Világörökséggé nyilvánították a Kékfogú király különleges viking erődvárosait

Öt, Dániában található, kör alakú erődítmény került fel az UNESCO világörökségi listájára, melyek 958 és 987 között, Kékfogú Harald dán király uralkodása alatt épültek.

Az erődök a viking korszak legkiemelkedőbb régészeti emlékei közé tartoznak Dániában, melyek a Dán Királyság egyesítésének és a külső ellenséggel szembeni védekezésnek a szándékáról tanúskodnak.

(A királyról, akire áfonyaimádata miatt ragadt rá a Kékfogú, vagyis Bluetooth becenév, éppen azon analógia alapján nevezték el a vezeték nélküli kapcsolódás megoldását, hogy a technológia úgy egyesíti az eszközöket, ahogyan a király egyesítette Dánia törzseit.)

A fyrkati erőd

A százhúsz-kétszáznegyven méter átmérőjű erődítményeken belül házak kaptak helyet, melyeket vastag fal vett körül. Bejutni négy kapun keresztül lehetett.

Rekonstruált erőd Trelleborgban

Mint Rane Willerslev, a Dán Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, a viking korszak egyedülálló helyet foglal el a világtörténelemben, és az erődök annak az időszaknak a fizikai megnyilvánulásai, amelyben Dánia királyságként egyesült, és Skandinávia az európai keresztény mozgalom részévé vált.

Rekonstruált ház Trelleborgban

A döntés támogatni fogja az erődökkel kapcsolatos jövőbeli kutatásokat és kommunikációt, és remélhetőleg hozzájárul ahhoz is, hogy a több látogatót vonzzanak a műemlékek.

Trelleborg

Az erődök közül a legnagyobb Aggersborgban található, emellett Fyrkatban is van egy, ahol egy rekonstruált viking házat is megnézhetünk, Odensében a Nonnebakkenen, vagyis Apácadombon áll egy, Borgring a régészek paradicsoma, Trelleborgban pedig meg lehet nézni egy rekonstruált viking falut, Slagløse-t.

(Forrás: Breaking Travel News, képek: Getty Images)

világörökség | erőd | régészet | kör | viking

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom