Close
Egy csészealj alakú házat árvereznek épp Új-Zélandon

Egy csészealj alakú házat árvereznek épp Új-Zélandon

Matti Suuronen finn építészhez köthetők azok az űrhajóházak, amelyek a hatvanas–hetvenes évek elején épültek. A repülő csészealjra emlékeztető Futuróból mindössze száz példány készült, és hamar kultstátuszba emelkedett.

A limitált kiadású, futurisztikus otthon a fél világot lenyűgözte – ez talán nem csoda, hiszen

a hidegháború forró éveiben keményen ment a hadászati és űrkutatási verseny.

Ember lőttünk az űrbe, meghódítottuk a Holdat, a technológiai harcban, a kémrepülők és titkos fejlesztések korában pedig az úgynevezett ufóészlelések is megsokasodtak.

Ennek melegágya volt a szupertitkos U–2-program, amelyet 1955-ben kezdtek el az 51-es körzetnek is nevezett Groom Lake légibázison, a körzet körüli folklór pedig az évek során egyre csak erősödött és misztifikálódott, valamint az 1947-es roswelli incidens is ott élt még a közemlékezetben, vagyis a közfantáziában. Egyszóval a Futuróra tömegkulturális igény is volt,

a csészeházak telepítését pedig ötven országban is engedélyezték.

Ausztráliában, Új-Zélandon, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Belgiumban kezdték el gyártani őket, majd azok a golyóbis különböző helyein landoltak. A legelső Futuro Finnországban bukkant fel, a Puuvalesi-tó közelében,

a legutolsó ép darabra pedig jelenleg is lehet árverezni egészen december 5-ig.

Ez a Futuro az új-zélandi Christchurchben található, és bár egy ideje múzeumi darabként őrzik, előtte a tulajdonos nagymamája élt benne tizenöt éven át. Üvegszállal megerősített poliészterből rakták össze, egyelőre berendezetlen, így ki-ki vihet magával bele egy-egy H. R. Giger-munkát vagy egy Támadás az űrből! kötetet, hogy otthonosabbá tegye.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Futurochch, 24.hu, Designboom)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom