Close
Csőlakók lehetünk Hongkongban havi négyszáz dollárért

Csőlakók lehetünk Hongkongban havi négyszáz dollárért

A magas népsűrűség okozta helyhiány miatt némely országok olcsó, egyszerű és kreatív megoldásokat kénytelenek bevetni a probléma felszámolására, vagy esetleg mindhármat egyszerre. Hongkong belvárosában például átlagban 2100 dollárt kénytelen kicsengetni az albérlő egy egyszobás lakásért, emiatt sokan kénytelenek meghúzni magukat éjszakára a feketepiacon árult ún. koporsókabinokban. Egy dizájnstúdió azonban, úgy tűnik, megtalálta a megoldást.

Mikroházak építésével próbál segíteni a metropolisz elhelyezési gondjain a James Law Cybertecture nevű stúdió, amely nemrég alkotta meg a korábban vízvezetékként használt betoncsőből átalakított moduláris házának prototípusát.

Az OPod Tube House egy vagy két emberre tervezett kilenc négyzetméteres csöves lakosztályai nagyjából két és fél méter átmérőjűek, a hátsó fürdőszobától kezdve az ággyá alakítható padon át a mini hűtőszekrényig mindenféle alapfelszereltséggel rendelkeznek.

Mi más, mint kör alakú ajtaja okostelefonnal nyitható és zárható, ami  a természetes fény biztosításával ablakként is funkcionál.

Elsőre talán nem gondolnánk, de fehérre mázolt belső tere meglepően tágasnak tünteti fel a hangulatos kis helyet.

A stúdió alapítója, James Law elmondta, hogy a mikroapartmanokat elsősorban azoknak a fiataloknak szánja, akik nem engedhetik meg maguknak a saját tulajdonú lakást, továbbá maximum egy-két évre keresnek átmeneti hajlékot a fejük fölé.

A hordozható OPod Tube House egyik legjobb tulajdonsága, hogy méretének köszönhetően szinte bárhol felállítható, akár két épület közötti nagyobb térben, vagy egy teljesen kihasználatlan területen is.

Huszonkét tonnás tömege ugyan nagy, ellenben beszerelési költsége igen alacsony, mivel záróelemek és csavarok sem szükségesek a rögzítéséhez.

Több ilyen OPod House összeállásával valóságos kis csőházak lephetik el a hét és fél milliós lakosú Hongkongot, ahol egy ilyen csőlakosztály nagyjából tizenötezer dollárba kerül, bérelni pedig havi négyszáz körül lehet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: jameslawcybertecture.com)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom