Close
Újra felütheti a fejét a rettegett kór, járványügyi figyelmeztetést adtak ki Spanyolországban

Újra felütheti a fejét a rettegett kór, járványügyi figyelmeztetést adtak ki Spanyolországban

Ibiza attól tart, a tavalyi fertőzések után idén újabb hullám jöhet.

A szigeten tavaly május és november között hat német turista, vagyis két háromtagú család fertőződött meg dengue-lázzal, és a hatóságok attól tartanak, hogy idén újabb esetekkel kell számolni.

A spanyol kormány szerint viszont “mérsékelt” a kockázata annak, hogy az emberek elkapják az elsősorban az ázsiai tigrisszúnyogok által terjesztett betegséget.

A dengue-láz ritkán válik életveszélyessé, de a tünetek, amelyek négy-tíz nappal a csípés után jelentkeznek, gyötrőek lehetnek: szerepel köztük a láz, az erős fejfájás, bőrkiütés, valamin az izom- és ízületi fájdalmak.

A betegségnek két típusa van, a klasszikus dengue-láz és a vérzéses dengue-láz, és míg a klasszikus forma az egész világon elterjedt a trópusi területeken, a vérzéses forma főleg Ázsia déli részén fordul elő. Ilyenkor a tünetekhez többek között íny- vagy orrvérzés társulhat.

A spanyol hatóságok szerint a tavalyi esetek kiindulópontja egy mexikói turista volt, akinek azután kezdődtek a tünetei, hogy a szigetre érkezett.

A spanyol egészségügyi minisztérium közleménye szerint a dengue-láz egyik lehetséges hordozója, az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) bárhol előfordulhat az országban, a Földközi-tengeren és a Baleár-szigeteken, valamint a belső és északi területeken.

(Forrás: Manchester Evening News, Wikipédia, képek: Getty Images)

 

ibiza | ázsiai tigrisszúnyog | járvány | spanyolország | dengue-láz

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Féltik a gyerekeket a légiutas-kísérők, ezért változást követelnek a jogalkotóktól

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom