Close
Egyedülálló klímaközpontot hoztak létre egy dán kikötőben

Egyedülálló klímaközpontot hoztak létre egy dán kikötőben

A 3XN és az SLA építésziroda egy különleges klímaközpontot álmodott meg a dániai Lemvigben, amelynek hullámos, fából készült homlokzata a kikötőváros hajóépítési történetének is emléket állít.

A Klimatorium Dánia nemzetközi klímaközpontja, melyet Lemvig kikötőjében hoztak létre. Az SLA tájépítészei elsősorban a projekt tereprendezési feladatában vettek részt, mely magában foglalta a városi árvízvédelmet. A 3XN építésziroda pedig az épület megalkotásáért felelt.

A tervezők célja az volt, hogy az épület első ránézésre is egyértelműen kifejezze a laikusok számára is fő funkcióját, így megidézze az éghajlatok sajátosságait, a klímaválsággal járó viharokat, ugyanakkor szimbolizálja is a város hajógyártás terén szerzett évszázados örökségét.

A Klimatorium építészeti koncepciója során az egyszerűségre összpontosítottak. A fa, beton és acél használatával rusztikus, mégis kortárs látványt sikerült megalkotniuk.

Az épület fő szimbóluma a homlokzatban kialakított hullám, amely a város kikötőjét jeleníti meg, miközben identitást is kölcsönöz az épületnek. Növeli a kohéziós erőt, az eggyé tartozás érzését, így a helyiek egyik fontos találkozóhelyévé is válhat. Az ívelt formában fa lépcsősorokat alakítottak ki, amelyek padként is használhatók tovább erősítve a közösségi tér jellegét.

A földszinti homlokzat üvegezettségének köszönhetően az épület barátságos hangulatot áraszt, másrészről csodálatos kilátást biztosít a kikötőre.

A belső tereket funkcionálisan alakították ki, különböző méretű irodákat, tárgyalótermeket, közös helyiségeket és egy mindenki számára nyitva álló kávézót és kiállító teret is létesítettek benne.

(Fotók: Adam Mork)

FOLYTASD EZZEL
Látványos zebrákat festenek London utcáira
Méregdrága aranyszobor készült egy avokádós bagelről
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom