Egy csészealj alakú házat árvereznek épp Új-Zélandon

Matti Suuronen finn építészhez köthetők azok az űrhajóházak, amelyek a hatvanas–hetvenes évek elején épültek. A repülő csészealjra emlékeztető Futuróból mindössze száz példány készült, és hamar kultstátuszba emelkedett.

A limitált kiadású, futurisztikus otthon a fél világot lenyűgözte – ez talán nem csoda, hiszen

a hidegháború forró éveiben keményen ment a hadászati és űrkutatási verseny.

Ember lőttünk az űrbe, meghódítottuk a Holdat, a technológiai harcban, a kémrepülők és titkos fejlesztések korában pedig az úgynevezett ufóészlelések is megsokasodtak.

Ennek melegágya volt a szupertitkos U–2-program, amelyet 1955-ben kezdtek el az 51-es körzetnek is nevezett Groom Lake légibázison, a körzet körüli folklór pedig az évek során egyre csak erősödött és misztifikálódott, valamint az 1947-es roswelli incidens is ott élt még a közemlékezetben, vagyis a közfantáziában. Egyszóval a Futuróra tömegkulturális igény is volt,

a csészeházak telepítését pedig ötven országban is engedélyezték.

Ausztráliában, Új-Zélandon, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Belgiumban kezdték el gyártani őket, majd azok a golyóbis különböző helyein landoltak. A legelső Futuro Finnországban bukkant fel, a Puuvalesi-tó közelében,

a legutolsó ép darabra pedig jelenleg is lehet árverezni egészen december 5-ig.

Ez a Futuro az új-zélandi Christchurchben található, és bár egy ideje múzeumi darabként őrzik, előtte a tulajdonos nagymamája élt benne tizenöt éven át. Üvegszállal megerősített poliészterből rakták össze, egyelőre berendezetlen, így ki-ki vihet magával bele egy-egy H. R. Giger-munkát vagy egy Támadás az űrből! kötetet, hogy otthonosabbá tegye.

Ez is érdekelhet:

Egy modern armilláris gömb mutatja a fényt nekünk az olasz Alpokban

A modern armilláris gömb azt a küldetést kapta, hogy a globális felmelegedést az absztrakt koncepciók Akropoliszáról leemelje a kézzelfoghatóság és azonnaliság világába.

(forrás: Futurochch, 24.hu, Designboom)

Alien | uj-zeland | futuro | repülő csészealj | Támadás az űrből!

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom