Close
Reneszánsz és modern tökéletes harmóniája köszön vissza a Daalarna legújabb kollekciójában

Reneszánsz és modern tökéletes harmóniája köszön vissza a Daalarna legújabb kollekciójában

Napjaink különlegessége, hogy egyszerre vannak jelen az esküvői divatban a modern, minimalista megoldások és az izgalmasan túlzó trendek. Benes Anita nem szeretett volna választani a két karakteres irányvonal közül, ezért úgy döntött, hogy az új Florence kollekcióban a reneszánsz korszak legmeghatározóbb stílusjegyeit ötvözi a Daalarnára a kezdetek óta jellemző letisztult és nőies vonallal.

A kollekció a reneszánsz bölcsőjeként emlegetett Firenzéről kapta a nevét, a fotók pedig a város egyik autentikus helyszínén, az eredeti freskókkal és bútorokkal díszített, 15. században épült Four Seasons Hotel Firenze egyik legkülönlegesebb lakosztályában készültek el.

– Az elmúlt években leginkább hangulatok, érzések ihlették a legújabb Daalarna kollekciókat, de régi álmom volt, hogy egy viselettörténeti korból inspirálódva tervezhessek – meséli Benes Anita.

– A Covid miatt kialakult praktikus, home office-ra berendezkedett öltözködés és a kis esküvők korszaka után újra visszatértek a grandiózus lakodalmak több száz vendéggel és egész hétvégés mulatozással, ehhez pedig tökéletesen passzolnak az olyan ruhák, amelyekben úgy érzi a menyasszony, hogy valóban megadja a módját az ünneplésnek – hangsúlyozza.

Úgy véli, a reneszánsz öltözködési kultúra annak pompás, fényűző, túldíszített stílusjegyeivel tökéletesen illik ehhez a koncepcióhoz, így adta magát, hogy

ehhez a korszakhoz nyúljon vissza az új Florence kollekció tervezésekor.

A 14. században Észak-Itáliából indult reneszánsz korszakot Európa-szerte jelentős kulturális, művészeti és szellemi megújulás jellemezte.

A korszellemhez illeszkedve a korabeli divat is nagy átalakuláson ment keresztül, a kereskedelem erősödésével pedig a luxus is elérhetőbbé vált. Az öltözködési kultúrára jelentős hatással voltak a kialakuló humanista eszmék, amelyek az embert, mint egyént helyezték középpontba, ebből kifolyólag pedig egyre erősödött a gazdagság és a státusz megmutatásának vágya is.

– Ez egy hihetetlenül gazdag időszak volt gyönyörű ruhákkal, a művészetek szárnyalásával, életigenléssel, pompával és bujasággal – izgalmas kísérlet volt visszanyúlni és napjaink ízléséhez alakítani a reneszánsz korszak legmeghatározóbb trendjeit – emeli ki.

Meglátása szerint az egyik legizgalmasabb viselettörténeti érdekesség, hogy az arisztokrácia körében ekkoriban divatba jött, sokat mutató dekoltázsok az alsóbbrendűek – sőt, sok esetben a kurtizánok – öltözködéséből inspirálódtak, ezzel előkelővé, vágyottá téve azt, ami korábban megvetett, lenézett volt. Mivel azonban ezzel a különféle társadalmi rétegek öltözködése egységesebbé vált,

az előkelő származás új megkülönböztető jegye a gyöngysor és a gyöngy ékszerek lettek.

A korszak öltözködésének meghatározó jellegzetességei voltak a fényűző szövetek is, amelyek közül a selyem, a bársony, a brokát és a szatén voltak a legkedveltebbek. Ezeket az anyagokat aztán bonyolult hímzésekkel és díszítésekkel, puffos ujjakkal, szűk szabással és mély dekoltázsokkal gazdagították, és nem riadtak vissza a látványos fodroktól, tollaktól, csipkéktől és gyöngyözésektől sem.

A Daalarna új Florence kollekciója ezen stíluselemek modern ötvözéséből született.

A reneszánsz díszítettséget a gazdag applikációk, gyöngyözött anyagok, raffolások, dús nyakfodrok és a hangsúlyos gyöngy szegélyek jelenítik meg.

Klasszikusan reneszánsz stíluselemként kerültek be a kollekcióba az extra bő, dúsan redőzött, puffos ujjmegoldások és a légies tüllfelsők, pelerinek is. Ezek praktikus, jól kombinálható kiegészítői lehetnek az esküvői ruháknak, a legtöbb esetben ugyanis kettő az egyben megoldásként funkcionálnak: például az egyházi szertartáson egy könnyed tüllfelső, pelerin vagy puffos ujjak kerülhetnek a ruhára, amelyeket később a polgári szertartásra vagy a partira egy mozdulattal le lehet venni, így átöltözés nélkül újítható meg és frissíthető fel az esküvői ruha.

A részletgazdag kollekcióban olyan modern darabok is megtalálhatók, amelyek a letisztultabb ízlésű menyasszonyok választásai lehetnek.

Így születtek meg a nagy masnikkal, dús fodrokkal megálmodott, nőies szabású mikádó ruhák, illetve az aprólékos igényességgel raffolt, légies tüll modellek.

Emellett néhány alkalmi ruha is bekerült a kollekcióba, amelyek a fotózás helyszínének, a Four Seasons Hotel Firenze autentikus lakosztályának színeiből kiindulva ezúttal a zöld különféle árnyalataiban pompáznak.

– Ha pedig egy menyasszony ezek között találja meg az igazit, természetesen törtfehér vagy egyéb színekben is el tudjuk számára készíteni – mondja Benes Anita.

(Fotók: Daalarna)

divat | menyasszonyi ruha | reneszánsz | menyasszony | stílus

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Egy ideje már hiányolt régi kedvenceket élesztett fel a Tisza

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram