Close
Kóstoltál már három kilométer hosszú pincében érlelt champagne-t? Talán épp itt az ideje

Kóstoltál már három kilométer hosszú pincében érlelt champagne-t? Talán épp itt az ideje

Az elmúlt néhány évben olyan mértékben ugrott meg a habzóborok és pezsgők iránti kereslet itthon, hogy a jobb kereskedők alig győzik csillapítani a buborékfogyasztók szomját.

A somlói Kreinbacher Birtok pezsgőiből évente többször is érdemes átmeneti hiánnyal számolni – talán ezért is döntött úgy a csapat, hogy néhány champagne-nyal is kibővítik a kínálatot saját pezsgőik mellett. Most egy újabb champagne-házzal bizonyítják, hogy a franciák híres pezsgőjének igenis lelke van.

A champagne-házak listája – amelyek a kistermelőkkel szemben hosszú távon képesek azonos minőséget produkálni – meglehetősen limitált, úgyhogy jó darabig valószínűleg a nagymúltú Deutz lesz az utolsó márka, amely általuk kerül itthon forgalomba. Ez viszont – a Charles Heidsieck, a Piper-Heidsieck vagy akár a Pol Roger után – ismét egy olyan fényes csillag, amit érdemes a történetével együtt ízlelni.

Két aacheni borkereskedő bevette Champagne-t

A legtöbb champagne-i sikersztori egy szerelemmel vagy barátsággal kezdődött, William Deutz és Pierre-Hubert Geldermann viszont egyetlen kristálytiszta céllal alapított pezsgőpincét a híres Ay-ban, 1838-ban: kereskedni és pénzt keresni szerettek volna a kiváló, elsősorban premier- és grand cru területekről készített champagne-okkal.

Bár a világháborúk idején többször is csődközelbe került a pezsgőház, az örökösöknek mindig sikerült megmenteniük, és a Deutz azóta is a legjobb nevű házak egyike, még ha kevésbé populáris is, mint mondjuk a Veuve Clicquot vagy a Möet Chandon.

Jelenleg William Deutz hatodik generációs leszármazottai vezetik a 46 hektáros birtokot, és talán nincs még egy ház, ahol a tradíció ilyen kontrasztosan találkozik a modern, haladó gondolkodással és technológiával.

Évente mintegy 2,4 millió palackot értékesítenek a precíz és finomra hangolt champagne-okból, amit a saját ültetvények termésén túl több mint 250 hektárnyi, elsőosztályú terület biztosít, Patrick Boivin szőlészeti vezető irányítása alatt.

Hogy a hagyományos értékekkel felvértezett, belle époque-stílusban berendezett ház mennyire nyitott a fejlődésre, jól mutatja, hogy az elmúlt két évtizedben a borászati és tárolókapacitás háromszorosára nőtt, szőlőiket fenntarthatóan kezelik, és az organikus műveléssel is kísérleteznek. A szőlő 75%-a grand cru vagy premier cru területről érkezik a feldolgozójukba.

A champagne-oknál a gyors és kíméletes préselés az egyik kulcs, amelyhez hagyományos Coquard préseket használnak két présházukban, Ay-ban és Bouzy-ban.

Alapborok – amelyből aztán a másoderjedés után a champagne születik – kizárólag az első présléből készülnek, ez 4000 kg szőlőből körülbelül 2050 liter mustot jelent. Ennél még komolyabb minőség iránti igényre vall, hogy egymillió palacknak megfelelő készletük van réserve borokból, és a házasításokhoz összesen kb. 150 alapbort használnak fel mintegy 60 cru-ről.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy évjárat nélküli pezsgő akár százötven különböző alapborból is készülhet – a híres pezsgőházaknál ez a kulcsa annak, hogy a stílus és a minőség hosszú távon fenntartható és felismerhető legyen.

A Deutz három kilométer hosszú, és néhol hatvan méter mély mészkő pincerendszerében minimum három évig érlelik a champagne-okat, ami a legmagasabb minőségű presztízs cuvée-k esetében akár hét-tíz év is lehet.

Hogy mekkora szakértelemmel építették közel két évszázaddal ezelőtt ezeket a pincéket, remekül mutatja, hogy a járatokban folyamatosan 11 Celsius-fok körüli hőmérséklet, és 90% körüli páratartalom van, ami tökéletes az egyébként nagyon érzékeny pezsgők számára.

A ház különlegessége más házakhoz képest, hogy itt három presztízs cuvée-t is készítenek: közülük a William Deutz karakterét az Ay-ban szüretelt pinot noir és a legjobb dűlőkről válogatott chardonnay határozza meg, míg a tisztán chardonnayból készülő (bland de blancs) és rozé Amour de Deutz a kifinomultságról szól, és könnyen megérteti, miért is nevezik a champagne-t a legelegánsabb italnak.

A champagne nem a legolcsóbb mulatság, de ha abba belegondolunk, hogy a világ egyik legkifinomultabb italából akár már 10-15 ezer forintért (kisebb termelőktől akár öt-hat ezer forintért) vehetünk egy palackkal, máris egész jó üzletnek tűnik.

A Deutz közülük pedig kétségkívül egy olyan tétel, amiből mindig jó, ha lapul egy a hűtőben.

Ismerkednél még a pezsgőkkel, mielőtt champagne-okat kóstolnál? Igyekszünk segíteni:

(Fotók: Deutz)

FOLYTASD EZZEL
Tíz ország, aminek egyedülálló kávékultúrája rabul ejt
Szereted a bort és a csokit? Ide kell utaznod ezen a nyáron!
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom