Close
Bennünket sem zavarna a heringillat ebben a művészlakásban

Bennünket sem zavarna a heringillat ebben a művészlakásban

Részben egy kísérletnek tartja a lakását a dán építész és formatervező, Knud Holscher. De legalább jól sikerült kísérletnek.

A Dánia egyik legjobb dizájnerének tartott Holscher háza Koppenhágától negyven kilométerre északra, Holte városkában áll. „Egyetemista koromban sok kritikát kaptam, amikor egy térbe rajzoltam a konyhát és a nappalit” – kezdődik vallomásszerűen a dán tervező egyik gondolata, de végül érdekes irányt vesz a történet.

Egy hasonló tervén később egy építésziroda tulajdonosa is gúnyolódik („amikor a feleségem heringet készít, nem akarom a nappaliban érezni a szagot”), ám végül a saját háza egyfajta kísérlet lesz, ahol nemcsak a nappali és a konyha kerül egy térbe, de még a dolgozószoba és a háló is.

„A modern légcserélőkel ez nem gond – és amúgy sem eszünk sok heringet meg lazacot, ami Angliából érkezik, és nagyon büdös.”

Azt mondja, kell kis idő megszokni ezt a szerkezetet, de összességében sokkal több előnye van, mint hátránya.

„Megtervezni egy teáscsészét sokkal nehezebb, mint rajzolni egy házat” – jelenti ki a videó elején a mester, mondván, noha egy ház nagyon komplex, adott a környezet, az atmoszféra. Ezzel szemben egy teáscsészének mindenféle környezetben helyt kell állnia, ki kell tűnnie.

Azért érdemes a festményekre és a bútorokra is vetni egy-egy pillantást: az előbbit Holscher lánya, Tina készítette, az utóbbiakat Poul Kjærholm, a dán modernizmus egyik sztárja.

Mindenesetre a művész és a felesége fontolgatja a költözést. Bizonyára szomorú lenne negyven év után elhagyni a házat, de Holschernek rendszeresen fel kell mennie a tetőre kipucolni a csatornát. „Olyankor azt mondom magamnak: Knud, már 84 éves vagy, és megint mászol a tetőre. Hányszor lehet ezt még megúszni?”

Ez is érdekelhet:

video | építészet | lakás | design | Dánia

FOLYTASD EZZEL

Lebilincselő videó készült az emberek nélküli metropoliszról

Látványos videó mutatja meg, hogyan lett Isztambul két kontinens szerelemgyereke

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram