Close
Bennünket sem zavarna a heringillat ebben a művészlakásban

Bennünket sem zavarna a heringillat ebben a művészlakásban

Részben egy kísérletnek tartja a lakását a dán építész és formatervező, Knud Holscher. De legalább jól sikerült kísérletnek.

A Dánia egyik legjobb dizájnerének tartott Holscher háza Koppenhágától negyven kilométerre északra, Holte városkában áll. „Egyetemista koromban sok kritikát kaptam, amikor egy térbe rajzoltam a konyhát és a nappalit” – kezdődik vallomásszerűen a dán tervező egyik gondolata, de végül érdekes irányt vesz a történet.

Egy hasonló tervén később egy építésziroda tulajdonosa is gúnyolódik („amikor a feleségem heringet készít, nem akarom a nappaliban érezni a szagot”), ám végül a saját háza egyfajta kísérlet lesz, ahol nemcsak a nappali és a konyha kerül egy térbe, de még a dolgozószoba és a háló is.

„A modern légcserélőkel ez nem gond – és amúgy sem eszünk sok heringet meg lazacot, ami Angliából érkezik, és nagyon büdös.”

Azt mondja, kell kis idő megszokni ezt a szerkezetet, de összességében sokkal több előnye van, mint hátránya.

„Megtervezni egy teáscsészét sokkal nehezebb, mint rajzolni egy házat” – jelenti ki a videó elején a mester, mondván, noha egy ház nagyon komplex, adott a környezet, az atmoszféra. Ezzel szemben egy teáscsészének mindenféle környezetben helyt kell állnia, ki kell tűnnie.

Azért érdemes a festményekre és a bútorokra is vetni egy-egy pillantást: az előbbit Holscher lánya, Tina készítette, az utóbbiakat Poul Kjærholm, a dán modernizmus egyik sztárja.

Mindenesetre a művész és a felesége fontolgatja a költözést. Bizonyára szomorú lenne negyven év után elhagyni a házat, de Holschernek rendszeresen fel kell mennie a tetőre kipucolni a csatornát. „Olyankor azt mondom magamnak: Knud, már 84 éves vagy, és megint mászol a tetőre. Hányszor lehet ezt még megúszni?”

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom