Dán életfilozófiát ilyen könnyen még nem importálhattunk

Pyt, vagyis rá se ránts, mondják Dániában, ahol pyt gombokat árulnak, és a pozitív pszichológia részeként az iskolában is tanítanak róla. Hogyan használjuk, hogyan ne, és hogyan kerüljünk közelebb a dán életszemlélethez?

Dániában mintha olvasnák a Roadstert, legalábbis alighogy bemutattuk a tömött sorokban érkező skandináv életvezetési praktikák egy újabb gyöngyszemét, a friluftslivet, és megállapítottuk róla, hogy a neve miatt sosem lesz világhírű, máris előálltak egy szimpatikusan egyszerű koncepcióval. Ez pedig a

pyt.

Kiejtve kicsit olyan, mintha azt mondanánk: piszt!, ami elárulja, hogy egy indulatszó, amire azonban komoly többletjelentést építettek a dánok. Közel járunk az igazsághoz azzal az értelmezéssel, hogy a pyt a stressz kezeléséhez szükséges egészséges gondolkodás. „És ezt a koncepciót bárhol alkalmazhatják az emberek” – jegyzi meg a témáról írt esszéjében Marie Helweg-Larsen dán pszichológus.

Koppenhága, a pyt szülőföldje

Terjedelmi okokból most nem vennénk végig a világ összes nyelvének hasonló értelmű kifejezéseit, praktikusan maradjunk a magyarnál: bánja kánya, katonadolog, oda se neki, le van ejtve, annyi baj legyen, rá se ránts, gond egy szál se, hagyd a csudába, engedd el. Nagyjából ezeket jelenti a pyt. Nekünk is sok kifejezésünk van rá, régi és mai egyaránt, ami jó hír. Hanem a dánok nem véletlenül életmód-nagymesterek, a pytet – túl azon, hogy tavaly megválasztották az év szavának – meghökkentően alaposan végiggondolták.

Sétálni a vízparton eléggé pyt

Elsősorban a mindennapi bosszúságok, frusztrációk, bénázások után jó használni. Összetörik egy tányér? Becsusszan egy parkolási bírság? Csak mondd magad elé, hogy PYT!, és lépj tovább! Nem kell túlragozni, nem kell bűnbakot keresni (lásd: miért tetted oda azt a tányért?), sokkal célszerűbb lapozni, és ismét a fontosabb dolgokra koncentrálni. Mondhatjuk másoknak is, biztatásképpen: „Lassú volt a pizzafutár? Pyt, barátom, inkább együnk!”

Helweg-Larsen szerint ez a kis indulatszó valóban csökkenti a frusztrációt, mert egy őszinte figyelmeztetés a mindennapi bosszúságok jelentéktelenségére. Egy dán üzletember pedig úgy tartja, a jókor mondott pyt nagyobb munkahelyi elégedettséghez vezet.

Bosszankodni a híreken nagyon nem pyt!

A pyt hatással lehet a személyes kapcsolatokra is. „Amikor késésben vagyunk, és egy lassú autó halad előttünk, hajlamosak vagyunk irracionálisan személyes dühöt táplálni – hoz egy példát a pszichológus. – Tanulmányok igazolják, hogy dühösebbek vagyunk, ha mások viselkedéséért az alkalmatlanságukat, a rossz szándékukat vagy a gyenge jellemüket okoljuk. Aki inkább azt mondja, pyt!, az úgy dönt, hogy nem engedi magát bosszantani más cselekedetén, amire úgysincs befolyása. Gondolhatunk arra is, hogy ez vajon számítani fog-e két év, két hét vagy akár két óra múlva?”

Vannak a hétköznapi történéseknél fontosabb dolgok

És persze a dánok azt is tudják, hogy pyt nem jó mindenre. Nem lehet vele elkendőzni a komolyabb ügyeket, elhárítani a felelősséget vagy igazolni a tétlenkedést. Még azt is elismerik, hogy

az élet túl sok területén, rutinszerűen mondogatott pyt egészségtelen, főleg, ha a legfőbb értékeinket és szükségleteinket érinti.

Másfelől a pytelésre rásegítehet egy sor klasszikus szabadidős tevékenység is: kirándulás, jóga, meditáció, sportolás, elmélyülni egy hobbiban vagy naplót vezetni.

A sörözést akár pytelésnek is hívhatjuk mostantól

Elég alaposan körüljárták a kérdést, ám még ennél is többről van szó. A dán iskolákban tanítják a gyerekeknek az elengedés művészetét, méghozzá egy pyt gomb segítségével. „A gyerekek is képesek feleslegesen frusztrálni magukat – írja Helweg-Larsen –, a pyt gomb pedig megtanítja nekik, hogy nem lehet minden tökéletes. Nem mindegy, ki nyert vagy veszített? Nem mindegy, hová tűnt a zsírkréta? Nagyon hasznos képesség megtanulni kezelni ezt.”

„Nyomja meg a gombot, és lépjen tovább!”

Bizony, tudományos tény, hogy a perfekcionizmus szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Talán éppen ezért az elmúlt években a pyt gomb a felnőttek körében is népszerű lett Dániában. Csak megnyomják: „pyt!”, aztán sóhajtanak egyet, és hozzáteszik, hogy semmi gond.

Pyt gombot lehet rendelni, de készíteni is. Megnéztük, most épp akciósan 89 korona, azaz közel négyezer forint. Nyivánvalóan inkább összedobunk egyet gyorsan tejeskupakból – ez lehet az első hamisítatlan Pyt-cselekedetünk.

Ez is érdekelhet:

Lehetsz hipszter vagy kukázhatsz, itt nem bélyegeznek meg

Koppenhágának ezer arca van, és egy olyan progresszív, emberközpontú atmoszférája, amitől bárki könnyen otthonra találhat benne.

életmód | életstílus | skandinávia | életvezetés | Dánia

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom