Close
Így készítsd el életed dél-koreai rámenjét otthon!

Így készítsd el életed dél-koreai rámenjét otthon!

Egy jó rámen igazi lélekmelegítő fogás ebben az időjárásban és ezekben a nehéz időkben, még akkor is, ha a japán klasszikus egy dél-koreai verziójáról van szó. Az eredeti elkészítéséhez képest ez sokkal gyorsabb és egyszerűbb, viszont állítjuk, hogy van olyan finom, mint a japán nagytestvére.

Jó ráment találni igazán nehéz, ezért marad az a megoldás, hogy otthon készítjük el magunknak. Elsőre okos ötletnek tűnik, de a nyolcórás főzési idő, illetve a vele együtt járó disznóvágást idéző illat csökkentheti a lelkesedést. Oké, a financiális része verhetetlen, mert több liter rámen alaplé bekerülési költsége egy-két ezer jó magyar forint alatt van.

A közel tökéletes rámenélmény mindenki számára elérhető a legkisebb befektetéssel, ráadásul az otthonunkban. Bár az egészben van egy kis trükk, de azt hiszem, ennyi belefér. Mivel az alábbi rámenverzió egy igazi dél-koreai kedvenc, én is David Chang révén hallottam róla először, akinek olyan helyeket köszönhetünk, mint a New York-i Momofuku vagy Ssam.

Egy dologra lesz mindenképp szükségünk, ha szeretnénk autentikusak maradni – ami kicsit fura jelen esetben –, a Samyang instant rámentésztára, abból is a narancssárga csomagolásúra.

Elvileg minden instant tésztával működik ez a recept, de sok kísérletezés eredménye mégis az, hogy ezzel a narancssárga Samyanggal lesz eredeti ez a nem autentikus japán rámen.

Amitől pedig a levesünk olyan gyönyörű textúrájú lesz, mint a több órán át lassú tűzön dédelgetett társai: a lapkasajt, és egy tojás. Ízlés kérdése, hogy mivel extrázzuk a levesünket. Én általában szójaszósszal, Lao Gan Ma csiliolajjal, szezámmal, újhagymával és ropogós hagymakeverékkel szoktam, de a variációk végtelenek, és szerintem tévedni is nehéz.

Hozzávalók:

  • 1 db Samyang instant leves (a képen látható a tuti, ami vietnámi boltokban elérhető)
  • 2 db lapkasajt
  • 1 db tojás
  • topping: igazából bármi, de a szójaszósz, pirított hagyma, korianderzöld, újhagyma, csiliolaj adják meg a pompás umamigerincet, de mehet még bele shimeji/shitake/enoki gomba és a többi.

Elkészítés:

  1. Egy kis lábasba 2-3 ujjnyi vizet öntünk, de a lényeg az, hogy kb. 1 ujjnyi vízréteg legyen a száraz tésztatömb felett, ha azt belerakjuk.
  2. A felforrt vízbe szórjuk az instanttészta-csomagban található zöldségeket és fűszerkeveréket, majd 1-2 percig forraljuk tovább.
  3. Mehet bele a tészta, amit 2-3 percig főzzünk! Figyeljünk rá, hogy ne főzzük szét, legyen picit „al dante”!
  4. Üssük bele a tojást, de semmiképp se kevergessük, hogy a tojás egyben maradjon!
  5. A legvégén mehet a tetejére a lapkasajt, óvatos, körkörös lábosmozgatással olvasszuk fel!
  6. Mélytányérba öntsünk szójaszószt, és akár egy kis pirított tahini is mehet bele. Ez lesz a kamu „ramen tare” esszenciánk. Aztán öntsük rá a levest, szórjuk meg mindennel, amit gondoltunk!

Lehet fanyalogni, hogy ez nem is igazi, autentikus japán rámen. Az viszont biztos, hogy ha megkóstoljuk, akkor a Dorohedoro manga Caimanjaként rászakadunk, és sokat fogjuk habzsolni. Én szóltam!

FOLYTASD EZZEL
Három frissítő koktél, ha unod az Aperol Spritzet
Rómában üzembe helyezték az első pizzaautomatát
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom