Az egyik legismertebb dizájneseményen debütál öt magyar gyártó és tervező terméke

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a világszerte elismert dizájnikon, Rossana Orlandi együttműködésével indította el a design LAB programot 2023 áprilisában. A program keretében öt gyártó és tervező páros valósított meg közösen termékfejlesztési projekteket. Rossana Orlandi mentorálásával a csapatok olyan termékeket hoztak létre, amelyek a nemzetközi piacon is megállják a helyüket. A széles közönség először a Milan Design Week keretében szervezett kiállításon, a nagy presztízsű Triennale Múzeumban tekintheti meg az elkészült termékeket 2024. április 15. és 21. között.

Az MDDÜ 2020-ban azzal a céllal indította el első design LAB programot, hogy ösztönözze a kollaborációk létrejöttét a kreatívipar szereplői között. Az inkubációs program évről évre eredményesen köti össze a gyártókat és tervezőket, akik a közös munka során magas minőségű, szériában gyártható és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő termékeket hoznak létre.

A negyedik design LAB program mérföldkő, ugyanis a hazai gyártók és tervezők most először dolgozhattak együtt egy nemzetközi mentorral a termékfejlesztési folyamat során.

Rossana Orlandi, a program kurátoraként a projekttervek kiválasztásától az utolsó lépésekig részt vett a design LAB megvalósításában. Több évtizedes nemzetközi tapasztalata, jártassága a divat, dizájn és kortárs művészetek területén, valamint a magyar kulturális örökség iránti érdeklődése is hozzájárult ahhoz, hogy a hagyományokat és a modern technológiákat innovatívan ösztönző termékek jöttek létre. Milánói galériájából már számos kortárs művész karrierje robbant be, ő fedezte fel többek között a mára világhírű Jamie Hayont, akit az amerikai Time Magazine korunk száz legjelentősebb alkotója közé sorolt.

„Több, mint egy éve dolgozunk együtt Rossana Orlandival annak érdekében, hogy a magyar kreativitást a nemzetközi közönség számára is teljes valójában megmutassuk. Az MDDÜ stratégiai célja, hogy segítse a magyar márkák nemzetközi piacra lépését, amelyhez a széleskörű láthatóságot biztosító hazai és nemzetközi megjelenések is hozzájárulnak. A nemzetközi szakvásárok, kiállítások lehetőséget kínálnak az exportfejlesztésre, eladásösztönző funkcióval is bírnak. Az, hogy a design LAB curated by Rossana Orlandi program termékei elsőként a Milan Design Week-en, egy önálló kiállítás keretében lesznek megtekinthetőek, széleskörű láthatóságot biztosít a kiállítóknak a nemzetközi színtéren, amely hozzájárul versenyképességük növeléséhez” – foglalta össze Jakab Zsófia, kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója.

A design LAB curated by Rossana Orlandi program keretében öt projekt valósult meg a gyártó és tervező párosok együttműködésében. A Barlang Műhely Kft. és Juhász Norbert (studio komok) együttműködésében az Átló bútorcsalád egy játékos geometriai kísérletből született. A sideboard (komód) és a karosszék az átlót, mint egyszerű geometriai jelenséget helyezi reflektorfénybe, miközben az átló analógiája az emberi kapcsolatok fontosságáról is üzen.

A Lumoconcept Kft. Alchhabi Diána tervezővel egy kinetikus mozgású csillárt fejlesztett. A Mátyás-templom harangtornya által ihletett Bloomaire elegánsan ötvözi a művészetet, a természetet és a technológiát, megteremtve a fény új térbeli dimenzióját.

A funkcionalitást a hagyományokkal és a művészi inspirációkkal kombinálta a Multifelt Factory Kft. és Pócs Judit Studio a Szelíd Kövek termékcsaládban. Az íves, nemezzel borított akusztikai paneleket a tengerben csiszolt kövek ihlették. A beton talpazatokba illeszkedő, tetszés szerint forgatható és rögzíthető termékek a formai variációk sokaságát kínálják, a közösségi terekben hozzájárulnak a bensőséges, de modern hangulathoz.

Budapest hídjai inspirálták a Pontum bútorcsaládot, amelyet a Nezozen Kft. és a sarakele studio közösen keltettek életre. A kollekció minimalista esztétikája a hidak formavilágával mutat párhuzamot, egyben tükrözi az emberek közötti hidak építésének fontosságát is. A tömörfa termékcsaládnak vannak kőris elemei, illetve egy különleges ősi japán égetéses technológiával, a yakisugival készített fekete darabjai is.

A Zakar Clayart Design Kft. és Abodi Dóra, művész és dizájner (ABODI, ABODI Ceramics) együttműködésben a ABODI Magyar mondabeli lények kollekció darabjait a mítoszok és népmesék ihlették. A projekt az agyagban született, tűzben edzett, egyedi fejlesztésű mázzal színezett isteneket és lényeket megtestesítő kerámia tárgyakban testesült meg.

Az MDDÜ stratégiai célkitűzéseivel összefüggésben, az ügynökség 2024. április 15. és 21. között, a Triennale Múzeumban megtekinthető kiállításán az elkészült design LAB termékek bemutatása kerül a középpontba a Milan Design Week keretében.

(Fotók: Balogh Kata, Kovács Tamás)

mentor | rossana orlandi | MDDÜ | Magyar Divat & Design Ügynökség | design lab

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Mintha idegen civilizációk építették volna ezeket a brutalista templomokat

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram