Close
Európa egyik leggazdagabb országa nagyon várja a külföldi munkavállalókat

Európa egyik leggazdagabb országa nagyon várja a külföldi munkavállalókat

Dánia módosítja a jogszabályait annak érdekében, hogy több külföldi munkavállaló és diák jöjjön az országba.

A dán parlament több új törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy vonzóbbá tegyék az országot a külföldi munkavállalók és diákok számára. Az új jogszabály április elsején hatályba is lép.

Az új szabályok az éves fizetési minimumösszegre is vonatkoznak, amit 375 ezer dán koronában határozták meg. Emellett az eljárások is felgyorsulnak annak érdekében, hogy az álláskereső külföldiek könnyebben állhassanak munkába. Különösen igaz azokra a felsőfokú végzettséget megkövetelő negyven hiányszakmára, amelyek esetében szélesebb körben várnak jelentkezőket.

Többen pályázhatnak majd az úgynevezett Start-up Denmark programra is, amely kifejezetten a külföldi vállalkozókat célozza meg. A program keretében magánszemélyek és legfeljebb három fős csapatok kérhetnek tartózkodási engedélyt, ha start-up vállalkozásukat az országba viszik.

A dánul tanuló harmadik országbeli állampolgároknak is több lehetőségük lesz a tartózkodási engedély megszerzésére a diploma után, hiszen automatikusan megkapják azt egy hároméves időszakra .

Mint ismert, Dánia több szegmensben is komoly munkaerőhiánnyal küzd. Tavaly a dán vállalatok közel fele számolt be kihívásokról a munkaerő-toborzás során olyan munkakörökben, mint az informatikai, biotechnológiai/gyógyszerészeti és pénzügyi szektorban dolgozó mérnökök és szakemberek, de szintén jelentős a hiány orvosokból és ápolókból.

Amellett, hogy tárt karokkal várja Dánia a külföldieket, más szempontból is különleges az ország. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy egy ötven évig titkolt, hidegháborús atombunkert nyitnak meg, itt pedig bemutatjuk, hogy fog kinézni a világ leghosszabb alagútja, amely Németországot és Dániát köti majd össze.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

jogszabályváltozás | Dánia | munkaerőhiány | külföldi munkavállalók

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rengeteg magyar családnak már megfizethetetlen luxussá vált, annyira megdrágult a legnépszerűbb nyári szabadidős program

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram