Bennünket sem zavarna a heringillat ebben a művészlakásban

Részben egy kísérletnek tartja a lakását a dán építész és formatervező, Knud Holscher. De legalább jól sikerült kísérletnek.

A Dánia egyik legjobb dizájnerének tartott Holscher háza Koppenhágától negyven kilométerre északra, Holte városkában áll. „Egyetemista koromban sok kritikát kaptam, amikor egy térbe rajzoltam a konyhát és a nappalit” – kezdődik vallomásszerűen a dán tervező egyik gondolata, de végül érdekes irányt vesz a történet.

Egy hasonló tervén később egy építésziroda tulajdonosa is gúnyolódik („amikor a feleségem heringet készít, nem akarom a nappaliban érezni a szagot”), ám végül a saját háza egyfajta kísérlet lesz, ahol nemcsak a nappali és a konyha kerül egy térbe, de még a dolgozószoba és a háló is.

„A modern légcserélőkel ez nem gond – és amúgy sem eszünk sok heringet meg lazacot, ami Angliából érkezik, és nagyon büdös.”

Azt mondja, kell kis idő megszokni ezt a szerkezetet, de összességében sokkal több előnye van, mint hátránya.

„Megtervezni egy teáscsészét sokkal nehezebb, mint rajzolni egy házat” – jelenti ki a videó elején a mester, mondván, noha egy ház nagyon komplex, adott a környezet, az atmoszféra. Ezzel szemben egy teáscsészének mindenféle környezetben helyt kell állnia, ki kell tűnnie.

Azért érdemes a festményekre és a bútorokra is vetni egy-egy pillantást: az előbbit Holscher lánya, Tina készítette, az utóbbiakat Poul Kjærholm, a dán modernizmus egyik sztárja.

Mindenesetre a művész és a felesége fontolgatja a költözést. Bizonyára szomorú lenne negyven év után elhagyni a házat, de Holschernek rendszeresen fel kell mennie a tetőre kipucolni a csatornát. „Olyankor azt mondom magamnak: Knud, már 84 éves vagy, és megint mászol a tetőre. Hányszor lehet ezt még megúszni?”

Ez is érdekelhet:

Hogyan kerül Trabant a San Franciscó-i dizájnguru otthonába?

Yves Béhar háza tipikusan kaliforniai, ugyanakkor tele van meglepő egyedi megoldásokkal.

video | design | Knud Holscher | lakás | Dánia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom