Egyedülálló klímaközpontot hoztak létre egy dán kikötőben

A 3XN és az SLA építésziroda egy különleges klímaközpontot álmodott meg a dániai Lemvigben, amelynek hullámos, fából készült homlokzata a kikötőváros hajóépítési történetének is emléket állít.

A Klimatorium Dánia nemzetközi klímaközpontja, melyet Lemvig kikötőjében hoztak létre. Az SLA tájépítészei elsősorban a projekt tereprendezési feladatában vettek részt, mely magában foglalta a városi árvízvédelmet. A 3XN építésziroda pedig az épület megalkotásáért felelt.

A tervezők célja az volt, hogy az épület első ránézésre is egyértelműen kifejezze a laikusok számára is fő funkcióját, így megidézze az éghajlatok sajátosságait, a klímaválsággal járó viharokat, ugyanakkor szimbolizálja is a város hajógyártás terén szerzett évszázados örökségét.

A Klimatorium építészeti koncepciója során az egyszerűségre összpontosítottak. A fa, beton és acél használatával rusztikus, mégis kortárs látványt sikerült megalkotniuk.

Az épület fő szimbóluma a homlokzatban kialakított hullám, amely a város kikötőjét jeleníti meg, miközben identitást is kölcsönöz az épületnek. Növeli a kohéziós erőt, az eggyé tartozás érzését, így a helyiek egyik fontos találkozóhelyévé is válhat. Az ívelt formában fa lépcsősorokat alakítottak ki, amelyek padként is használhatók tovább erősítve a közösségi tér jellegét.

A földszinti homlokzat üvegezettségének köszönhetően az épület barátságos hangulatot áraszt, másrészről csodálatos kilátást biztosít a kikötőre.

A belső tereket funkcionálisan alakították ki, különböző méretű irodákat, tárgyalótermeket, közös helyiségeket és egy mindenki számára nyitva álló kávézót és kiállító teret is létesítettek benne.

(Fotók: Adam Mork)

Dánia | dizájn | klímavédelem | kortárs | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom