Close
Egy modern armilláris gömb mutatja a fényt nekünk az olasz Alpokban

Egy modern armilláris gömb mutatja a fényt nekünk az olasz Alpokban

Az olasz Alpokban, a Hochjochferner-gleccser csúcsán található Olafur Eliasson legújabb alkotása, az Our Glacial Perspectives nevű installáció, amely azt a küldetést kapta, hogy a globális felmelegedést az absztrakt koncepciók Akropoliszáról leemelje a kézzelfoghatóság és azonnaliság világába.

Az installáció egy armilláris gömb túlméretezett, bejárható másának tekinthető. Ez ugye egy körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, amelyet főként az ókorban és a középkorban használtak, és gyakran emlegették az égbolt modelljeként.

Az armilláris gömb

A sárgaréz gyűrűk az éggömb legfőbb köreinek – ekvátor, ekliptika, meridián, horizont, térítő- és sarkkörök stb. – feleltek meg, a szerkezet központjában egy gömb foglalt helyet, amely eleinte a Földet, majd később, a heliocentrikus világ beköszöntésekor a Napot demonstrálta. Segítségével a központi bolygó körüli csillagok mozgását is figyelhették, illetve modellezhették, majd a középkor elején eltűnt Európából, és csak később, az arabok közvetítésével jelent meg ismét az öreg kontinens tudományos életében. Idővel egyre tökéletesebb modelleket alkottak, és

a reneszánsz korban az armilláris gömbök már a bölcsesség, a tudás és a hatalom szimbólumai voltak.

De térjünk vissza az installációhoz, amelynek a gyűrűi már acélból készültek, továbbá kék színű üveglapok teszik a szerkezetet még modernebbé és látványosabbá. Akárcsak a klasszikus armilláris gömb esetében, a gyűrűk révén itt is megjelölhető a horizont vonala a különböző kardinális irányokkal együtt, és nyomon követhető a Nap mozgása.

Sebastian Behmann, a Studio Olafur Eliasson tervezési részlegének vezetője szerint az installáció helyszínének kiválasztása kulcsfontosságú volt, ugyanis a látogatók kapcsolatba léphetnek egy olyan gleccserrel, amelyet közvetlenül fenyeget a klímaváltozás, az elmúlás veszélye.

„Nagyon sok bizonyítékunk van arra, hogy a közvetlen tapasztalatok hatékonyabban meggyőznek minket a klímaváltozás valóságáról, mintha csak olvasnánk róla.”

A valóság ugyanis az, hogy 1850 óta az alpesi gleccserek elveszítették felületük 40 százalékát és térfogatuk mintegy felét, csökkentve a napfény visszaverődésének a képességét, ezáltal pedig tovább gyorsítva a globális felmelegedést. Ennek eredményeként az elmúlt évszázadban 2 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az Alpokban, miközben a globális hőmérséklet csupán eggyel nőtt.

Kilenc fémív övezi azt a 410 méteres utat, amely a gleccser gerincén át vezet a lelátóig – ezek a Föld öt jégkorszakát képviselik, míg a négy fekete az ezek közötti átmeneti időszakokat.

Az installáció fő célja az, hogy minden látogatónak lehetőséget adjon arra, hogy a bolygó, illetve a világegyetem kontextusában mérlegelje saját és az emberiség cselekedeteit, és tegyen az élhetőbb, fenntarthatóbb jövőért. Sebastian Behmann szerint ugyanis

„az installáció egyfajta erősítőként szolgál a világban lezajló folyamatok megtapasztalásához, és lehetőséget ad nekünk a mély elmélkedésre.”

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen)

Sebastian Behmann | gleccser | installáció | Studio Olafur Eliasson

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom