Egy modern armilláris gömb mutatja a fényt nekünk az olasz Alpokban

Az olasz Alpokban, a Hochjochferner-gleccser csúcsán található Olafur Eliasson legújabb alkotása, az Our Glacial Perspectives nevű installáció, amely azt a küldetést kapta, hogy a globális felmelegedést az absztrakt koncepciók Akropoliszáról leemelje a kézzelfoghatóság és azonnaliság világába.

Az installáció egy armilláris gömb túlméretezett, bejárható másának tekinthető. Ez ugye egy körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, amelyet főként az ókorban és a középkorban használtak, és gyakran emlegették az égbolt modelljeként.

Az armilláris gömb

A sárgaréz gyűrűk az éggömb legfőbb köreinek – ekvátor, ekliptika, meridián, horizont, térítő- és sarkkörök stb. – feleltek meg, a szerkezet központjában egy gömb foglalt helyet, amely eleinte a Földet, majd később, a heliocentrikus világ beköszöntésekor a Napot demonstrálta. Segítségével a központi bolygó körüli csillagok mozgását is figyelhették, illetve modellezhették, majd a középkor elején eltűnt Európából, és csak később, az arabok közvetítésével jelent meg ismét az öreg kontinens tudományos életében. Idővel egyre tökéletesebb modelleket alkottak, és

a reneszánsz korban az armilláris gömbök már a bölcsesség, a tudás és a hatalom szimbólumai voltak.

De térjünk vissza az installációhoz, amelynek a gyűrűi már acélból készültek, továbbá kék színű üveglapok teszik a szerkezetet még modernebbé és látványosabbá. Akárcsak a klasszikus armilláris gömb esetében, a gyűrűk révén itt is megjelölhető a horizont vonala a különböző kardinális irányokkal együtt, és nyomon követhető a Nap mozgása.

Sebastian Behmann, a Studio Olafur Eliasson tervezési részlegének vezetője szerint az installáció helyszínének kiválasztása kulcsfontosságú volt, ugyanis a látogatók kapcsolatba léphetnek egy olyan gleccserrel, amelyet közvetlenül fenyeget a klímaváltozás, az elmúlás veszélye.

„Nagyon sok bizonyítékunk van arra, hogy a közvetlen tapasztalatok hatékonyabban meggyőznek minket a klímaváltozás valóságáról, mintha csak olvasnánk róla.”

A valóság ugyanis az, hogy 1850 óta az alpesi gleccserek elveszítették felületük 40 százalékát és térfogatuk mintegy felét, csökkentve a napfény visszaverődésének a képességét, ezáltal pedig tovább gyorsítva a globális felmelegedést. Ennek eredményeként az elmúlt évszázadban 2 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az Alpokban, miközben a globális hőmérséklet csupán eggyel nőtt.

Kilenc fémív övezi azt a 410 méteres utat, amely a gleccser gerincén át vezet a lelátóig – ezek a Föld öt jégkorszakát képviselik, míg a négy fekete az ezek közötti átmeneti időszakokat.

Az installáció fő célja az, hogy minden látogatónak lehetőséget adjon arra, hogy a bolygó, illetve a világegyetem kontextusában mérlegelje saját és az emberiség cselekedeteit, és tegyen az élhetőbb, fenntarthatóbb jövőért. Sebastian Behmann szerint ugyanis

„az installáció egyfajta erősítőként szolgál a világban lezajló folyamatok megtapasztalásához, és lehetőséget ad nekünk a mély elmélkedésre.”

Ez is érdekelhet:

Fotókeret vagy ultramodern szaletli? Csak nézőpont kérdése!

Első ránézésre nem is lehet megállapítani.

(Forrás: Dezeen)

installáció | gleccser | Studio Olafur Eliasson | Sebastian Behmann

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom