Százból kilencvenhét: Kreinbacher pezsgő is tarolt a világ legnagyobb borversenyén

Boros körökben izgalmas nap a mai: közzétették a Decanter World Wine Awards, azaz világ egyik legnagyobb és legnívósabb borversenyének díjazottait. Magyarként is van minek örülni.

Az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetésre 61 országból összesen 16 903 bor és pezsgő érkezett. A borokat 275 szakértő, köztük 59 MW (Master of Wine) és 25 Master Sommelier értékelte még május elején, az eredmények viszont csak most lettek nyilvánosak.

A százpontos rendszerben kilencvenöt pont feletti boroknak ítélnek oda aranyérmet, ezután újrakóstolva őket kerülnek ki a platinaérmes borok és pezsgők: így kapta a rangos elismerést a tavaly 95 pontos Kreinbacher Prestige Brut idén 97 ponttal, a 2016-os Figula Köves, a 2016-os Mad Wine – korábbi Szent Tamás Pincészet – Mád Late Harvest és a 2013-as Sauska 6 puttonyos aszú mellett.

A pezsgők között egyébként mindössze tizenegy platina született a világon, olyan nevekkel, mint a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires vagy a Piper-Heidsiech Vintage Brut 2008, utóbbi ráadásul Rare Millésime 2002 prestige cuvée-jével a Best in Show díjat is bezsebelte – ez már tényleg a csúcsok csúcsa.

Ezen felül is büszkék lehetünk a magyar borokra, hiszen négy tokaji borászat – a Gróf Degenfeld, a Holdvölgy, Orosz Gábor és a Zombory Pince – egy-egy tétele aranyérmet nyert, de számos ezüsttel és bronzzal is gazdagodtunk.

Bravó!

Ez is érdekelhet:
Somlói hedonizmus – Kipróbáltuk, milyen a Kreinbacher-élmény

Mielőtt a Bëlga 2008-ban a mátrai chardonnay-t dalba foglalta volna, alig-alig létezett egyetemes boros megmondás tokaji vagy “somlai” nélkül. Most, hogy több napot töltöttünk a somlói Kreinbacher Birtokon, az ország egyik legmodernebb borászatában, tökéletesen értjük a miérteket.

(Fotók: Gyana Dániel, Kreinbacher Birtok)

borverseny | borászat | DWWA 2018 | aszú | figula | decanter magazin

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom