Close
Rekordméretű járvány tört ki Argentínában

Rekordméretű járvány tört ki Argentínában

A fertőzést az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti.

Argentína rekordméretű dengue-láz járvánnyal küzd, amely már több mint negyven ember halálát okozta és több mint hatvanezer embert fertőzött meg, főként az ország északnyugati részén. Az egészségügyi minisztérium szerint azonban az esetszámok mostanában tetőznek.

A szúnyogok a globális felmelegedés miatt egyre inkább elterjednek, és egyre délebbi területeken jelennek meg.

Úgy próbálják ritkítani őket, hogy laboratóriumban több ezer hím szúnyogot vetnek alá sugárzásnak, majd szabadon engedik őket azzal a céllal, hogy életképtelen utódokat nemzzenek, és így megfogyatkozzon a szúnyogpopuláció létszáma.

A legtöbb halálesetet Salta, Tucumán és Jujuy tartományban regisztrálták, a chilei és bolíviai határa közelében. A dengue tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, a hányinger és az ízületi fájdalmak.

Az egészségügyi minisztérium arra kérte az embereket, hogy fokozottan védekezzenek a szúnyogok ellen szúnyoghálóval, rovarriasztóval és a vízzel teli edények felszámolásával, amelyek ideális szaporodóhelyek a rovaroknak. A legutóbbi nagy járvány 2020-ban sújtotta az országot.

Közben Spanyolországban is tartanak a fertőzések számának növekedésétől.

(Forrás: BBC, képek: Unsplash, Getty Images)

 

dengue-láz | egyiptomi csípőszúnyog | argentína | járvány | Aedes aegypti

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram