Csőlakók lehetünk Hongkongban havi négyszáz dollárért

A magas népsűrűség okozta helyhiány miatt némely országok olcsó, egyszerű és kreatív megoldásokat kénytelenek bevetni a probléma felszámolására, vagy esetleg mindhármat egyszerre. Hongkong belvárosában például átlagban 2100 dollárt kénytelen kicsengetni az albérlő egy egyszobás lakásért, emiatt sokan kénytelenek meghúzni magukat éjszakára a feketepiacon árult ún. koporsókabinokban. Egy dizájnstúdió azonban, úgy tűnik, megtalálta a megoldást.

Mikroházak építésével próbál segíteni a metropolisz elhelyezési gondjain a James Law Cybertecture nevű stúdió, amely nemrég alkotta meg a korábban vízvezetékként használt betoncsőből átalakított moduláris házának prototípusát.

Az OPod Tube House egy vagy két emberre tervezett kilenc négyzetméteres csöves lakosztályai nagyjából két és fél méter átmérőjűek, a hátsó fürdőszobától kezdve az ággyá alakítható padon át a mini hűtőszekrényig mindenféle alapfelszereltséggel rendelkeznek.

Mi más, mint kör alakú ajtaja okostelefonnal nyitható és zárható, ami  a természetes fény biztosításával ablakként is funkcionál.

Elsőre talán nem gondolnánk, de fehérre mázolt belső tere meglepően tágasnak tünteti fel a hangulatos kis helyet.

A stúdió alapítója, James Law elmondta, hogy a mikroapartmanokat elsősorban azoknak a fiataloknak szánja, akik nem engedhetik meg maguknak a saját tulajdonú lakást, továbbá maximum egy-két évre keresnek átmeneti hajlékot a fejük fölé.

A hordozható OPod Tube House egyik legjobb tulajdonsága, hogy méretének köszönhetően szinte bárhol felállítható, akár két épület közötti nagyobb térben, vagy egy teljesen kihasználatlan területen is.

Huszonkét tonnás tömege ugyan nagy, ellenben beszerelési költsége igen alacsony, mivel záróelemek és csavarok sem szükségesek a rögzítéséhez.

Több ilyen OPod House összeállásával valóságos kis csőházak lephetik el a hét és fél milliós lakosú Hongkongot, ahol egy ilyen csőlakosztály nagyjából tizenötezer dollárba kerül, bérelni pedig havi négyszáz körül lehet.

Ez is érdekelhet:

Megkapó múlt-jövő kontrasztot hoz ez a templomból átalakított ház

Kívülről templomnak tűnik a brisbane-i Norman Parkban álló ház, mely egy 1924-ben felhúzott egykori egyházi épületből vált építészeti bravúrral ultramodern otthonná. Az ilyen megoldásoknak állva tapsolunk.

(Fotók: jameslawcybertecture.com)

csőház | mikroház | lakás | hongkong

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom