többek között a sporteseményeken.

Nem újdonság, hogy az országok megváltoztatják a nevüket, gondoljunk csak Zimbabwéra, ami egykor Rodézia volt, Thaiföld-re, amit Sziámként emlegettünk, vagy Mianmar korábbi nevére, Burmára. Az elmúlt években is történtek változások, az Izlandi Köztársaság 2022-ben lerövidítette a nevét Izlandra, míg idén Mikronézia a Mikronéziai Szövetségi Államok nevet vette fel.

Most Csehországon a sor.

Az elmúlt években a Czechia és a Czech Republic, vagyis Csehország és a Cseh Köztársaság használatos kifejezés volt, a jövőben azonban ez utóbbit csak hivatalos kormányzati dokumentumokban, jogi levelezésben és nagykövetségi ügyekben használják majd.

A Czechia rövidített elnevezést kevésbé formális helyzetekben alkalmazzák majd, így például irodalmi művekben, újságokban és sporteseményeken.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty)

csehország | névváltoztatás | cseh | cseh köztársaság

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram